Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
StrachMaWielkieOczy tak, idę do endo na początku grudnia i też będę mieć wtedy USG - trochę się tego boję. A czy jeszcze przed marcem pójdę to w sumie nie wiem, zdam się na moją endo. No chyba, że na kartce z Gliwic mam coś o tym wspomniane, mjuszę sprawdzić.
Myślisz, że te mikroprzerzuty mogły powędrować dalej? Bo ja założyłam, że nie :/
-
Mnie nikt nie dał żadnej diety, w zaleceniach z Gliwic mam tylko napisane, żeby na 3 miesiące przed jodowaniem unikać preparatów z jodem. Kupiłam nawet sól niejodowaną i teraz takiej używam, a żadnych preparatów z jodem nie łykam, ryb też nie jem z tego powodu ;) Któraś z Was jeszcze taką dietę o której pisze ona25 miała?
-
Massie ja tex miałam mikroprzerzuty, sprawdzę ile dokładnie to napisze. Mój endokrynolog mówi ze jod to wisienka na torcie ale ja i tak się bardzo boje. Nie wszystkie dziewczyny miały tutaj tak od razu z gorki ale na szczęście wszystkie są zdrowe ! Za 2 tyg idę na kontrolę do endokrynologa, będzie napewno usg. Ty Massie tez masz zalecana kontrolę i endokrynologa jeszcze przed jodem ?
-
ewka22
zdrowe odzywianie nigdy nie zaszkodzi :)
ja odzywiam sie zdrowo po to zeby czuc sie lepiej (tak sama dla siebie) :)
przed podaniem jodu musialam przestrzegac scisle diety danej dla mni0e przed moja endo. wiesz co raz zjadlam cos czego nie powinnam (w malutkim kawaleczku) I przed podaniem jodu lekarz pytala czy przestrzeglam diety powiedzialam ze tak I ze tylko raz zjadlam cos malutkiego czego nie powinnam - I wiesz co sie stalo odwolali mi jod !!! nie moglam w to uwierzyc !!! bylam na siebie wsciekla !!! lekarz kazala mi zaczac diete of nowa I tym razem przestrzegac jej 100% ! tak tez zrobilam i wtedy dopiero dostalam jod
ta dieta jest potrzebna zeby jod lepiej sie wchlona i wylapal niepotrzebne rzeczy takie jak resztki raka czy tarczycy.
a teraz mam diete taka normalna (tez poradzila mi ja moja endo ktora jest tez dietetykiem) :) nie ma ona nic wspolnego z choroba ani nic takiego.
-
StrachMaWielkieOczy a duże miałaś przerzuty w tych węzłach? Mój miał 2,5 mm i opisali mi go jako mikroprzerzut i mam nadzieję, że nie zdążył się rozleźć dalej, bo chyba bym się wściekła ;) Cały czas mam takie podejście, że marcowe jodowanie to tylko formalność i skończy się cała przygoda z rakiem.
-
paula
I dobrze :) w pracy sie tyle nie mysli o tym :)
co do forum to wlasnie one wyciagnelo mnie z dola :) poznalam tu naprawde super ludzi - wiekszosc z nich juz tutaj nie pisze ale mamy kontakt na facebooku :)
-
witam
tak właśnie wertuje internet i zaczęłam się zastanawiać nad moim stylem życia jedzeniem.... czy wy coś zmieniałyście dietę żeby łatwiej sie uporać z tym świństwem. ja jak narzazie tylko wprowadziłam więcej warzyw i zamiast ciastka na przekąskę owoce
-
Ona 25. Dzieki kochana za dobre słowo .zawsze jak tu wchodzę troche sie uspokajam .od wczoraj wróciłam do pracy bo w domu idzie zwariować .
-
Cześć Ona. Jeśli istnieje ryzyko nawrotu choroby, trzeba utrzymywać TSH na bardzo niskim poziomie, gdyż ten hormon może pobudzać rozwój tkanki tarczycy, w tym również komórek nowotworowych, a tego właśnie trzeba unikać. Z tego powodu u chorych stosuje się wysokie dawki hormonów tarczycy, aby w ten sposób obniżyć aktywność przysadki i wytwarzanego w niej TSH. Jednak lekarz tak stara się dobrać dawkę hormonów tarczycy, aby TSH było niskie, a stężenie hormonów tarczycy nie przekraczało górnych granic normy. W przypadku wątpliwości warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym i powiedzieć mu o swoich obawach. Dopiero po okresie kiedy lekarz stwierdza że nie ma już opcji by choroba powróciła może ustalić widełki TSH w normie. Widocznie mnie źle zrozumiałaś . Pozdrawiam :)
-
tymi777
nadczynnosc mamy po to zeby nam tarczyca nie odrosla - bo jesli tarczyca zacznie nam odrastac to jest prawdopodobienstwo ze rak znowu kiedys na niej odrosnie
wiesz co ja na ostatniej wizycie dowiedzialam sie ze lekarz teraz tak mi dobierze hormony zeby byly juz takie jak u osob zdrowych (ktorzy nigdy nie mieli raka tarczycy) :)
czyli bede miala takie hormony takie jak przed choroba - tylko ze podobno dopiero po 6 latach po chorobie mozna tak zrobic