Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Boję się, że z moją klaustrofobią wpadną w panikę, bo nie będę mogła wstać. A jak szybko po operacji można wstać z łóżka. paula 1234 a na jakim etapie leczenia jesteś teraz?
-
Boję się, że z moją klaustrofobią wpadną w panikę, bo nie będę mogła wstać. A jak szybko po operacji można wstać z łóżka. paula 1234 a na jakim etapie leczenia jesteś teraz?
-
Mona12 ja do SCM chodzę na wizyty do tego profesora. Tez prawdopodobnie będę cięta 29.11 tyle ze w szpitalu. Mój guz tez jest niemały bo ma 2cm, w biopsji mi wyszlo podejrzenie brodawkowatego tak jak u większości. Tez sie bardzo boje operacji, nie tyle o siebie co o dzidzie.
-
Obudziłam się po operacji o 20. Rano o 8 juz miałam pierwszy spacer z chodzikiem u boku przystojnego rehabilitanta ;)
-
Wielkość guza absolutnie nie świadczy o przerzutach ! Są tutaj dziewczyny które miały duże guzy i brak przerzutów a przykładem małego guza z przerzutami jestem ja. Mój miał 7mm i poszedł na wezly chlonne ...
Operacji się nie boj ! Po będzie tylko lepiej. Dla mnie najtrudniejsza była 1 doba po , w dniu wyjścia ze szpitala czyli równo w 5 dobie poszłam z mężem i synem na 5km spacer :) będzie dobrze!
-
-
Mona12 operacji naprawde nie ma co się bać .ja jestem 1.5miesiaca po operacji .ja tez bardzo sie bałam tym bardziej ze to byla moja pierwsza operacja .ale naprawde nie ma czego sie bać a po operacji czuje sie lepiej niż przed operacja .ja tez walczę z rakiem brodawkowatym jak większość tutaj z nas
-
Witam wszystkich. O swojej chorobie dowiedziałam się miesiąc temu podczas wizyty z córką u endokrynologa. Po wykonaniu USG okazało się, że mam guza "podejrzanego" w lewym płacie tarczycy o wielkości 3 cm. Po biopsji okazało się, że jest podejrzenie raka brodawkowatego kategoria diagnostyczna B.V. czyli prawdopodobieństwo potwierdzenia się diagnozy to około 90 %. Operację mam zaplanowaną na 29.11.2016r. w SCM w Krakowie - usunięcie całej tarczycy. Strasznie się boję tej operacji i tego co będzie później. Prawdopodobnie potrzebna będzie jodoterapia a ja mam klaustrofobię więc nie ma szans na to aby umieścić mnie w izolatce na kilka dni. Poza tym guz jest bardzo duży więc obawiam się, że mogą być przerzuty.
-
Witam wszystkich. O swojej chorobie dowiedziałam się miesiąc temu podczas wizyty z córką u endokrynologa. Po wykonaniu USG okazało się, że mam guza "podejrzanego" w lewym płacie tarczycy o wielkości 3 cm. Po biopsji okazało się, że jest podejrzenie raka brodawkowatego kategoria diagnostyczna B.V. czyli prawdopodobieństwo potwierdzenia się diagnozy to około 90 %. Operację mam zaplanowaną na 29.11.2016r. w SCM w Krakowie - usunięcie całej tarczycy. Strasznie się boję tej operacji i tego co będzie później. Prawdopodobnie potrzebna będzie jodoterapia a ja mam klaustrofobię więc nie ma szans na to aby umieścić mnie w izolatce na kilka dni. Poza tym guz jest bardzo duży więc obawiam się, że mogą być przerzuty.
-
Witaj Kitek. Ja też jestem tu nowa i mam mieć operację tarczycy za nieco ponad tydzień dokładnie 29.11.2016r. u prof. Barczyńskiego.