Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    monka
    nie wiem czy bywasz jeszcze na tym forum ale przeczytalam ze jestes po raku tarczycy juz 17 lat i normalnie az sie ucieszylam :) bardzooooo fanie czyta sie ze ktos jest po raku tyle lat :)

napisz mi prosze czy mialas kiedys nawrot choroby czy 17 lat masz spokoj ? sorry za dziwne pytanie ale jestem ciekawa :)
  • 13 lat temu
    oj tam ja zawsze bardziej przeżywałam wszystko jak moje dzieci i tak i niestety zostało do dziś poprostu nie znoszę jak moje dzieci cierpią
    Pozdrawiam serdecznie miło spędzajcie czas
  • 13 lat temu
    mini39
    guzy 3 cm wycina sie- moze lekarz chce poprostu jeszcze raz porozmawiac o tym :) najwazniejsze ze jest lagodny :) bardzo sie ciesze :)

kinia
    ja tez jestem beksa hihi i tez pewnie byl plakala. widze ze coreczka rosnie jak na drozdzach :)
  • 13 lat temu
    kinia musi byc dobrze i tylko dobrze nie ma innej opcji.Cuda sie zdarzają ja w nie wierze.Moja córeczka jak była malusieńka (teraz ma 2latka)i chodzilismy z nia na szczepienia to mała trzymał mąż a ja stałam z boku i płakałam tak jak ona.Najważniejsze że Emilka jest zdrowa,i z Tobą też bedzie dobrze pozdrawiam was gorąco
  • 13 lat temu
    mini gratuluję i zazdroszczę wyniku:) tak jak pisze bania kolejna wizyta nie zaszkodzi.
    Jutro będę dzwoniła czy są już wyniki histo... mówili 7-14 dni. Może trafię na jakiś cud i nie będę musiała się rozstawać z moją kochaną rodzinką. Ps. dzisiaj byliśmy na pierwszych szczepieniach naszej Emilki..waży już 4660 i wszystko jest z nią OK:) ale ze mnie miękka babka...jak zaczęła płakać to ja razem z nią...ale taka biedulka z niej :/
  • 13 lat temu
    mini
    na konsultację zawsze możesz iść to napewno nie zaszkodzi a w obecnej sytuacji to wszędzie są takie spychanki na później lekarze zawsze mają czas tylko my pacjęci się niepokoimy będzie dobrze najważniejsze że wyniki dobre pozdrawiam
  • 13 lat temu
    Właśnie dostałam wynik biopsji Zmiana Łagodna -guzek hyperplastyczny bez cytologicznych cech złośliwości,poczułam ulgę.Dzwoniłam do swojego endykrynologa i powiedziała mi że mam przyjść za 3 miesiące i zobaczymy jak on będzie wyglądał,dziwne bo na pierwszej wizycie mówiła że on i tak będzie do wycięcia bo jest dość duży (3cm)a ja jestem młoda.To dlaczego teraz mówi że mam przyjść za 3 miesiące?myślałam że jak będzie wynik i wiadomo jaka zmiana to dostane skierowanie na wycięcie.Dziwne nie wiem co myśleć o tym,może iść do innego lekarza na konsultacje?co robić?pomóżcie...Miłego dnia życze
  • 13 lat temu
    Dziękuję Wam bardzo i za dobre chęci! Czytam, że bywają tu i "goście" Gliwic, więc może dostanę jakieś wieści do czasu mojego tam wyjazdu. Widzę, że tyle macie optymizmu! Też "postanowiłam" wygrać z rakiem! Ja niestety nie mam "dobrych przykładów", w rodzince rak nam się niestety panoszy dosyć licznie i niestety wynik "meczu" jest dla nas niekorzystny, ale ja postanowiłam poprawić wynik na naszą korzyść :-). Czasem faktycznie dopada człowieka "a co jeśli...?!", wówczas myślę sobie - będzie trzeba znowu powalczyć - zawsze jest dla kogo. Dla siebie z pewnością! Od czasu operacji odkryłam u siebie nowe zainteresowania i muszę mieć okazję je rozwijać! :-) Będzie mi bardziej smutno podczas najbliższego pobytu w Gliwicach. Moja pierwsza i jak na razie jedyna wnusia, w dniu mojego zameldowania się na oddział, będzie zdmuchiwać swoją pierwszą świeczkę na torcie, a ja będę łykać swój jod za jej zdrówko, aby jej to nigdy nie spotkało!
    Pozdrawiam caluuuuuuuuutkie forum!
  • 13 lat temu
    mama też mi przykro ale nie wiem jak jest w Gliwicach ja jod biorę w Warszawie ale napewno ktoś ci chętnie pomoże
    dziewczyny miłego wieczorka pozdrawiam
  • 13 lat temu
    mama
    ja niestety Ci nie pomoge :/ leczylam sie gdzie indziej

co do tego co napisalas mialam podobnie przed operacja nie wiedzialam ze mialam raka lekarza radzila mi wyciac cala tarczyce ale decyzje pozostawile dla mnie - odrazu sie zgodzilam :) po operacji okazalo sie ze mialam pare guzkow ale tylko jeden byl zlosliwy (moze zebym sie nie zdecydowala inne tez by sie zezloscily)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat