Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hejeczka, pytanie kolejne, a propos witamin. Czy słyszeliście (założę jednak, że jacyś faceci też nas odwiedzają :P) o ograniczeniach żywieniowych wskazanych przy raku tarczycy? Nie chodzi mi o dietę po wycięciu tarczycy czy przy innych schorzeniach tarczycowych, ale zalecenia stricte związane z rakiem. Przykładowo przy hashimoto suplementuję żelazo i witaminy z grupy B, w tym B12, a gdzieś w internetach przeczytałam że nie jest to wskazane przy nowotworach. Macie może jakieś doświadczenie / wiedzę w tym temacie?
-
Enyo ja suplementuje duże dawki Wit C (kwas L-ascorbinowy ) , Wit D 3+k2, Ostropest, olej lniany i kiszony lub świeży sok z buraka . Czytałam, że przy raku jak najbardziej wskazane. Kupiłam jeszcze pestki moreli
-
StrachMaWielkieOczy
A jak stosujesz ostropest, zmielony czy całe ziarna ? I ile łyżeczek?
-
Strach a gdzie kupujesz kwas l-ascorbinowy? :)
Ja suplementuję omega 3 + D3 + K2.
-
Monika ostropest kupuję drobno zmielony i biorę łyżkę stołowa dziennie popijając wodą :)
Massie w każdym sklepie zielarskim kupisz :) to jest taki biały proszek , na opakowaniu pisze , żeby zażywać odrobinę Ale ja biorę ciut więcej :)
-
A czy ktoś z Was bierze może pestki moreli? Są różne dyskusje na ich temat w necie , że może dojść nawet do zatrucia cyjanowodorem przy przekroczeniu dawki. Z drugiej strony zawierają amigdaline która jest min wykorzystywana do.produkcji chemioterapii. Mają ponoć silne działanie antynowotworowe tyle ,że nie potwierdzone przez medycynę . Ja zakupiłam , narazie biorę tyle ile pisze na opakowaniu Ale chce zwiększyć dawkę dlatego pytam czy może ktoś z Was je stosuje i coś mi doradzi :)
-
Co rano zjadam kilka (5-10, jak mi się weźmie) pestek moreli od ponad roku (niby "na torbiele" w piersiach)... w między czasie dostałam raka tarczycy ;) Do tematu podchodzę sceptycznie. Pewnie jak wkrótce przejdę na jakąś sensowną dietę na hashi to zrezygnuje z nasion i pestek, w tym tych morelowych, zobaczymy. Przy okazji życzę Państwu pogodnych, spokojnych i zdrowych świąt! :)
-
Dziewczyny ja znowu po ratunek do Was :( we wtorek jadę do Warszawy na konsultację przedoperacyjną, ale moim problemem jest gigantyczne TSH. Leczę się już rok, przerobiłam 5 endokrynologów i moje TSH ani razu nie spadło poniżej 7. Miesiąc temu miałam TSH 7,49 dostałam silniejszą dawkę Letroxu i dzisiaj mam TSH 10,47.. Endokrynolodzy mówią, że nie spotkali się z takim przypadkiem jak mój - niższa dawka potrafi mnie wprowadzić w nadczynność, a wyższa powoduje większą niedoczynność... czy anastezjolog mnie uśpi z takim TSH? Nie wiem co mam zrobić jak mi odmówią operacji, próbowałam już każdej możliwej dawki Letroxu i Euthyroxu, jestem załamana.
-
Pinkbow a ile czasu przed jedzeniem zażywasz tabl? Mi tsh bardziej spadło odkąd zaczelam robic większa przerwę między tabl a śniadaniem (przynajmniej godzinę). Nic innego niestety nie przychodzi mi do głowy.
Zdrowych i Wesołych Świąt dla wszystkich!?
-
30-60 minut, różnie, mogę spróbować czekać godzinę zawsze, ale nie sądzę by to miało aż taki wpływ na tak wysoki wynik. Również Wam życzę wesołych i przede wszystkim zdrowych Świąt!