Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Mnie przed operacja przyduszalo z prawej strony. Miałam uczucie guli w gardle i ucisku. Czasem dość mocnego.
  • Ewela trzymam! Będzie dobrze! Nic się nie martw <3
  • 7 lat temu
    justin bardzo dziękuje za odpowiedz ja jakoś powoli dzwigam sie na duchu że może aż takiej wielkiej tragedi nie ma ale niestety wolno mi to idzie chociaż jest progres ;) masie strach ja też mam termin jodu na maj i nie mam tam żadnej info odnośnie posiadania zaświadczenia od laryngologa czy otorynolaryngologa przed jodem ,miałam miec takie przed operacja i tyle
  • Przyszły wyniki ATPO i ATG i są w górnej granicy normy czyli nie ma stanu zapalnego ktory zasugerowala wczoraj lekarka to już nie wiem czy się bać czy nie .... guz jest i rośnie z jednej strony z drugiej nie było i się pojawił wyniki tsh i ft3 i ft4 i to wyżej też w normie a ob rośnie 26 narazie na 1 marca jestem zarejestrowana prywatnie do endokrynologa.... martwić się czy nie ???
  • Cyganeczka moim zdaniem stan zapalny ani wyniki tsh ft3 i 4 nie mają nic wspólnego z rakiem . Można mieć stany zapalne a raka nie mieć i odwrotnie - zdrowa tarczyce i miec raka. Polecam zaufać właśnej intuicji i dobremu endokrynologowi z naciskiem na DOBREMU! Dobry lekarz widzi na usg czy zmiana nadaje się do operacji. Jak u Ciebie wyszła biopsja ? Ewela daj znać :)
  • I nie martw się bo to i tak nic nie zmieni ! :)
  • Strach mój mąż dziś dzwonił do Gliwic wypytać o to zaświadczenie od laryngologa. Babka mu powiedziała, że mogę zabrać to z sierpnia, które robiłam po operacji i wystarczy. Jeśli jednak np. zmienił mi się głos, mam stałą chrypkę itp. to lepiej, żebym ponownie poszła i przyniosła im aktualne :) Także ja biorę starą karteczkę z sierpnia i mam gdzieś. Głos mi się nie zmienił, chrypy nie mam, zero problemów z głosem. Czasem chrząkam, ale to od zatok. Mam zwykłe zaświadczenie, bez żadnego zdjęcia itp. Po prostu zaświadczenie, że wszystko jest ok. Cyganeczka stan zapalny może być i bez przeciwciał tpo i tg. Dobry endokrynolog od razu zauważy to na USG. Przy np. Hashi guzki łagodne to norma, często się pojawiają. Nie ma co się na zapas bać, ale lepiej wybrać się do dobrego endo i być spokojnym, że jest się pod dobrą opieką :) A Ob faktycznie może być nawet od zęba.
  • Strach dzięki za kciuki. Jestem już domu. Tg spadło do 00.6! Więc dla dziewczyn które będą przed diagnostyką odstawienie hormonów wpływa na wahania Tg. Wszystko jest dobrze i następna kontrola w kwietniu w 2018 r. ;) Cyganeczka nie martw się spokojnie podwyższone ob może być od kataru a nawet od chorego zęba.Ponad 90% guzów to zmiany łagodne. Ja natomiast miałam wszystkie wyniki w normie a okazało się że to rak brodawkowaty nie ma reguły. Nie wiem czy coś się zmieniło ale ja na jodowanie w Gliwicach nie potrzebowałam oceny strun to wymagali przed operacją.No i co do kąpieli to mam nie wolno było się kąpać .Dostaliśmy w ostatni dzień 3 minuty wody więc może znowu jakieś zmiany.Ja do izolatki wzięłam leginsy i koszulkę która potem wrzuciłam a po kąpiel przed scyntygrafia założyłam dopiero przydzielona pizamke:)
  • Ewela było napisane, że tylko kobiety które podczas pobytu w izolatce mają okres mogą brać kąpiel codziennie... Reszta się nie kąpie.
  • Ja po samej operacji Tg miałam 0,05. Ciekawe czy coś się zmieniło, mam nadzieję, że nie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat