Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Mini
    Jak pisałam ja miałam operację w Policach to jest niedaleko Szczecina i jest tam super lekarze mili mnie operował Pan Borowiecki miła fachowa opieka sale dwu osobowe jest spokój cisza i ten szpital to jakaś filia szpitala w Szcz\ecinie tylko nie pamiętam którego pozdrawiam
  • kasiab ja też jestem z Łodzi :)
  • 12 lat temu
    Beatakola,
    a widzisz jaki ten świat/forum małe ;o) Ja dokładniej z Pabianic od kilku lat.
  • 12 lat temu
    bania1 Mój lekarz polecił mi pięć szpitali i ten w Policach,i właśnie tego doktora Borowieckiego,Szukam jakiś opinii bo nie wiem gdzie mam się operować a czas ucieka.Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Mini ja obiecałam sobie że jak jeszcze kiedykolwiek będę musiała sobie coś tam wyciąć to tylko w Policach ja co prawda mam kawałek drogi do Polic ale nie położe się w innym szpitalu ale pytaj może jeszcze ktoś coś ci podpowie
    Pozdrawiam serdecznie całe forum miłego wieczora
  • 12 lat temu
    Słonka, profesor to taki starszy dostojny Pan.... przypomina jakiegoś kompozytora:) hehe
    do mnie przychodził codziennie po operacji zapytać jak się czuję... Ciebie właśnie profesor operował? może ktoś inny dlatego się nie pojawił?
  • 12 lat temu
    dzięki za info Słonko.
    Wczoraj bylam u endo i mowil mi ze jest szansa na jod w gdyni, w nowootwartym zakladzie medycyny nuklearnej ... Byloby super ....Wszystko mialabym na miejscu. Ale zastanawiam sie jak to wyglada w praktyce - bo wszystkie piszecie o zgierzu, albo gliwicach ... Czy ktoras z Was miala podany jod gdzies indziej? Kto w ogole decyduje o tym gdzie na jod ? Moj endo powiedzial ze szpital mnie skieruje bo gdyby on dal skierowanie ( chodze prywatnie) musialabym za wszystko placic .... Niby to przez te ostatnie afery z NFZ. eh ...
  • 12 lat temu
    Kasia84,
    moja koleżanka z Gdyni ma mieć właśnie tam kontrolę (do tej pory jeździła do Zgierza), ma dzwonić i ustalić termin na początku września. Zarówno ona jak i ja chodzimy do endo prywatnie (przez cały czas) a leczenie jodem miałyśmy na nfz, operacje też. Ona skierowanie do tego nowego instytut dostała od swojej endo. Tylko i wyłącznie lekarz prowadzący decyduje o tym gdzie da Ci skierowanie, nie ma rejonizacji, kiedyś tak było. Z tego co mi wiadomo to na wypisie ze szpitala dostanie tylko odnośnik w zaleceniach że masz udać się na jodowanie a nie do jakiego szpitala. Jod we wszystkich klinikach jest ten sam, postępowanie dot. dawki i samego sposobu leczenie też. Jak dla mnie nie ma to znaczenia gdzie dostaniesz jod-to nie tyle moja opinia a mojego endo. Szczerze powiem, że na Twoim miejscu zdecydowałbym się na jod w Gdyni ze wzg. właśnie na odległość by nie jeździć tyle przez pół Polski. Zadzwoń do tego ośrodka w Gdyni i spytaj jak to wygląda ze skierowaniem, czy jak z prywatnego gabinetu to musisz płacić (choć w to nie wątpię) czy ma to być skierowanie ze szpitala.
    Bania miała jodowanie w Warszawie, a moja teściowa we wrześniu ma mieć jod w Kielcach.
    I jak dobrze pamiętam to Kinia dostałą skierowanie od lekarza prowadzącego a nie ze szpitala.
  • 12 lat temu
    Tak, ja dostałam skierowanie od lekarza prowadzącego ale chodziłam do niej na kartę medicover do przychodni.
    Zastanów się czy nowy ośrodek ma takie doświadczenie jak działający już jakiś czas. Ja też nie chciałam jeździć przez całą Polskę do gliwic(zwłaszcza że musimy załatwiać kogoś do małej) ale moja engo powiedziała mi że jeśłi chcę być dobrze wyleczona to tylko gliwice. Niby jod jest tan sam ale specjaliści inni... i to oni decydują co dalej...wybór należy do Ciebie. Pozdrowionka
  • 12 lat temu
    dzieki wielkie za odpowiedz!! Mi bardzo zalezy na gdyni! Zadzwonie tam i zapytam co i jak ze skierowaniem. Tez bylam zaskoczona jak mi endo powiedzial ze jak on da skierowanie to tak jakbym na jod szla prywatnie ... No ale nic to w razie czego mam nadzieje ze szpital da skierowanie ... Z resztą będę sie tym martwila po operacji :) W kazdym razie podbudowała mnie ta gdynia! Oby sie udało :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat