Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    dziekuje za odpowiedz czyli ok a przy tym robicie jeszcze jakies badania jak fosfor czy parathormon lub inne?
  • Ja mam wapń od początku w normach i nie robię żadnych badań więc nie pomogę
  • ewka22 Oprócz TSH i poziomu wapnia zawsze robię morfologię krwi, raz na jakiś czas fosfor.
  • Dziękuje za odpowiedzi. Najbezpieczniej to jednak będzie jak lekarza prowadzącego się spytam. Neurolog chce mieć pewność że mogę to co mi zapisał. Pamiętam że w 2015 roku poszłam na nastawienie do kolesia właśnie odcinek lędźwiowy to delikatnie nastawił a reszty "cielska" nie chciał dotykać przez chorobę właśnie. Ale w sumie to już 2 lata od operacji więc może już mogę.
  • ewka22 Raz na 2-3 miesiące biorąc skierowanie na tsh, ft3,ft4 od lekarza rodzinnego proszę dodatkowo o: morfologię, wapno. fosfor, ob, crp, kreatyninę, próby wątrobowe, glukozę. Prywatnie dodatkowo insulinę i ferrytynę. Kontroluję się bo leki na migrenę bardzo obciążają nerki i wątrobę.
  • Hej dziewczyny - wracam z wynikiem - wyszedł rak brodawkowaty tarczycy i bardzo proszę Was o radę w 1 kwestii. Od stycznia tego roku choruję na przewlekłe zapalenie zatok, było już całkiem ok, na dzisiaj byłam umówiona na konsultację u dr Stachlewskiej w Szpitalu Damiana. Niestety od soboty gigantyczne problemy z zatokami wróciły - nie działają antybiotyki, sterydy, lampy... Przez miesiąc na sterydach był spokój, w piątek idę do laryngologa niech mnie jakoś poratuje. W związku z dolegliwościami przełożyłam konsultację u dr Stachlewskiej na 18.04. Moje pytanie brzmi: co jeśli problem z zatokami się utrzyma? Anastezjolog odmówi uśpienia mnie? :( Na operację zatok na fundusz czeka się około roku, operację tarczycy robię prywatnie i nie stać mnie absolutnie na to by jeszcze zatoki zoperować prywatnie. Jestem załamana, chcę się jak najszybciej pozbyć tarczycy, a tu takie komplikacje :/
  • Jeszcze jedno : mam wynik wapnia, kalcytoniny i tyreoglobuliny. Czy to normalne, że przy raku brodawkowatym tyreoglobulinę mam <0,10 a kalcytoninę <0,5? nie powinnam mieć któregoś z tych wyników podwyższonego?? Wapń też w normie.
  • tyreoglobulinę mam <0,10 a kalcytoninę <0,5? nie powinnam mieć któregoś z tych wyników podwyższonego??
  • Pink w zeszłym roku chorowalam na zatoki 4 miesiące ciągiem ! W międzyczasie wyszły problemy z tarczyca i decyzja odnośnie operacji. Jednak schody pojawiły się gdy chciałam się zaszczepić przeciwko zoltaczce... byłam chora !!! Dzięki Bogu w mojej przychodni uprzejma pielęgniarka wygrzebala w archiwum moje Stare karty szczepień i.okazało.się , że byłam szczepiona w szkole średniej uffffff. Zbliżał się termin operacji A u mnie zatoki zatkane, gardło zachrypniete! Kilka antybiotyków, sterydy do nosa , cuda wianki i co ? I nadal chora !!! W końcu trafiłam na laryngologia który przepisał mi inne niż dotychczas leki. 2 tyg przed operacja w końcu po.prawie pół roku byłam zdrowa !!!!! Niestety już nie pamiętam co to za.leki , muszę poszukać może gdzieś są opakowania to Ci napiszę ! Mój chirurg powiedział, że zoperuje mnie z okresem nawet Ale nie z chorobą ! Kazał stawić się do szpitala idealnie zdrowa. Kiedy masz tą.operację ? Tak na marginesie , problemy z zatokami mogą być skutkiem choroby nowotworowej tarczycy. Ja już po operacji nie byłam ani raz chora tfu tfu!!!!
  • StrachMaWielkieOczy dziękuję Ci za odpowiedź, to może być od raka bo nigdy, przenigdy w życiu nie miałam zapalenia zatok, przeraziłaś mnie informacją, że nikt mnie w chorobie nie zoperuje. Skoro konsultację mam na 18.04 to pewnie operacja to kwestia około 10 dni - więc koniec kwietnia, oczywiście mogę pogadać i przełożyć jakoś na pierwsze 2 tygodnie maja, ale jeśli mam być szczera chcę to usunąć - latami chodziłam z guzem i boję się przerzutów. Ja stosowałam 2 antybiotyki i teraz steryd Pronasal, pomógł na miesiąc w tym sensie, że wydzieliny nie było, zatoka jedna nadal zatkana, a po miesiącu przestał działać. Teraz mam 37 i powiększone migdałki :( Gdybyś znalazła gdzieś info jaki lek miałaś to byłabym bardzo wdzięczna. Ja nigdy nie szczepiłam się na WZW B, więc już w ogóle jest ciekawie... Nie spodziewałam się takich komplikacji.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat