Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Drogie koleżanki mam pytanko .jade dzis w nocy do Gliwic i chciałabym wiedziec jakie dokladnie dokumenty potrzebuje na pierwsza wizyte .jestem po operacji tarczycy rak brodawkowaty
  • 8 lat temu
    Jestem osoba wierzaca. I zawierzam wszystko Panu Bogu.... Naprawde tez tak mialas jak ja?
  • 8 lat temu
    Iwi29 czytając Twoje wpisy, to tak jakbym siebie słyszała przed operacja. Ja tez bałam się wszystkiego, ale teraz wiem, że nie mam na to wpływu. Chciałabym być zdrowa i mam nadzieje ze niedługo tak będzie. Najgorsze co możemy zrobić to załamać się, bo to w żaden sposób nam nie pomoże. Ja oprócz tego forum nie czytam juz nic na temat raka w internecie i Tobie też tak radzę, bo to tylko pogarszalo mój stan psychiczny. Trzeba zdać się na lekarzy i wierzyć, że będzie dobrze. Nie wiem czy jesteś osobą wierząca, ale mnie dużo daje modlitwa. Odmówiłam nowennę pompejanską i myślę że to też dało mi taki wewnętrzny spokój.
  • 8 lat temu
    Mona12 tak tylko teraz sie boje ze moze wyjsc innym wyniki histopato. W sumie wszystkiego sie boje....a jakiej wielkosci mialas guzka? Jesli moge zapytac
  • 8 lat temu
    Iwi29 Kiedy pytałam mojego lekarza czy jest możliwość ze po badaniu histopat może wyjść inny rodzaj niż ten na który wskazuje wynik biopsji, to odpowiedział, że teoretycznie tak, ale jest to bardzo mało prawdopodobne. Tak jak pisały juz inne osoby przed operacja każda z nas jest załamana, ale rzeczywiście po operacji jest o niebo lepiej. Ja jestem 3 tygodnie po operacji i czuje się zarówno fizycznie jak i psychicznie całkiem nieźle, a przed operacja z psychika była katastrofa. Jak juz pisałam wcześniej sama się dziwię, że jestem taka spokojna pomimo, że nie znam jeszcze wyników histopat. Najważniejsze że dziadostwo zostało usunięte i teraz musi być tylko lepiej. Statystyki i wpisy na tym forum mówią same ze siebie - ten rodzaj raka jest praktycznie w 100% WYLECZALNY i tego się trzymajmy!!!
  • 8 lat temu
    Kitek, czy zdecydowałaś już gdzie będziesz się dalej leczyła w Krakowie czy w Gliwicach? Ja jutro mam wizytę i dowiem się jaki jest wynik histopat. Mam nadzieję, że ten "prezent" świąteczny będzie miły. Nie spodziewam się cudów po biopsji z wynikiem V, ale przynajmniej żeby nie było przerzutow do węzłów i żeby nie była potrzebna druga operacja. Trzymajcie za mnie kciuki. Wizyta dopiero o 19.45 a biorąc pod uwagę odległość to w domu będę około polnocy.
  • 8 lat temu
    i już wiem dodzwoniłam sie teraz dorazu:0 dziekuje za chec pomocy napisze co i jak po wizycie ;)
  • Na te nadchodzące piękne Święta Bożego Narodzenie życzę wszystkim ZDROWIA!!! Wszystkim razem i każdemu z osobna życzę również, aby walka z "tą" przeciwnością losu dla każdego skończyła się jak najszybciej a dodatkowo nauczyła nas inaczej patrzeć na świat.
  • 8 lat temu
    biopsji węzłów oczywiście bo 2 płat mam czysty
  • 8 lat temu
    dziewczynki ja mam miec reoperacje bo mam wyciety 1 płat i trzeba drugi i jak byłam na nuklearnej to pani doktor tam mnie umówiła na jutro na chirurgi na wizyte kontrolną celem ustalenia daty operacji i podejrzewam że też zakresu. mówiła własnie coś o biopsji że może bedą robic ale nic konkretnego nie wiem

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat