Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Agata ja miałam w Warszawie w CO na roentgena. Zaraz odnajde na forum co tam pisałam. Ty też sprawdź sobie rozmowę tutaj w lutym-marcu.
A Ty gdzie będziesz?
-
Agata ja miałam w Warszawie w CO na roentgena. Zaraz odnajde na forum co tam pisałam. Ty też sprawdź sobie rozmowę tutaj w lutym-marcu.
A Ty gdzie będziesz?
-
Karolaols gdzie miałaś jod i jak to wyglądało. Ja idę już za 3 dni. Chciałabym wiedzieć choć trochę. Po powrocie tez to opiszę.
-
Cześć wszystkim. Wracam do Was po pół roku nieobecności. Wróciłam na forum taka szyjki macicy bo niestety wyniki cytologii się pogorszyly to pomyślałam że zajrzę tutaj. Może ktoś potrzebuje wsparcia, rady czy opieprzu :P
Jestem ponad rok od operacji usunięcia tarczycy z ogniskami raka brodawkowatego. W marcu przyjelam duży jod a teraz w styczniu będę miała diagnostyczny. A grudniu odstawiam hormony czego się obawiam bo wykonuje pracę umysłową S niestety odstawienie skutkuje u mnie tepota totalna ;)
Buziaki życzę udanej niedzieli!! <3
-
1963Agata dzięki, poczytam później te podesłane linki. tez mysle ze nie eksperymentowaliby na mnie ani na moim dziecku. Każdy lekarz u którego byłam mówi ze teraz wykonuje się operacje w ciąży, i ze z dzidziusiem jest wszystko ok potem. Wiadomo ze ryzyko zawsze jest, ale chyba nie mam wyboru...
-
O operacji w ciąży czytałam na tej stronie - http://www.tarczyca.info/ciaza-a-tarczyca/wole-guzkowe-rak-tarczycy-a-ciaza/
Piszą tam, że jest to możliwe.Była też taka strona gdzie opisywaly swoje doświadczenia matki które miały operacje w czasie ciąży, chyba coś takiego "Boskie matki" czy tak jakoś,
O znieczuleniu podczas ciąży można tez przeczytać - http://pl.altarta.com/04_12/znieczulenie-ogolne-w-czasie-ciazy/
Myślę że lekarze nie proponowali by kobiecie w ciąży operacji nie mając pewności co do dobrych rokowań jej przebiegu. To przecież nie ma być jakiś eksperyment medyczny tylko ratowanie życia matki i dziecka.
-
Ja nie słyszałam jeszcze o tym, żeby operowali kobietę w ciąży. W ciąży można mieć w ogóle narkozę? Czytałam tak jak Dziewczyny wyżej tylko o przypadkach, że kobiety czekały z operacją do rozwiązania.
Ja wczoraj zbadałam wapń, jest w górnej granicy normy więc sama na podstawie tego co tłumaczyła mi moja endo zeszłam z 2 tabletek do jednej. Przed wizytą zbadam jeszcze raz, żeby mieć wyniuk przy jednej tabl. Ale się cieszę, bo to znak, że moje przytarczyce się ogarnęły i tak jak mówiła endo do pół roku od operacji przestane brać wapń :D
Co do dzieci to ja się nie wypowiem, bo ich nie mam, O raku dowiedziałam się akurat wtedy, gdy z mężem postanowiliśmy, że zaczniemy się o bobo starać, tylko czekałam na wizytę u endo, bo wiedziałam, że pewnie będzie chciała podwyższyć mi dawkę Euthyroxu. A tu zamiast robić bobo poszłam robić biopsję heh.
-
Anulka123 ja mam 2-letnią córeczkę, Twoje dzieci juz są starsze i bardziej rozumne. Napewno będą się zastanawialy gdzie jest mama dlatego moze z delegacja to jest dobre rozwiązanie. Chociaż 7-latkowi to chyba juz można wytłumaczyć ze mama idzie do szpitala.
-
Już przyniosłam sobie okulary więc mogę pisać swobodnie.
Przepraszam Cię Kitek ale chyba trochę namieszałam. Chyba mi z tą tarczycą pamięć wycieli. Faktycznie jak pisze Ewka22 większość tych wpisów o ciąży dotyczyła operacji po porodzie, oczywiście pozytywnych, ale wracając pamięcią do tamtych wpisów kojarzę sobie że coś o operacji w czasie ciąży też było. I jak napisałam nie były to złe wpisy. Dlatego to mi się właśnie nasunęło. Ale wiem że będzie dobrze.
-
Przepraszam za literówki ale bez okularów słabo widzę!