Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
ona25 pogratuluj Kini ode mnie córki, zdrowia i życz wszystkiego co naj :)
mi też włosy wychodziły garściami miesiąc po operacji ale endo powiedziała mi, że to normalne po narkozie, całym stresie itp i że to minie.
Moja fryzjerka dobrała mi dużo krótszą fryzurkę :P i zaopatrzyła w szampon i odżywkę matrix i minęło.
Nie wiem jak będzie po jodzie.
Dobrej nocki życzę wszystkim :D
-
fasola
czas szybko minie zobaczysz :)
tak jak piszesz kinia cieszy sie przesliczna coreczka :) mam z nia kontakt i wszystko u mnie ok :)
-
Mój syn dziś:
" - Mamoo a mozie kupimy kipsi ? (chipsy)
- a może jednak nie ?
- Mamo a wiesz, że kipsi działają na ból galdła ??!! Nooo!!"
Nie wiem jak ja bez niego wytrzymam te 2 tygodnie.
ona25 a wiesz co u Kingi, bo przeskoczyłam szybko bloga i ostatni wpis dała po jodzie, że nie ma przerzutów i wszystko ok :) Pewnie nareszcie cieszy się spokojnie powiększoną rodzinką :)))))))))
-
Ona,
wiem jak ciśnienie może skoczyć bo raz mojej babci odwołali operację (no ale ona to ma na co dzień skoki ciśnienia) i kobiecie ode mnie z sali bo jak ją wzięli na salę i zmierzyli to miała tak wysokie, że bali się, że im zejdzie zanim zaczną operację i kardiologa wzywali.
-
biasiunia
wiesz co mi tak wlosy wypadaly ze myslalam ze bede lysa !!! moze to wyda sie smieszne ale 3 razy w tyg wyciskalam sobie pol cytryny rozrabialam ze szklanka wody i wcieralam we wlosy (tak duzo bo mam dlugie wlosy) i co najwazniejsze trzeba tez wetrzec w skore glowy - czekalam pol godzinki i zmywalam - to naprawde mi pomoglo !!!! nie wierzylam w takie domowe sposoby ale chwytalam sie wszystkiego - i powiem Ci ze po jakims miesiacu stosowania (moze nawet krocej) widzialam ogromna poprawe !!! od czasu do czasu dobrze tez jest wbic w ta cytryne jajko ale ja to rzadko to stosuje bo potem ciezko to zmyc
sproboj moze i Tobie pomoze - dla mnie po tym wlosy przestaly wypadac i staly sie bardzo ladne :) warto sprubowac - ja nawet teraz od czasu do czasu tak robie :)
mi to wlosy wychodzily garsciami :/
kasia
lekarze tak sie wystraszyli z moim cisnieniem ze powiedzieli ze nie bede mogla miec operacji :/ ale naszczescie w domu sie uspokoilam i wszystko poszlo tak jak mialo :)
-
Mam na włosy revalid w kapsułkach i od dermatologa do wcierania loxon 5 mam już dość wypadania włosów jak długo jeszcze :(
-
Ona,
to ja zupełnie odwrotnie z ciśnieniem-śmiali się w szpitalu, że chcą więcej takich pacjentów, którym ciśnienie nie skacze przed zabiegiem.
Basiunia7,
witaj. Ja też tak miałam-stres robi swoje, to nie dawka hormonów powoduje wypadanie włosów. Kup sobie kosmetyki seboradin przeciw wypadaniu włosów (dostępny w aptece i dobrych sklepach kosmetycznych i fryzjerskich).
-
Hej ja miałam wyciętą tarczycę w listopadzie i duży jod w lutym od grudnia ciągle mi wypadają włosy macie też takie objawy nie wiem co robić biorę Euthyrox 150 musze być w dawce su presyjnej tzn. tsh 0,1-0,4 proszę o jakieś rady co jest nie tak?
-
matti
widze ze masz juz caly plan zajec :) fajnie :)
a jak tam samopoczucie przed operacja - denerwujesz sie czy podchodzisz do tego spokojnie - ja dzien przed operacja mialam takie cisnienie ze lekarz powiedzial ze jak tak dalej bedzie to nici z operacji :/ (nie balam sie operacji tylko tego jaka bedzie po niej diagnoza- szlam na operacje nie wiedzac ze to rak) no ale naszczescie dali mi jakies tabletki ktore wszystko wyrownaly i operacja sie odbyla - co do niej to - strach ma wielkie oczy :)
-
Witam,
Zgodnie z radami zrobiłem sobie szczepienie, 10-tego miałem pierwszą dawkę, drugą dostanę 17-tego to jest jakiś przyspieszony tryb ale zdąże to załatwić przed operacją 26-ego :-), jutro idę do laryngologa po ocenę szerokości i ruchomości krtani, l4 w pracy mam już uzgodniony i w sumie miesiąc nie muszę się przejmować pracą. Od 24-tego idę na L4, 26-tego operacja czyli sprawę mam już dograną. Teraz staram się aktywnie spędzać czas ale bez hardkorów, dziś idę biegać ale zmniejszyłem dystans a tydzień przed operacją dam sobie już spokój z wysiłkiem żeby się nie forsować przed zabiegiem
Pozdro :-)