Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • :) w każdym razie dobrze , że istnieje to forum i pomagamy sobie w jakiś sposób ( w tym o badaniach bez pobytu w szpitalu) lekarze i kobitka od scyntygrafii mówili , że po podaniu takiej dawki kapsułki diagnostycznej mogę opiekować się dzieckiem byle z nim nie spać i nie nosić go i przytulać przy szyi ...nie jest łatwo ale daje rade
  • 12 lat temu
    beatakola

mam kolezanke ktora niedawno miala jod i tez tak jak Ty mogle opiekowac sie swoja coreczka :) i tak samo jak Ty przez pare dni nie mogla zadlugo jej dotykac i spac z nia

najwazniejsze ze wyniki masz ok :) juz niedlugo bedziesz przytulala swojego brzdaca :)
  • mój maluch chodzi do żłobka więc jest o tyle lepiej ...ona25 a co u Ciebie jak samopoczucie??? ...ja z tsh 85 spałabym po 12 godzin godzin i mam mało siły ale ruch na świeżym powietrzu mi pomaga
  • 12 lat temu
    u mnie wszystko ok :) dzieki :)
    zeby nie operacja i jod nigdy bym nie powiedziala ze mialam raka - czuje sie tak jak przed rakiem - wszystko jest oki :)

chodze na kontrole wyniki mam idealne - OBY TAK DALEJ :)) lekarz mowi ze jest w 99% pewna ze rak mi juz nigdy nie wroci :)

zaczynam juz powoli rozmawiac z nia o bobasach :) mam juz 26 latek i trzeba powoli zaczac o tym myslec hihi :) lekarz mowi ze moge zaczac sie starac nawet teraz :)

mam dziewczyne w rodzinie po raku tarczycy (pisalam juz o niej) jest zdrowa juz 7 czy 8 latek :) 1,5 roku temu urodzila coreczke i wczoraj dowiedzialam sie ze jest znowu w ciazy :)))
  • ona25 ja pierwsze dziecko urodziłam wieku 39 lat! nie zwlekaj z tym zbyt długo :)
  • 12 lat temu
    wiesz co chce bobasa ale nie powiem boje sie i zwlekam ://///
    wiem ze to glupie ale sama nie wiem czego sie boje hehe moze tego czy sobie poradze ? a moze czy bez mojej tarczycy wszystko bedzie dobrze :/

jakos to bedzie hihi :) mam juz date starania sie o bobasa ale nie wiem czy tego nie przeloze :) pewnie im blizej tym bardziej bede sie bala
  • ona ale nie zwlekaj do 40 :) pozdrawiam
  • 12 lat temu
    nie bede hihi :) przed 30 chce miec chociaz jednego brzdaca :))))
  • 12 lat temu

Użytkownik @beatakola napisał:
    Hej dzisiaj skończyłam scyntygrafią badania w Zgierzu. Na froum dowiedziałam się o możliwości dojazdów na badania

Beatakola,
    super! To ja Ci o tym pisałam bo miałam w Zgierzu jodowanie i kontrole, i za każdym razem pytali czy jestem matką i czy mam opiekę dla dziecka. A Ty miałaś jodowanie czy kontrolę?

Ona25,
    co Ty za jakieś znowu czarne myśli masz! Szkoda, że jesteś tak daleko bo bym chyba Cię przez kolano przełozyła za te myśli. Co ma być nie tak?! Zobacz ja nie mam tarczycy, leczenie jodem a syn okaz zdrowia. Grunt byś w czasie ciąży co miesiąc robiła badania tsh, ft4 u brała odpowiednią dawkę euthyroxu. Do "roboty" bo to nie zawsze wychodzi od raz ;o) i nie ma co zwlekać.
  • 12 lat temu
    kasia
    hihi czarnych mysli nie mam ale obawy :/

mysle o tym ze moja endo nie mogla dobrac mi hormonkow az pol roku - i tak sobie mysle co by bylo jakby w ciazy nie mogla dobrac :/

aj jestem straszna panikara :) ale z dziecka napewno nie zrezygnuje hihi :) mam namiar juz za dwa latka cieszyc sie dzidzia :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat