Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Masie 8989 Gdzie byłaś operowania? Oliwia94 Zacznij od razu od Gliwic :-) wiem,że daleko też jeździmy ponad 500km ale warto
  • No dom lepszy ale chcialabym ta operacje jak najszybciej bo boje sie ze to dziadostwo mi sie rozniesie dalej :(
  • No dom lepszy ale chcialabym ta operacje jak najszybciej bo boje sie ze to dziadostwo mi sie rozniesie dalej :(
  • Massie była operowana w Gliwicach. Oliwia tam cała masa ludzi z drugiego końca Polski. Mnie operowano w Krakowie bo wtedy nawet nie wiedziałam o Gliwicach bo na pewno od razu bym się zdecydowała
  • Oliwia doskonale rozumiem twoje obawy.Mnie po operacji kierowali na jod to też przechodziłam dramat bo miałam osmiomiesieczne dziecko i nie wyobrażałam sobie kwarantanny ale z drugiej strony to tylko dla dobra naszego bo wybija do reszty i chroni przed nawrotem choroby.Co do operacji ze mną operowana w Gliwicach była dziewczyna która pierwszy raz operowania była w Bydgoszczy efekt końcowy był taki że nie zauważyli przezutow na węzławęzłach boocznych co skutkowało ponownym cięciem.Ogromnym plusem Gliwic jest to że podczas operacji robią bjobsje srodoperacyjna więc jeśli coś się dzieje to usuwają wszystko za jednym zamachem. Dużo ludzi podczas mojego leczenia był o osób z pomorskiego i zachodniopomorskiego.Bedzie dobrze tylko musimy w tym wszystkim nauczyć się cierpliwosci :)
  • Aha i pamiętam jak onkolog z Gliwic informował mnie że operacja z brodawkowatym za miesiąc czy za 3 miesiące nie robi znaczącej różnicy że nie jest inwazyjny choć oczywiście najlepiej usunąć szybko i uchronić się przed ewentualnymi przerzurami.l co najgorsze miec już za sobą.
  • Jak dlugo zostawiają w szpitalu po operacji?
  • 7 lat temu
    Oliwia94 bardzo krótko. 2-3 dni. Potem tylko ściągnięcie szwów.
  • Jak dlugo zostawiają w szpitalu po operacji?
  • No to dobrze wtedy a jak to dalej wyglada? Jest sie pod jakas kontrola onkologa? Kto potem podejmuje decyzje o ewentualnym jodowaniu?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat