Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    anka83
    Spokojnie :) wszystko bedzie dobrze :)
    Rak tarczycy jest wlasnie takiem rakiem ktory w ciazy jest najbardziej wykrywalny bo hormony szaleja ( tarczyca odpowiada za hormony i wtedy guz daje o sobie znac)
    nie martw sie ja spotkalam bardzooooo duzo dziewczyn ktore wlasnie dzieki ciazy dowiedzialy sie ze ma raka tarczycy (dzisiaj dziekuja ze zaszly w ciaze bo zeby nie ciaza do dzisiaj nie wiedzialy by o raku)
    dzisiaj sa szczesliwymi mamusiamu zdrowych dzieci :)
    lekarz powiedzial Ci ze 5 miesiecy nie robi roznicy. to prawda rak tarczycy rosnie bardzooooooooo wolno wiec nie urosnie Ci duzo w ciagu tych 5 miesiecy :) (ja mialam swoje guzy przez 8 lat a urosly mi tyko 3 cm i nie mialam nawet przerzutow ) :)
    Twoj rak jest brodawkowaty czyli najlepszy ze wszystkich radzajow raka tarczycy :)
    Uwierz mi naprawde bedzie dobrze nawet nie wiesz ile kobiet w ciazy dowiaduje sie ze ma raka tarczycy (i wszystko jest ok :) urodzisz zdrowego dzidziusia i potem zajmiesz sie soba :)
    i uwierz mi nie zabraknie Ciebie !!!
    ten rak jest najlepszym rakiem jakiego czlowiek moze wogole miec :) spotkalam duzooooo osob ktore sa po tym raku bardzooooo dlugo :) rodza dzieci a potem ciesza sie jeszcze wnukami :)
    moja lekarz leczy raka tarczycy bardzo dlugo i powiedziala mi ze zaden jej pacjent jeszcze na tego raka nie umarl.
    ten rak jest jak nie rak :)
    jestem uczestniczka innego forum o raku tarczycy (dzieki niemu zrozumialam ze wszystko bedzie ok) jesli chcesz dam mi stronke tylko daj znac :)
    wiem ze jestes przerazona ja tez bylam ale uwierz ten rak jest naprawde uleczalny :)
  • 13 lat temu
    Anka83, zrozumiałe że się martwisz ale nie denerwuj się bo to szkodzi i Tobie i maleństwu. Słuchaj lekarzy oni wiedzą co robić. Wiem, że będzie Ci ciężko pojechać na jodowanie i nie widzieć i córci i maleństwa ale dasz radę i uda się! Ja ma teraz prawie 6 miesięcznego synka, rozumiem Cię doskonale.
  • 13 lat temu
    czesc dziewczyny, jestem tu nowa. 3 miesiace temu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, planowanej. mam juz jedna coreczke- 14 miesiecy. bylam wniebowzieta ze jestem z nowu w ciazy dopoki nie odebralam wynikow biopsji. Rak tarczycy brodawkowaty! caly swiat mi sie zawalil, moja corcia podchodzi do mnie , usmiecha sie przytula a ja w placz ze moze mnie zabraknac! jak mam cieszyc sie ciaza jak nie wiem co bedzie. straszny bol , dzisiaj mialam spotkanie z chirurgiem i moja onkolog i mi powiedzieli ze najbezpieczniej bedzie jak poczekam z usunieciem tarczycy do porodu, gdyz operacja teraz niesie ryzyko utraty dziecka. postanowilam ze poczekam, powiedziano mi ze 5 miesiecy nie zrobi zadnej roznicy. no a pozniej terapia jodem i separacja od nowego dziecka i coroni, ale musze byc silna bo bardzo mnie potzrebuja. Dam rade , nie mam innego wyjscia i wam zycze szybkiego powrotu do zdrowia i pewnosci ze sie uda.
  • 13 lat temu
    agus_k2 ja nie miała przerzutów. To czy wejdziesz znowu na jodowanie zależy od stanu zdrowia, jeśli wszystko jest ok (mam nadzieję, że u Ciebie jest) to jodowanie nie jest potrzebne.
  • 13 lat temu
    Hej dziewczyny :-)
    Dawno nie pisałam. W maju byłam na jodzie, we wrześniu do kontroli byłam i jak na razie wszystko ok. Trochę niskie miałam TSH i lekarka zmniejszyła mi leki. Teraz do kontroli mam dopiero w marcu.
    Powiedzcie mi czy po roku jest następne jodowanie? I czy miał ktoś z was przerzuty do kości lub płuc - jeśli tak to jakie były objawy?
    Pozdrawiam
  • Greta, ja tez miała uszkodzona strunę, dokładnie porażoną. Po operacji dosłownie nie mogłam mówić. Byłam u foniatry, rehabilitacja u logopedy i po 2 miesiącach wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam
  • 13 lat temu

Użytkownik @GRETA napisał:
    Czy ktoś z Was miał uszkodzone struny głosowe?J

Greta ja miałam sparaliżowane struny. Lewa struna była sztywna a praw lekko "chodziła". Dostałam nivalinę (20 zastrzyków) i enocrton (od dawki 35mg w dół). Równocześnie zajęcia u logopedy (przez 4 miesiące). Mówiono mi, że prawa struna ruszy a lewa raczej nie. Po roku na kontroli okazało się, że obie struny wróciły do swojej sprawności. Teraz przy bardzo dużo wilgotności powietrza lub jak bardzo mocno się zmęczę to trochę ciężko mi mówić-mam takie wrażenie jakby struny był sztywne. Mi nivalinę zaczęto podawać w tydzień po operacji, a zajęcia u logopedy miałam w ok.3 tyg.po z przerwą na pobyt w Zgierzu.
    A jaką Ty masz mieć rehabilitację, tzn na czym ma polegać?

• 13 lat temu

Użytkownik @GRETA napisał:
    Nata11 Trzymaj się i napisz gdy wrócisz jak było.pozdrawiam

Dzięki odezwę się po powrocie :)
  • 13 lat temu

Użytkownik @kasiab napisał:
    Nata111 możesz spokojnie wejść do szpitala po przyjeździe. Te dwie piżamy są po to byś jedną założyła przed leczeniem, druga po jodowaniu. Przeczytaj wcześniejsze posty bo pisałam Grecie co jest w Zgierzu potrzebne.

Dzięki przeczytałam ,dobrze to wszystko wiedziec:)
  • 13 lat temu
    Nata111
    Jak dobrze ,ze masz to już za sobą. Myślę,że będziesz miała jednak duży jod i będziesz w Zgierzu od poniedziałku do następnego poniedziałku.
    Da się wytrzymać. Zaopatrz się w landrynki - są konieczne aby za bardzo nie spuchły Ci ślinianki. Cytryny też są przydatne.
    Naprzeciwko szpitala jest sklep- tam można wyjść po południu i zrobić sobie zakupy. W szpitalu można chodzić tez w jakimś dresiku- ja nie wzięłam i żałowałam - lepsze samopoczucie gdy nie jest się w piżamie czy koszuli nocnej.
    Trzymaj się i napisz gdy wrócisz jak było.
    pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat