Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Słonko,
    co do hormonów to już wyjaśniam skąd te rozbieżności. Normalnie powinno być tak, że operacja-6-7 tyg. później jodowanie i przez cały ten okres bez hormonów. Jednak zdarza się tak, że termin jodowania jest znacznie później niż 6-7tyg. a wtedy tak długi okres bez hormonów może być uciążliwy dla organizmu i to bardzo. Dobrze, że odstawiłaś już hormony (zapisz sobie datę bo spyta o to ordynator przy przyjęciu). Jakbyś chciała coś wiedzieć o leczeniu i samym pobycie w Zgierzu to pisz.
  • Hej dziewczyny,
    Kasiub na pewno będę miała sporo pytań ale dzisiaj nie zaprzątam sobie głowy, chce jechać do siostry nad jeziorko, pospacerować itp. chociaż pogoda się psuje...słyszałam, że ma być teraz chłodno, u nas w Trójmieście w weekend 18 stopni....jakaś masakra... więc trzeba skorzystać póki można...także życzę miłego dnia wszystkim...
  • 12 lat temu
    Słonko,
    miłego wypadu do siostry. Odpoczywaj ile się da. Pa.
  • 12 lat temu
    Witam
    Słonko odpoczywaj i baw się dobrze u siostry
    Dziewczyny wam też miłych nocek i dni pozdrawiam zdrówka życzę
  • 12 lat temu
    Słonko ja też jestem z okolic trójmiasta i też bardzo chciałam być leczona w Zgierzu ze względu na odległość ale byłam u 2 endokrynologów i oni nakierowali mnie na gliwice.
    Jeśli chodzi o hormony to tam się ich nie odstawia. Byłam ostatnio na konsultacji i na karcie dostałam info aby zażywać jak dotychczas. Termin jodowanie mam na 25 lipca. Gdzie miałaś operację? na smoluchowskiego?
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Miłego dnia i słonka życzę bo u mnie leje od rana aż żyć sie nie chce pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Dziewczyny, w jaki sposob wybieralyscie szpital w ktorym przeprowadzano operacje? tzn czy endokrynolog polecal konkretny, czy po prostu szlyscie ze skierowaniem i czekalyscie na termin? To moja pierwsza operacja wiec jestem troche zagubiona :) A endokrynolog powiedzial ze obojętnie gdzie bede operowana ... Nie mam pojecia czy np moge sie podowiadywac w szpitalach jakie są mniej wiecej terminy i pozniej decydowac, czy dopiero termin poznam jak zglosze sie ze skierowaniem do konkretnej placówki ... Moze ktoras byla operowana w Gdyni, lub okolicach? Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    kasia ja byłam operowana w gdańsku w tym nowym centrum medycyny inwazyjnej- należy do akademii medycznej. Bardzo polecam.
  • 12 lat temu
    Kasia,
    mi namiary na chirurga i szpital podał endokrynolog. Możesz zadzwonić i spytać jaki termin jest w danym szpitalu ale ja chyba bym wybrała ten, który poleca Kinia.
  • 12 lat temu
    super! dzieki wielkie za info!Gdansk jak najbardziej wchodzi w gre. Tym bardziej ze widze- opinia dobra. Kinia a przypomnij mi prosze ile na operacje tam czekalas.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat