Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Gatta 6-12 miesięcy hmmm straszna rozbieżność... Jakoś mnie to podłamało :(
  • 8 lat temu
    Massie8989 w papierach z Gliwic jest 6-12 miesięcy aby nie zajść w ciążę. Wolę poczekać dłużej. Wszystkiego będę dopytywać 9 listopada na kontroli. Kasiula17 jod diagnostyczny mam w czerwcu 2019. Więc może wyrobie się z ciążą B)
  • Gatta u mnie rok mija już za chwilkę. 12. listopada. Ale jakoś mam obawy przed zajściem w ciąże. Boję się jak mój organizm to zniesie. Choć wiem, że jak nie teraz to już nigdy bo po kolejnej kontroli znowu trzeba swoje odczekać a latka lecą :-( to Teraz będziesz miała jod diagnostyczny? ja pół roku po dużym jodzie miałam kontrolę. dokładnie w maju. Wyszło mi, że coś tam jeszcze świeci ale z krwi wynika że nie musi to być od razu coś złego. I tak sobie tłumaczę :-)
  • Mój miał 7mm i dal przerzut do 3 wezlow. ..
  • Troche to dziwne, że mają nie wycinać raków poniżej 1cm :/ Mój miał 5mm i już zdążył zrobić przerzut do jednego węzła chłonnego, więc cieszę się, że wykryli mi to wcześniej i wycieli niż gdyby mieli mi nie wycinać i obserwować, a on w międzyczasie połaził by sobie dalej :/ A na usg przed operacją wszystkie węzły chłonne były ok, bo mi nawet mówili, że na 99% nie będzie żadnych przerzutów i skończy się na operacji bez jodowania. A niestety przez ten przerzut jodowanie muszę mieć, tak "dla bezpieczeństwa"... Gatta czekasz rok? Tak Ci powiedzieli w Gliwicach? Bo mnie powiedziała, że będę musiała odczekać pół roku, trochę mnie zmartwiłaś, ja już żyję staraniami o bobo od października 2017, bo jodowanie mam 01.03.2017 :(
  • ....
  • 8 lat temu
    Kasiula17 mam identyczne wyniki tg poniżej 0,04, a anty tg 18. Tsh ostatnio podskoczyło do 0,7. Zmieniono mi euthyrox na 125, to pewnie spadnie. 9 listopada pierwsza wizyta po jodzie w kwietniu. I tak jak Ty planuje drugie dziecko. Czekam tylko jak minie rok od jodu.
  • kalmara do endo idę jednak za tydzień w czwartek. Czekałam na wyniki tg i anty bo chciałam iść do niego z kompletem badań - usg, tsh, t3, t4, tg i anty tg. Na szczęście tg poniżej 0,04 a anty 18, tsh 0,29. Więc chyba nie ma tragedii. Ostatnio jak byłam w czerwcu tsh miałam 0,25 więc tylko tu jest małe wahnięcie. Powiedział mi że tsh u mnie na poziomie 0,25 jest ok więc nie wiem może tu zrobi zmianę w hormonie żeby mi się rosło. Co to tej "kluchy" i blizny to ja już chyba nerwowo świruje bo planujemy z mężem drugie dziecko i podświadomie boję się czy aby na pewno podołam z tą moją "przypadłością" i do tego ciąża. Czy wogóle się uda. Pewnie stąd te jazdy. Jestem mega nerwusem i mój organizm świruje. A jak u Ciebie?
  • kasiula17 napisz co Ci dr powiedział o tych objawach. Pozdrawiam
  • vaisala trzymam kciuki !!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat