Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 12 lat temu

Użytkownik @ona25 napisał:
    rybenka o europie mowi sie sporo-

Tylko czy mówiąc o Europie mówią o Polsce-bo to dwie różne sprawy.
    I tak jak napisała Rybenka nie wierz w to co napisane w sieci (szczególnie o osobach publicznych-politykach), bo tam często stek bzdur.

No a mnie moja teściowa doprowadzi kiedyś do obłędu. Jakieś 2-3 lata temu zrobiła badania hormonów tarczycy bo coś ją dusiło. Wyszło, że ma nadczynność, dostała leki i miała przyjść na kontrolę. No ale , że przestało dusić to sama sobie odstawiła leki i na kontrolę nie poszła. Teraz (czyli w marcu) jak poszła znowu to okazało się, że tarczyca jest już powiększona 2,5x i albo operacja albo jodowanie. Ona boi się operacji więc chce jod i ma go dostać we wrześniu. Teraz spotkała się z koleżanką, która miała jodowanie 2x (nadczynność) i nastraszyła moja teściową by nie szła na jod bo przez to rozwali sobie wątrobę. I wiecie co moja teściowa wymyśliła (za namową koleżanki), że z jodu rezygnuje i chodzi na akupunkturę by zmniejszyć tarczycę. Recę mi opadły jak to usłyszałam.

Kinia,
    super, że wyjazd się udał.
  • 12 lat temu
    rybenka
    o europie mowi sie sporo- ale ja w te polityczne sprawy nigdy nie wnikalam :) jak to sie mowi czlowiek tylko by sie denerwowal :/
  • 12 lat temu
    Bardzo milo sie czyta, to prawda,
    a nie nalezy wierzyc we wszystko co pisza na internecie, bo czasem to obrzydliwe klamstwa
    a tak jak piszesz, kazdy by zrobil wszystko co w jego mocy dla ratowania dziecka
  • 12 lat temu
    tego to w ogole nie wiem, Agata Buzek chorowala baaardzoo dawno temu, nie mam pojecia co on tam mogl robic
    a w Ameryce o Europie malo sie mowi przeciez!
    I nawzajem
  • 12 lat temu
    poczytalam sobie o niej troche - chorowala jak miala 8 lat - to juz kawal czasu

czytalam tez ze byly jakies przekrety w leczeniu :/ niby jej ojciec placil wiecej pieniedzy za to zeby corka wyzdrowiala - i ze byla traktowana lepiej niz inni - nie chce wnikac bo ja tez bym zrobila wszystko zeby ratowac zycie mojego dziecka :)

milo czyta sie takie cos gdzie ktos jest zdrowy tak dlugooo :)
  • 12 lat temu
    rybenka

dzieki hihi :)
    az wstyd sie przyznac ale nigdy o nim tutaj w ameryce nie slyszalam
    mowisz ze jego corka byla chora to domyslalam sie ze pewnie w gliwicach byl z nia - czy on tez ma jakies problemy ze zdrowiem ?
  • 12 lat temu
    ha ha ha
    kocham cie ONA
    Buzek to do niedawna nasz czlowiek UE, przewodniczacy parlamentu europejskiego
    wygoogluj sobie reszte, np jego zdolna corke aktorke Agate Buzek, ona chorowala w mlodosci na ziarnice zlosliwa, co tez dla nas rakowych poniekad interesujaca wiadomosc
  • 12 lat temu
    kinia
    super ze wyjazd sie udal :) widzialam fotke na fb :) ale ta Twoja Corcia sliczna !! a jaka do Ciebie podobna

co do miesiaczki mnie lekarz nie pytala o to ale ja jestem w innym miejscu wiec u mnie moze to wyglada inaczej

pisalas ze widzialas BUZKA a kto to taki ? :)
  • 12 lat temu
    kinia, ile czasu minie od operacji do jodu? ja w czwartek ide po skierowanie na operacje i tak sie wlasnie zastanawiam ile mniej wiecej bede mogla karmic malenstwo ...
    P.S super ze przy okazji zrobiliscie sobie male wakacje! mam nadzieje ze pogoda dopisala, bo na północy byle jak ...
  • 12 lat temu
    witam :)
    wczoraj wieczorem dopiero wróciliśmy do domu:)
    Termin jodowania wyznaczyli mi na 25 lipca. Wyjechaliśmy w poniedziałek chwilkę po północy i planowaliśmy nocować w łodzi ale Emilka grzecznie spała więc zmienialiśmy się na trasie i dojechaliśmy do gliwic o 8 rano:)
    W środę o 7.30 byłam już na miejscu a o 12 byłam wolna. Później pojechaliśmy do zakopanego na 2 dni(Emilka była na kasprowym wierchu i na gubałówce:) a później 2 dni w Krakowie, Przy okazji byliśmy w kopalni soli w Wieliczce. W ostatnim dniu przyjechaliśmy do Łodzi na noc i wczoraj do domku:)
    Ps. w gliwicach spotkałam Buzka...oczywiście on w kolejce nie musiał czekać...

Jeśli chodzi o miesiączkę podczas operacji to wiem że ma to jakiś wpływ. Mnie się babki pytały czy akurat wtedy nie będę miała miesiączki...jak powiedziałam że jestem w połogu to musiałam dostarczyć zaświadczenie od ginekologa że nie ma przeciwskazań

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat