Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Enyo, co do zwolnienia i jego potrzeby to sprawa indywidualna. Ja się źle czułam po operacji i byłam 2 m-ce na zwolnieniu. Lekarz med. pracy była zdziwiona, że tak wcześnie wracam, ale ja jestem zadowolona, że wróciłam. Przepracowałam 2,5 m-ca i teraz idę na jodowanie. Nie wiem ile czasu będę na zwolnieniu potem. Natomiast od miesiąca jestem bez euthyroxu i w przeciwieństwie do innych osób, które opisywały swoje doświadczenia na forum, ja niemal nie odczuwam jego braku. Nie opuchłam, chodziłam normalnie do końca do pracy i na sport. Może huśtawki nastroju większe. Teraz to mam już mega stresa przed jodem (a w zasadzie głownie przed wynikami badania po jodzie), no ale trzeba to przeżyć. Generalnie po operacji schudłam 3 kg.
  • 7 lat temu
    Dzięki za odpowiedzi. Będę się psychicznie nastawiała na scenariusze optymistyczne, opisywane przez Andy, Ewkę i Anulkę :) Nie wiem co u mnie będzie z tym zwolnieniem, bo moja lekarka pierwszego kontaktu nie lubi zwolnień wystawiać. Jakiś czas temu musiałam dymać do pracy z gorączką 30 stopni, a lekarka kazała pić sok z buraka i się nie rozczulać ;) Wreszcie uregulowały mi się okresy po paru latach męczenia (28 dni kolejny raz z rzędu! zakładam że dzięki ustaleniu dobrej dawki hormonów i wyjściu z anemii), a teraz znowu się wszystko zepsuje ;( Teraz mam stresa, że źle wyjdzie kalcytonina ;( Chociaż staram się o tym wszytskim nie myśleć... mogło być w końcu (dużo) gorzej (tfu tfu odpukać) :)
  • A propos wspomnianej przez Enyo kalcytoniny - czy to normalne, że mając na wyniku z biopsji raka brodawkowatego mam w normie kalcytoninę oraz tyreoglobulinę? praktycznie ich u mnie nie ma... myślałam, że chociaż jeden z tych markerów powinien być podwyższony.
  • Pinkbow Tak jak wcześniej napisałam, kalcytonina to marker przy raku rdzeniastym tarczycy. Jeśli masz raka brodawkowatego, to chyba oczywiste, że jest w normie. ;)
  • Dokładnie, jak pisze Ania , kalcytonine miałam sprawdzana w trakcie diagnostyki, Kiedy lekarz wynalazł u mnie brzydki węzeł chłonny. W ogóle mój doktor tak mnie przerazil wtedy , zlecił mi rtg klatki piersiowej, kalcytonine, usg brzucha i czekałam oczywiście na wyniki biopsji. Te dwa tygodnie wtedy były najgorsze z całego okresu , przerażenie sięgało zenitu , stres był okropny. Potem już oswoilam się,że jest gad , będzie operacja. Tak jak powiedział mi doktor w Gliwicach - no mamy raka ...
  • 7 lat temu
    Dziewczyny mam pytanie. 14.06.2017r. jadę do Gliwic i będę miała z tego co powiedział mi endokrynolog podawany jod diagnostyczny. W zaleceniach mam wpisane ze przez 3 miesiące nie mogę używać preparatów zawierających jod m.in kontrast i niektóre leki wykrztusne. Złapało mnie przeziębienie i katar i chciałam coś zażyć żeby nie rozchorowac się bardziej, ale nie wiem czy mogę sama coś wziąć typu gripeks, febrisan czy coś w tym stylu. Czy któraś z was orientuje sie czy mogę coś takiego zażyć. W większości kropli do nosa w przeciwskazaniach też jest wpisane ze nie można ich używać przy chorobach tarczycy. Czy mogę wziąć np witaminę C lub rutinoscorbin? Wyczytałam gdzieś że przy chorobach nowotworowych nie powinno się zażywać witamin. Nie wiem czy to prawda czy jakieś głupoty. Jeżeli któraś z Was coś wie na ten temat, to prosze o pomoc.
  • Strachmawielkieoczy oraz Ania dziękuję za odpowiedzi, jako początkującej wszystko mi się miesza ;)
  • Mona12 Wiesz co ja miałam jod diagnostyczny w czerwcu i nic takiego nie miałam w zleceniach czy takie zalecenie odnośnie jodu tzn.ze masz go ograniczać dały Tobie Gliwice?może zmieniły się procedury .Pamiętam że przed samym jodowaniem dopadło mnie przeziębienie i bałam się że mnie nie przyjmą na oddział i mnie na nogi postawił gripblocker ale teraz to nie wiem w sumie co on ma w składzie. Zasięgnij porad farmaceuty lub lekarza żeby sobie nie zaszkodzić.Co do witamin u nas nie wskazane są witaminy z grupy B.Natomiast C spokojnie można brać ona się wydala nie odkłada.Imbir też super pomaga a jest naturalny.Zdrowka życzę ;)
  • 7 lat temu
    ewela dzięki za odpowiedź. W karcie konsultacyjnej mam wpisane "diagnostyka izotopowa w warunkach rhTSH" i mój endokrynolog powiedział ze to jest jod diagnostyczny. Dalej jest wpisane " w okresie 3 miesięcy poprzedzających przyjęcie do szpitala prosimy nie stosować preparatów zawierających jod tj. środki kontrastowe do TK, niektóre leki wykrztusne, preparaty wielowitaminowe niektóre środku odkazające.
  • Mona12 Od dwóch lat łykam dziennie ok 8 witamin zalecanych przez lekarza. Miesiąc przed jodem endo prowadzący kazał odstawiać. W szpitalu natomiast lekarz który mnie prowadził stwierdził że to nie ma wpływu na diagnostykę, co innego z jodem leczniczym.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat