Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Nie potrafie sobie poradzic psychicznie ta wiadomoscia... :( a czy wynik biopsji moze wyjsc inny niz histopatologiczny?
-
Dziekuje vistoria13 za dobre slowo. Czy mozna sie z Toba skontaktowac np na FB i porozmawiac?
-
Dziekuje vistoria13 za dobre slowo. Czy mozna sie z Toba skontaktowac np na FB i porozmawiac?
-
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi. Iwi29.nie martw sie kochana,mi doktor mowil,ze gdybym nawet zobaczyla na wyniku slowo rak to zebym nie zalamala sie ta wiadomoscia(w tej chwili czekam na wynik histop.po calkowitej resekcji tydz.temu),poniewaz ten rak jest uleczalny!i nie daje przerzutow.Zona mojego kolegi z pracy miala tego raka,przeszla operacje,jodowanie i zyje normalnie,minelo juz ponad 10lat,pracuje tez normalnie.Wiem ze ciezko jest nie myslec,ale staraj sie nie myslec ,stres potrafi czlowieka zdominowac i zle wplywa na wszystko.Trzymaj sie,bedzie dobrze :)
-
Witam. Tydzien temu otrzymalam wyniki biopsji i okazalo sie rak brodawkowaty tarczycy kategoria VI. Mialam uczucie czegos w gardle i chrzakanie guzek ma 6 mm. Strasznie boje.... Malo spie, nie jem.. Mialam juz wizyte u chirurgo- onkologa i termin operacji mam na 16 stycznia z wycieciem calej traczycy. Dzis dzwonilam o wyniki przeswietlenia pluc i wyszly dobre. Strasznie sie boje...mam straszny lęk..mam 6-cio letniego syna i chce zyc.. Tak bardzo sie boje ... Za niedlugo mam usg wezlow chlonnych i ich biopsje
-
Witam. Tydzien temu otrzymalam wyniki biopsji i okazalo sie rak brodawkowaty tarczycy kategoria VI. Mialam uczucie czegos w gardle i chrzakanie guzek ma 6 mm. Strasznie boje.... Malo spie, nie jem.. Mialam juz wizyte u chirurgo- onkologa i termin operacji mam na 16 stycznia z wycieciem calej traczycy. Dzis dzwonilam o wyniki przeswietlenia pluc i wyszly dobre. Strasznie sie boje...mam straszny lęk..mam 6-cio letniego syna i chce zyc.. Tak bardzo sie boje ... Za niedlugo mam usg wezlow chlonnych i ich biopsje
-
Kitek w Gliwicach badano mi poziom tyreoglobuliny podczas wizyty. Wtedy miałam 1,09 . Dodam że jestem jeszcze przed jodem a to badanie było ok 1.5 miesiąca po operacji. Teraz sama nie badałam bo z tego co czytałam przed jodem może być podwyzszone a nie chce sobie wkręcac śruby że może coś jest nie tak .
Vistoria po całkowitej resekcji tarczycy musisz brać hormon. Ja na początku miałam dawkę 50 euthyroxu i na tej dawce tsh poszybowalo do 25 ! Teraz biorę 150 .
Kalmara będzie tylko dobrze. Inne opcje nie istnieją!
-
Kitek co pół roku lekarz mi zleca.
-
Dziewczyny, czy po usunięciu tarczycy badałyście poziom tyreoglobuliny? Pamiętacie może po jakim czasie bylo to badanie, czy zaraz po operacji czy duzo później?
-
Mel80 przy badaniu TSH to faktycznie obojętne czy weźmiesz przed pobieraniem krwi hormony czy nie. Przed robieniem ft3 i ft4 powinno się tabletki nie brać, ale przy TSH to nie ma znaczenia :)
Malwqa dzwoń szybko do Gliwic i się przenoś z leczeniem. Z tego co piszesz w tych Kielcach to za przeproszeniem jakieś koniowały a nie lekarze ;) Czy do Gliwic masz bliżej? Czemu w ogóle wylądowałaś w Kielcach? A co na to przybieranie na wadze Twój endokrynolog?
Mój ostatni wynik TSH to 0,033 i na szczęście nic nie chudnę. Załamałabym się chyba jakbym chudla bo ja ogólnie jestem chuda i nie chciałabym być bardziej ojj niee :P
Vistoria13 masz całkowicie usuniętą tarczycę i dziwisz się, że masz podwyższone TSH? Na Boga gdzie Cię operowali i czemu nie przepisali Ci leków typu Euthyrox i Letrox? Powinnaś je dostać od razu po operacji a nie dopiero czekać na wizytę :/