Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kasia to fantastyczne ze masz dziecko po tych przezyciach. Ja je mialam przed, jedno dorosle jest, jedno prawie a jedno ma tylko osiem lat. I tez daje mi kopa i nie pozwala sie rozczulac za bardzo!
    Serdecznie pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Gosia,
    Jesli onkolog tak orzekl to pewnie wiedzial co mowi.
    Ale jesli inny lekarz to bym poszla do pnkologa. Moj lekarz rodzinny uznal ze to nic groznego moj guzek. Na szczescie i tak dala mi skierowanie na dalsze badania.

Kasia
    Jestem po chemio i radio. Teraz hormony i herceptyna. Fizycznie dochodze do siebeidosc szybko. Psychicznie glownie jest dobrze, ale sa gorsze chwile tez, na pewno dobrze to znasz!
  • 12 lat temu
    Gosia,
    pytaj nawet jeśli nikogo w danym momencie nie ma na forum. Ja sprawdzam codziennie czy są nowe wpisy. To jakie masz pytania?
  • 12 lat temu
    Gosia,
    pomyśl tak to już tylko tydzień. I bardzo podoba mi się wersja Rybenki-nie martw się zawczasu, bo nie ma to sensu. Co do wyjazdu to jeśli tylko będziesz czuła się dobrze po operacji to jedź, Tobie też odpoczynek się przyda. Ja po operacji byłam długo bardzo osłabiona, ale moja siostra (tez po operacji tarczycy) po 10 dniach to śmigała. Jednak jeśli ma to być wyjazd trochę z musu bo nie będziesz miała na niego siły lub ochoty to nie reszta jedzie, a Ty zostań bo nie ma sensu się męczyć.
    Nie czytaj już więcej bo wiem sama po sobie, że tylko to pogarsza stan psychiczny. Ja czytałam czekając na wynik biopsji i teraz wiem, że duża część informacji była nieprawdziwych w przypadku mojego leczenia. Ja też nie badałam wcześniej tarczycy, wyszło przypadkiem. Teraz jak składam w całość wszystkie objawy to tak myślę, ze mogły sugerować na tarczycę ale nikt z lekarzy na to nie wypadł, i ja sama też.

Rybenka,
    pewnie że będzie dobrze, ja nawet nie przyjmuję innej opcji! Dużo siły i wiary daje mi mój roczny synek. Czy epidemia raczej częściej większa świadomość ludzi, wiedza lekarzy, lepszy sprzęt i mam wrażenie, że choroby nowotworowe przestają być tabu więc częściej o nich słyszymy. A jak Ty się czujesz teraz?
  • 12 lat temu
    Dzisiaj już chyba nikogo nie znajdę aby mi odpowiedział na nurtujące pytania. Zajrzę tu jutro może się uda. Dobrej nocy wszystkim życzę:)
  • 12 lat temu
    No tak trzeba myśleć troszkę o sobie. Już Cię lubię:)
  • 12 lat temu
    Rybenka
    ja mam koleżankę u której lekarka wyczuła1cm.guzek na piersi i bez biopsji stwierdziła że to zmiana łagodna i zleciła zbadać hormony. Czy to jest ok.?
  • 12 lat temu
    Matka Polka!
    Obawiam sie ze mozesz byc dosc slaba, jesli to daleki wyjad. Bo same wakacje to by ci na pewno dobrze zrobily.

Ale jedno ci powiem, musisz troszke nauczyc sie byc samolubna teraz, to twoje potrzeby chwilowo sa najwazniejsze. Nie chodzi o to, zeby z mina meczennicy wymagac dla siebie obslugi i uwagi. Ale jak nie masz na cos sily, to nie masz i juz!.

Dziewczyny ktore przeszly operacje na pewno ci cos lepiej doradza. Na pewno sie odezwa, to fajne forum jest
  • 12 lat temu
    Dziękuję kasiab za słowa otuchy.
  • 12 lat temu
    Dzięki Rybenka:)
    Miałam plany wakacyjne i nie wiem co teraz. Czy po operacji będę mogła jechać. operacja 4 lipca a wyjazd 27. Zjednej strony nawet mój stan psychiczny nie jest w wakacyjnym nastroju ale nie chcę popsuć wyjazdu mojej rodzince.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat