Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Wioleta zapewne nic takiego :) u mnie najpierw znaleziono podejrzany wezel bo guz wcale nie budzil wątpliwości. 3 lata z nim chodziłam bo lekarka nie widziała chociażby podstaw do biopsji . Mówiła mi ze to tylko zwapnienie i każdy takie ma. Dopiero po zmianie lekarza runela lawina. Zaczęło się pod koniec maja a już w lipcu byłam operowana. Biopsja nic nie wykazała ale badanie histopatolpgiczne juz tak .... dzięki Bogu trafiłam na tego lekarza bo pewnie jeszcze długo chodzilabym sobie z tą bomba. ...
-
Kurcze jak tak Was czytam, to aż się boję co siedzi w tym moim 2cm... ?
-
Mój miał 8 mm ale były przerzuty do wezlow. Pani z którą dzisiaj rozmawiałam mówiła ze miała guza poniżej 1cm i podano jej duzy jod gdyż naciekal na torebkę tarczycy.
Massie szkoda. ..a kiedy miałaś operacje?
-
Dziewczyny czy jest grupa wsparcia na fb ? Podajcie linka ☺
-
JSP zaskoczyłaś mnie trochę tym, że mikrorak musi być otorebkowany. U mnie na hist-pat pisze "typ klasyczny nieotorebkowany" a na ostatniej wizycie lekarka powiedziała mi, że muszę mieć duży jod ze względu na ten niby mikroprzerzut do węzła chłonnego, gdyby nie to to nie robili by jodu, bo reszta węzłów chłonnych była czysta (ten węzeł z przerzutem też byl czysty - pisałam o tym "skrojeniu podczas operacji" którego nie rozumiem heh). A myślałam, że jodu nie robią właśnie tylko przy mikroraku który cechuje się rozmiarem poniżej 1cm i brakiem przerzutów. Mój miał 5mm. Kurcze człowiek więcej dowie się na forum niż w szpitalu :/
StrachMaWielkieOczy to się miniemy bo ja mam duży jod 3 marca w Gliwicach :)
-
Czy ktoś z Was był moze dzisiaj w Gliwicach? Pytam bo byłam dzisiaj na konsultacji i może kogoś spotkałam.
10 marca mam się stawić na oddział, jak wszystko będzie dobrze to 13 marca duży jod.
-
malwqa
Mam przyznany stopień niepełnosprawności (niepełnosprawność w stopniu znacznym). W tym roku już kolejny raz, ale tym razem na 5 lat. U mnie głównie ze względu na rękę.
-
Kochani mam do Was pytanie . Czy staraliscie się o stopień niepełnosprawności? Macie jakieś doświadczenia związane z tym tematem ?
-
dzięki bardzo dziewczyny ,pozdrawiam
-
Zetka syn po duzym jodzie mial zaraz na karcie wyznaczony termin jodu diagnostycznego .Rok poduzym jodzie wizyta kontrolna, a za dwa lata jod diagnostyczny.