Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    eh no a mi wlasnie endo mowil ze to wiekszego znaczenia nie ma gdzie - bo pytalam co poleca- zgierz czy gliwice. Nie wiedzialam wtedy ze jest opcja Gdyni.Widac ilu lekarzy tyle opinii :) Chodziaż on generalnie byl daleki od polecania czegokolwiek, bo jak pytalam gdzie na operacje tez mowil ze to znaczenia nie ma bo to nic skomplikowanego ... I bądź tu mądry :) dobrze ze jest forum :)
  • 12 lat temu
    kasiu może warto po tej stwierdzeniu że operacja tarczycy to nic poważnego zastanowić się nad radami tego lekarza....wystarczy małe niedociągnięcie i masz po głosie...oczywiście nie chcę na nic Ciebie namawiać i absolutnie nie podważam Twojej decyzji. Życzę aby było tak jak mówi.
  • 12 lat temu
    Kinia,
    ja miałam porażone struny-2 miesiące ćwiczeń z logopedą i obie struny pracują normalnie, nawet lepiej niż przed operacją. Dodam tylko, że nie miałam przeciętych srun głosowych, paraliż powstaje w skutek ucisku haków.

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że najlepsze leczenie wyłącznie w Gliwicach bo tam są najlepsi specjaliści. Przepraszam ale jest bardzo dużo osób które leczą się w różnych ośrodkach, żyją, nie mają wznów i przerzutów to chyba o czymś świadczy, nie mają żadnych problemów. I co czy to oznacza, że byli źle leczeni i tylko przez czysty przypadek zostali wyleczeni przez byle kogo bo nie jest to lekarz z Gliwic?
    Już nie raz się przekonałam, że słynny profesor albo doktor olewa pacjenta i szybciej pomoże inny mniej znany lekarz.
    Ze względu na zawód jaki wykonuję wiem też do nowych placówek ściąga się najlepszych lekarzy z całej Polski właśnie po to by pacjencie nie mieli wątpliwości, czy są dobrze leczeni. A UM w Gdańsku jest jedną z lepiej kształcących uczelni w Polsce.

Wiem, jedno dla mnie najlepszą placówką i lekarzem zawsze będzie ta/ten, w który mi pomogą, a nie jakiś tam ranking, który nie wiadomo jak powstaje.

Kasia,
    mi lekarz tez mówił, że jeśli chcę operować się gdzieś indziej to mogę gdzie chcę w całej Polsce. Powiedziałam mu, że chcę w Łodzi to podał mi 3 placówki, w których on sama by się operował. Wybrałam jedną od razu u niego w gabinecie i dostałam namiar na chirurga. Dla mnie dobry lekarz nie narzuca kategorycznie placówki, w której mam się leczyć, a pozostawi mi wybór. Mam nadzieję, że wszystko ułoży się jak najlepiej dla Twojego zdrowia i tak jak chcesz.
    Co do sposobu leczenie-to jod ten sam, dawka też ta sama i badanie po jodowaniu również więc jak dla mnie nie masz czego się obawiać odnośnie leczenia w Gdyni.To już od baaardzo dawna lekarze wiedzą, że przy danym nowotworze (jego wielkości i typie) konkretna dawka, kapsułki nie podzielisz.
  • 12 lat temu
    Kasiu myślę dokładnie tak jak ty dobry lekarz daje pacjentowi wybór i nie zmusza do leczenia tam gdzie mu wygodnie trzeba słychać siebie i wierzyć że będzie dobrze i nie warto sugerować się kimś innym każdy jest inny i inaczej znosi różne dolegliwości pozdrawiam serdecznie miłego dnia
  • 12 lat temu
    Po wycięciu całej tarczycy lub jednego płata trzeba brać tabletki,chciałam się dowiedzieć czy po nich się tyje?
  • 12 lat temu
    Mini,
    po wycięciu jednego płata jeśli drugi przejmie całkowicie funkcje obu i wytwarza odpowiednią ilość hormonów nie trzeba brać tabletek. Po wycięciu obu płatów nie masz organu, który produkuje hormony tarczycy więc suplementacja jest obowiązkowa. Od tabletek się nie tyje! jeśli dawka jest dobrze dobrana (hormony tsh i ft są w normie).
  • 12 lat temu
    co do operacji - tak naprawde każda niesie za sobą ryzyko. I to niezależnie od tego w jakim szpitalu się ją przeprowadza. Można trafić do świetnej placówki z bardzo dobrymi specjalistami- a i tak coś może pójść nie tak... Tak to już jest. Rankingi mogą nam pomóc w podjęciu decyzji, ale może zdarzyć się tak, ze szpital/personel itp nie spelni akurat naszych oczekiwań.Zdaje sobie z tego sprawe. Ale warto zebrac opinie, zeby miec podstawe do podjecia decyzji.
    A co do jodu- jesli postepowanie jest wszedzie identyczne to moze faktycznie warto wybrac lokalizacje ktora po prostu jest bardziej na rękę ...
    W kazdym razie dzieki za opinie! Pomogly w podjeciu decyzji :)
  • 12 lat temu
    Kasiu,
    to centrum onkologii powstaje w ramach projektu unijnego, dodatkowo ma kadrę z AM więc ja jak mam do wyboru szpital będący szpitalem klinicznym a zwykły wolę ten pierwszy. Dlaczego? Dlatego, że pracownicy naukowi mają większy dostęp do nowości, częściej jeżdżą na konferencje, są na bieżąco. A tu masz artykuł o tym centrum http://zdrowie.trojmiasto.pl/Zaklad-Medycyny-Nuklearnej-w-Gdyni-juz-otwarty-n55437.html
    Umówiłaś się już na operację?
  • 12 lat temu
    dzieki za link!! masz 100% racji. na operacje jade umowic sie w tym tygodniu. Kasiu, jak to w ogole wyglada - pojade tam ze skierowaniem .... i co dalej ..? Umowią mnie na jakies konsultacje itp, czy wezmą skierowanie i będą dzwonić ? Nigdy w szpitalu nie bylam ( oprocz porodu ) wiec totalnie nie wiem jak to funkcjonuje ...
  • 12 lat temu
    Kasiu,
    jedziesz na izbę i umawiasz się na termin-powinni wyznaczyć od ręki (przynajmniej u mnie tak było). Powinni Ci od razu powiedzieć czy masz mieć jakieś badania wcześniej zrobione czy sami wszystko Ci zrobią. Lepiej jakby powiedzieli Ci jakie badania są potrzebne przed operacją bo wtedy krócej się jest w szpitalu. Po skierowanie na badania idziesz do swojego lekarza. Zapewne krzepliwość, morfologia, grupa krwi (ale to masz już oznaczone więc tylko dołączysz), ob, poziom przeciwciał wzw B (najlepiej jakbyś miała aktualne szczepienie ale nie jest to wymóg konieczny)nie pamiętam już dokładnie co miałam robione.W dniu przyjęcia trzeba być na czczo i zgłosić się na izbę przyjęć.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat