Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Dodzwoniłam się do Krakowa i dowiedziałam się, że najpierw muszę wyrobić kartę DILO. Następnie muszę osobiście się zarejestrować ( nie ma możliwości telefonicznie). Później wyznaczają mi termin na konsylium i dopiero wtedy zapada decyzja, co do dalszego leczenia, więc pewnie to nie będzie tak szybko jak mówił mój lekarz. Mam problem z karta DILO, bo operowana byłam w prywatnej klinice i tam nie wystawiają takiej karty, a lekarz rodzinny może tylko wtedy wystawić jak jest podejrzenie raka, a jak już jest stwierdzony, to musi wystawić ją lekarz, który postawił diagnozę ewentualnie lekarz z poradni specjalistycznej. Teraz muszę iść do rodzinnego, on skieruje mnie do specjalisty i dopiero ten wystawi kartę. Bez tej karty w Krakowie są bardzo długie terminy. Czy ktoś z Was wie, czy w Gliwicach też wymagają tej karty. Próbowałam się tam dodzwonić, ale niestety nie udało mi się.
  • 8 lat temu
    Justin, jakieś złe nie jest, ale zalecane jest do 0,4.
  • 8 lat temu
    Iwi29 a co chcesz o niej wiedzieć Ja byłam u niej 3 razy na wizycie.
  • Kiedys pisała tutaj dziewczyna ktora tez byla operowana w wakacje i miala miec jodowanie na kopernika chyba w marcu 2017. Mona daj znać jak się dodzwonisz jakie maja terminy :) Święta święta tuz tuz.... tez inaczej wszystko odbieracie ?
  • Ja bylam operowana w Krakowie a 3 lekarzy polecilo mi Gliwice. Zaden z nich nie miał wątpliwości co do Gliwic więc i ja ich nie mialam . Tlumaczono mi ze tam sa najlepsi lekarzy ktorzy specjalizuja się w leczeniu tego typu raka . Koleżanka pracuje w szpitalu kopernika i kontaktowalam się z nia zeby zaczerpnąć jej opini ale sama również polecila mi Gliwice :) czekam wiec dlugo ale moze warto ? Krakow mam pod nosem wiec z tego co piszecie jtz dawno bylabym po :)
  • Dziewczyny to chyba faktycznie tak jest ze przyjelo sie ze jodowanie Gliwice tylko stad kolejki sie biora,ale u mnie tez np.w swietokrzyskim centrum onkologii w kielcach po operacjach ida na jodowanie do Kielc i nie koniecznie jezdza do Gliwic,zona mojego kolegi miala tutaj jodowanie i minelo juz z 10 lat nigdzie indziej nie jezdzila ,standardy takie same sa,lekarze tez wszedzie sa i tacy do ktorych sa kolejki i tacy mniej popularni,wiadomo.Ja operowana bylam w kielcach i do tego prof.co. chcialam,zeby mnie operowal czekalam pol roku,pod jego gabinetem mozna zobaczyc samochody z rejestracja z calego wojewodztwa o czyms to swiadczy.Mysle,ze jak ktos z Krakowa czy ma blizej do niego to po co do Gliwic sie tluc i czekac 7miesiecy,ale oczywiscie to indywidualny wybor kazdego. :)
  • Dziewczyny tsh z wyników to 0,56 to dobre czy zle bo juz sama czasem nie wiem dawka euthyrox 125
  • 8 lat temu
    Co sadzicie o Pani doktor Jurecka-Lubieniecka? Prosze o pomoc
  • Jakbym miała czekać 2 tygodnie na jod w Krakowie, a 7 miesięcy w Gliwicach, to wybrałabym Kraków. Już bym miała dawno z głowy ;) Ja od razu trafiłam do Gliwic bo po prostu stąd jestem i cieszę się, że byłam tam operowana, no ale jod to faktycznie tylko tabletka, a wszyscy lgną do Gliwic (a potem się dziwić, że takie terminy).
  • 8 lat temu
    Ja tez chyba spróbuję do Krakowa. Na razie zadzwonię tam i zapytam jakie mają terminy i wtedy zdecyduje.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat