Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Hejka A ja mam pytanie z innej beczki. Czy przy naszym raczku możemy mieć wszystkie zabiegi rehabilitacyjne ?? Dziś byłam u neurologa i na odcinek lędźwiowy zalecił mi jakieś zabiegi (lasery ćwiczenia i coś tam)
  • 7 lat temu
    Kalmara ja tez się zastanawiałam nad rehabilitacja i nie wiem jak to jest, ale gdzieś czytalam, ze laser chyba nie jest wskazany, ale w okolicach szyi natomiast na kręgosłup ledzwiowy, to nie wiem. Jeżeli chodzi o masaże i ćwiczenie to raczej nie ma przeciwwskazan, ale lepiej się upewnić u specjalisty.
  • 7 lat temu
    Witajcie kobitki, minęły nieco ponad 2 tygodnie od informacji, że mam brodawkowatego towarzysza. Niezły rollercoaster emocji... pierwsze kilka dni po telefonie z informacją, że wyniki biopsji są złe - 0 snu, jedzenia i najczarniejsze myśli. Kolejny telefon, podczas którego dowiedziałam się, że to najprawdopodobniej mikrorak brodawkowaty (a nie jakiś jeszcze gorszy syf) i ulga... W zeszłym tygodniu, wychodząc z założenia, że nieszczęścia chodzą parami, stwierdziłam że na bank mam jeszcze coś w piersiach, które mi bardzo dokuczają od pewnego czasu (też miałyście tak, że wydawało Wam się że wszędzie siedzi ten @#$#$@!# rak?), więc znowu mega stres. Całe szczęście wyguglałam sobie super radiologa, do którego poszłam na usg i wytłumaczył mi jak krowie na rowie, że moje dolegliwości bólowe, bardzo niejednorodna struktura i torbiele piersi to, uwaga, uwaga, skutek zapalenia tarczycy (od radiologa w tej sprawie dowiedziałam się więcej niż podczas wszystkich moich wizyt u ginekologów i endokrynologa...). Byłam w międzyczasie w szpitalu na dodatkowym usg węzłów (na oko zmiany typowe jak dla hashimoto... okaże się podczas operacji), na wizycie u chirurga, u endokrynologa, na pobraniu krwi do badań (przeciwdziała i bodajrze kalcytonina, żeby potwierdzić że to brodawkowaty...), u internisty i na pierwszej dawce szczepienia na WZW. Będą mnie kroić na Banacha w Warszawie, najprawdopodobniej w 2 połowie maja. Któraś z was może miała tam operację? Teraz czekam sobie względnie spokojnie na drugą dawkę szczepienia przeciw WZW, nie robiąc nic związanego z chorobą, żyje sobie normalnie (mam nadzieję że o niczym nie zapomniałąm... kolejna wizyta u endo, na której mam mieć omówione wyniki badania krwi 25.04). Tylko mam takie poczucie, że nie mogę się cieszyć błahostkami, mieć dobrego humoru, funkcjonować jak przedtem ... bo przecież MAM RAKA (nadal mi to brzmi dziwacznie) - jak sobie z tym radzicie psychicznie? Pozdarwiam! :)
  • Enyo Na super radiologa trafiłaś. ;) A jeśli chodzi o kalcytoninę, to akurat marker przy raku rdzeniastym tarczycy.
  • 7 lat temu
    kalmara-miałam kłopoty z barkiem, w gliwicach napisali mi mi taką info dla ortopedy choroba nowotworowa tarczycy nie jest przeciwskazaniem dla leczenia ortopedycznego.Przeciwskazaniem są zabiegi bodźcowe i balneologiczne.Ja zrezygnowałam z rehabilitacji,ortopeda zrobił mi blokadę co prawda też nie wskazana bo steryd ale jednorazowa i co najważniejsze pomogło,pozdrawiam :)
  • 7 lat temu
    enyo dobrzxe że tu jesteś bo jest łatwiej w grupie ;) psychicznie na początku było lepiej ale ogólnie nauczyłam sie bardziej cieszyc tym co mam i spedzac naprawde efektownie czas z rodziną a nie przed tv czy kompem.... fizykoterapia i maszaz sa przeciwskazane!!! w chorobie nowotworowej jedynie kinezyterapia jest dozwolona ale to też do omówienia z onkologiem ps a tak z innej beczki do osób z problemem wapniowym- jak czesto mierzycie jego poziom i jakie jeszcze badania sobie robicie np fosfor bo mi teraz lekarz zlecił bad dopiero na czerwiec i nie wiem czy to nie za zadko......
  • 7 lat temu
    gatta priv możesz pisać ;)
  • Dlaczego masaż zakazany ?
  • 7 lat temu
    tylko limfatyczny jest ok bo pomaga w odpływie chłonki z obszarów o wycietych wezłach
  • 7 lat temu
    Ewka Wapń badam synowi co dwa miesiące :D

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat