Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Hej:)
    Powiedzcie mi kochane czy 12 dni po operacji masowałyście bliznę. Ja dostałam takie zalecenia tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałam że mam to robić 1x dziennie przez 10 min czy 3x dziennie. Podobno taki masaż jest bardzo ważny. Teraz mi trochę trudno o tym pomyśleć bo trochę mnie jeszcze boli.
  • 12 lat temu
    Kinia,
    będzie dobrze, głowa do góry. A wiesz już jaką dawkę dostaniesz i ile będziesz w szpitalu?
  • 12 lat temu
    witam, u mnie zaczyna się stresik... jutro w nocy wyjazd na radiojod...
  • 12 lat temu
    Witam,
    u mnie pogoda super! Mam nadzieję, że u Was taka sama i humorki lepsze.
    Pozdrawiam, miłego dnia.
  • 12 lat temu
    Dzięki za odpowiedz:)
    Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
    Ile nas tutaj jest na tym forum tyle różnych odczuć, ale warto sie nimi podzielić bo zawsze można coś do siebie dopasować.

• 12 lat temu
    Gosia,
    ja brałam ketonal forte 2xdziennie przez 4 dni, potem przez 3 kolejne 1xdziennie. Ja uczucia guli nie miałam.
  • 12 lat temu
    gosia

mnie nic nie bolalo po operacji oprucz gargla - ale tym sie nie przejmowalam bo wiedzialam ze to przejdzie :)
    u mnie przeszlo z tego co pamietam po tygodniu :)
    ciesze sie ze masz to juz za soba

jesli nie musisz nic brac bo bol nie jest tak silny to nie bierz :) ja mialam tabletki przepisane ale ani jednej nie wzielam

co do goli w gardle to bardzo duzo kobitek to ma po operacji tarczycy :/ powiem Ci ze ja mialam z tym maly problem bo u mnie po operacji jej nie bylo - dopiero pozniej ja mialam i to tak dlugo ze poszlam do lekarza a on kazal mi isc na rechabilitacje (gule mialam pare miesiecy)

ale ja to jakas dziwna jestem bo moje kolezanki ktore mialy taka gule nigdzie nie musialy chodzic - gula sama przeszla :)
  • 12 lat temu
    To nie jest tak ból jak przy przyziębieniu tylko uczucie "guli" w gardle która przeszkadza mi w przełykaniu no i oczywiście boli.Trochę szyja jest jeszcze opuchnięta może dlatego. Mam pytanko dali mi receptę na ketonal czy powinnam go brać? Aż tak mnie nie boli żeby się faszerować aż tak silnym lekkiem wkońcu nie jest taki obojętny dla żołądka ale ma chyba właściwości przeciwzapalne więc może brać.
  • 12 lat temu
    Gosiu mnie gardło bolało tak za dwa tygodnie ssałam sobie tabletki na gardło i trochę pomagały będzie dobrze
    miłego dnia pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Gosia20,
    mnie gardło nie bolało a samo cięcie bolało w sumie przez tydzień.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat