Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witajcie Dziewczyny u mnie codziennie leje jak z cebra i są burze także internet działa jak chce a jak nie to nie trochę mnie to już wk... pokłuciłam sie nawet z operatorem ale na naturę nie ma zmiłuj
    Kasiu powodzenia i im szybciej to załatwisz tym szybciej będziesz miała z głowy
    Dziewczyny miło spędzajcie czas i obiecuję że w miarę możliwości będę zaglądać
  • 12 lat temu
    dzieki za szczegoly! teraz wiem czego sie spodziewac :) będę zatem działać. Odezwe sie jak juz będę znala konkrety. Miłego!! i słonecznego - mimo tego co za oknem :)
  • Witajcie dziewczyny,
    jestem zdeczko zdziwiona, że w Gdyni podają jod...bo Ja jestem z Gdyni a mam skierowanie od onkologa (prywatnie wizyta może z 2 tyg temu) do Zgierza...tym bardziej mnie to dziwi, bo lekarz ten pracuje w szpitalu w Gdyni i chyba by wiedział o podawaniu jodu a nie mnie wysyłał do Zgierza...
    a wracając do lekarzy i ich opinii gdzie się leczyć to Ja niestety od każdego lekarza dostawałam rożne info...onkolog mówił, że na jod do Zgierza, endykrynolog do Gliwic...na operację tez dostałam różne info...musiałam wybrać sama...na szczęście to mam już za sobą...ostatnio walczyłam z tematem jodu ale koleżanki z forum przekonały mnie do Zgierza gdzie termin mam szybciej niż Gliwice i bez wstępnej konsultacji...więc po prostu wygodniej...
    Wczoraj rozmawiałam z kobietą po operacji tarczycy i mówiła, że jod dostaje w Bydgoszczy ...tez mam bliżej ale nikt mi nie wspomniał o tym miejscu...więc nie wiem...
  • Dziewczyny, jak mi było dzisiaj zimno w nocy, miałam ubrana piżamę,bluzę dresową,byłam owinięta kocem i jeszcze kołdra na to...i tak spałam całą noc...masakra...w końcu to nie zima...to chyba przez to, ze hormonów nie biorę...
    U mnie dzisiaj pada...a chciałam pojechać na małą wycieczkę rowerową póki mam jeszcze trochę sił...pogoda nie rozpieszcza...
    Miłego dnia zyczę!
  • 12 lat temu
    Słonko,
    mi tak pioruńsko zimno (i zawsze mam wrażenie jakby mi aż szpik zamarzał) właśnie jak nie biorę hormonów-zaczyna się tak od 3 tyg. bez hormonów. Teraz w wielu miejscach w Polsce podają jod i nawet sami lekarze nie są na bieżąco gdzie, ja słyszałam jeszcze o Poznaniu. Najwyżej na kontrole będziesz jeździć do Gdyni by już teraz nie czekać znowu na termin.
    U mnie też pogoda pod przysłowiowym burkiem-pada non stop od wczoraj.

Miłego i ciepłego dnia :o)
  • 12 lat temu
    Mam pytanie ... jak to wygląda po jodzie...wracam do domu i automatycznie zaczynam brać hormony? zaczynam już o tym wszystkim myśleć bo wyjazd już za tydzień... trochę odwraca uwagę mój szwagier bo jest u nad od ponad tygodnia:) zawsze mniej czasu na rozmyślanie... Dziewczyny z 3 miasta...słyszałyście może o jakiejś pracy dla studenta ostatniego roku turystyki? chciałby gdzieś się zaczepić...najlepiej w hotelu.
  • 12 lat temu
    Witam
    Kinia po jodzie zaczynasz brać hormony ale od najmniejszej dawki i trochę czasu minie zanim wyrówna sie poziom hormonów
    Dziewczyny u mnie chwilowo przestało padać oby tak było choć do wieczora pozdrawiam serdecznie miłego dnia
  • 12 lat temu
    Kinia,
    nie wiem jaką dawkę dostaniesz ale po wyjściu ze szpitala na drugi dzień bierzesz już hormony. W Zgierzu przepisywano mi dawkę 150 ale to dla mnie dużo za dużo i po 2 m-cach mam zawsze zmienianą na mniejszą. Najprawdopodobniej dostaniesz taką samą albo trochę wyższą od tej którą bierzesz teraz.
  • 12 lat temu
    dzięki za informacje:)
  • Hej dziewczyny,
    Ja korzystam z roweru, póki mam siły, wczoraj u nas padało ale popołudniu się rozpogodziło i szybko na rower, pojechalismy za miasto daleko i było super...tylko wiało ale deszczu ani kropli :-) mieliśmy małą wywrotkę na rowerach z synem i trochę obiłam tyłek ale na szczęście tylko na tym się skończyło...
    Kupiłam sobie na blizne maść contratubex i tak mnie swędzi ta rana, że szok...nie wiem czy to oznaka gojenia czy uczulenia :-)
    mam pytanie, można miec tel.komórkowy na sali w Zgierzu?
    Dzisiaj u nas dalej brzydkie chmury, dzisiaj mała wycieczka rowerowa jak dam rade wsiąść na rower :-) ...na ojca działkę podlać szklarnie więc spokojnie...
    Miłego dnia dziewczyny!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat