Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Milo byc w domu :D Wychwyt jodu w podbródku, kontrola u Endo w zaleceniach za pól roku a w szpitalu za 3 lata. Ciekawe czy tyle wytrzymam ;)
-
Dzieki za odpowiedzi co do tego Tg. Zobaczy czy mi zlecą żebym wykonała przed podaniem jodu czy raczej juz po, tylko u mnie jod dopiero za jakies 5 miesięcy pewnie bedzie.
Mona a planujesz przenieść sie teraz do Gliwic czy raczej w Krakowie będziesz sie leczyć? Bo ja właśnie się waham a musze juz podjąć decyzje...
-
Iwi a gdzie będziesz operowana?
-
Iwi29 nie załamuj sie! Tez bylo mi ciężko, miałam same czarne myśli, jestem juz ponad 2 tyg po operacji i mimo ze wyszly mi przezuty w wezlach jestem dobrej myśli. Każdy lekarz mówi ze nawet z przezutami ten rak leczy sie tak samo dobrze. Teraz tylko jeszcze jod. Glowa do góry u Ciebie tez bedzie dobrze! To forum bardzo mi pomoglo za co dziekuje dziewczynom:)
-
Ewka22
Też miałam 3 lata temu podobna sytuację. Wyszłam wcześniej z pracy i zostawiłam uchylone okno, które niedługo potem wypadło z zawiasów.
-
Tak do operacji potrzebne jest zaświadczenie od laryngologa. Musisz mu powiedzieć, że będziesz mieć taką operację i sprawdzi Ci struny głosowe. Potem po operacji też w szpitalu dadzą Ci skierowanie do laryngologa, żeby ponownie zbadał struny i trzeba to zabrać ze sobą jak pojedziesz na odbiór wyniku hist-pat.
-
Iwi29 nie odświeżaj strony bo dublują się Twoje posty :) Myślę, że chrząkanie i kaszel nie są oznaką raka, nie masz go w gardle tylko na tarczycy. A pogode teraz mamy w sam raz na problemy z gardłem/kaszlem, także spokojnie. Ucho też nie ma z tym nic wspólnego, to raczej Twoja podświadomość ;)
-
Dziekuje. Musze wlasnie sie wybrac bo operacja 16 stycznia. Powiem Wam schudlam 5 kg po tygodniu nie potrafie jesc bo mi sie nie dibrze robic :( ale chrzakam i czasem mam kaszel czy to normlane?
-
Dziekuje. Musze wlasnie sie wybrac bo operacja 16 stycznia. Powiem Wam schudlam 5 kg po tygodniu nie potrafie jesc bo mi sie nie dibrze robic :( ale chrzakam i czasem mam kaszel czy to normlane?
-