Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Iwi29.Laryngolog mnie przed operacja badal,idz jak najszybciej rozwieje Twoje watpliwosci,no i musisz miec taka konsultacje przed operacja.U mnie mija dzis tydzien od operacji nadal mam w gardle uczucie czegos, jak przelykam tez.A,sama operacja-sprawnie to wszystko sie odbywa.W czwart.przyjecie,piatek z rana mialam operacje,w niedziele bylam w domu.Ja mialam duzo guzow,teraz czekam na wynik,nie mysle co wyjdzie,nie mysle wogole o tym,mam rocznego synka, i 15l.corke,jezeli cos wyjdzie zlego w wyniku bede stosowac sie do zalecen lekarza.Damy rade!zobacz ile dziewczyn tutaj jest i maja sie dobrze.Niestety nie mam profilu na fb.ewentualnie email.Dziewczyny czy ktoras z Was miala problemy po operacji z tradzikiem?ja przez 36l swojego zycia nie mialam,a zaraz po operacji mam straszna buzie :(minie to?
-
Agata ja juz drugi raz słyszę taka diagnozę. Po pierwszym jodzie mialam wychwyt w loży i w podbródku. Mam wycięte węzły podbródkowe wiec nie wiem. A co do wizyty hmm do swojego endokrynologa ide za 3 tygodnie nie zamierzam zmieniać terminu zwłaszcza ze przed jodem zle sie czułam. A tu w WIM to nie wiem w sumie jaki jest standard, ponieważ przeważnie pacjenci przyjeżdżają tylko na jod a chodzą do swoich endokrynologow. Zobaczę co mi powie na wizycie - wtedy sie uspokoję ;)
-
Witajcie kilka tygodni temu pisałam że dowiedziałam się o guzku, teraz zrobiłam biopsję i oto wynik:
Materiał ubogokomórkowy. Uwaga! Zmiana "sucha" nie udało się uzyskać materiału z Bacc. Wskazane wybranie innej metody diagnostycznej. Dodam że mam Hashimoto. W tej chwili biorę Euthyrox 125 wieczorem i moje TSH wynosi 0,26 a miesiąc temu gdy brałam go rano to wynosiło 3,9. Wizytę u endo mam dopiero w następnym roku, nie wiem czy czekać czy może iść prywatnie. Czy ktoś miał podobne wyniki z BACC?
-
Massie8989 wiesz co tam mialam dosc szybki termin. Endokrynolog mowila albo Gliwice albo Ceglana. Wiesz martwi mnie ciagle ze mam ucUcie czegosc w gardle jak polykam. Chirurg- onkolog badal mi plpacyjnie gardlo, wezly chlonne nwet jak przelykam... Jest w stanie stwierdzic wtedy jakis guzek na krtani albo cos wariuje powoli
-
Iwi29 czemu nie w Gliwicach?
-
Kitek ja zdecyduję dopiero po wizycie 21.12, bo wtedy dowiem się czy diagnoza się potwierdziła, ale chciałabym raczej w Gliwicach, bo słysząc i czytając opinie, to tam są jedni z lepszych specjalistów.
-
Klamara!
Z tego co się zorientowałam w czasie rozmowy z pacjentkami oczekującymi na wypis - to w Gliwicach wszystkie one miały przy wypisie wyznaczony termin na następne podanie jodu,. Więc myślę że to w Gliwicach norma.
I z tego co słyszałam kontrole w Gliwicach są co roku. Chyba że coś się zacznie dziać złego.
Przynajmniej w razie jakiś problemów z wznową czy przerzutami podanie jodu mogą przyspieszyć bo jesteś już ich pacjentem.
-
Kalmara!
Ja mam kontrolę u endo zleconą przez szpital po dwóch miesiącach od podania jodu a do Gliwic mam kontrolę wyznaczoną na lipiec 2017. Następny jod wyznaczony już na 2020 rok jeśli nic złego wcześniej się nie wydarzy.
-
Ja bede operowana w Katowicach na ceglanej. Ale mam uczucie bolu ucha i gardla boje sie ze mam gdzies tego raka w krtani albo gardle....
-
Witaj Kalmaro!
Jak to w podbródku?
Pierwszy raz słyszę taką diagnozę. Czy na pewno tak Ci podali. Ja miałam wychwyt jodu tylko w loży pooperacyjnej.