Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
zauważyłem że jest tu kilka osób z rocznika ok. 1980, to się poumawialiśmy ja jestem dokładnie 80tka, kasiab 79, bunia7 80, fasola to na bank 83 i tak mi się wydaje że może powinno być jakieś zalecenie Ministerstwa Zdrowia aby badać tarczyce przynajmniej raz w przedziale wiekowym np. 25-35 taka sugestia co by społeczeństwo zdrowsze było :-)
-
Hej,
Trochę się wtrące z innej beczki, nie odpowiedziałem jeszcze na wcześniejszego posta ona25, a więc nie panikuje, bo cieszę się że w końcu zaczynam leczenie na poważnie, ja miałem trochę przebojów zanim trafiłem do Gliwic. Na razie nastroje bojowe, dziś wizyta u laryngologa po ocena szerokości i ruchomości krtani.
Pogoda nam padła ale mimo to poszedłem na długi spacer 1h, tempem marszowym w lekkim deszczu jeżeli już postawę żołnierską promujemy :-)
w sumie to wyszedłem z założenia że trzeba się przyzwyczajać to takiej aury, no i powietrze jest świeże a i krajobraz w inny barwach to też odmiana, tylko ta szarość szybko straci klimat jak temperatura spadnie do ok.10 stopni, zacznie zacinać deszczem i wiać ale przynajmniej będzie my się cieszyć barwami złotej polskiej jesieni w dni pogodne.
-
to pewnie badanie kontrolne :) sprawdzic hormonki i takie tam :) tez tak mialam :)
-
Kasiab gratulacje! super, dużo zdrowia!
ja w pażdzierniku mam szpital, 3 miesiące od podania jodu, jakieś badania będą mi robić. Nie mam pojęcia co? Dodam, że w warszawie się leczę. Bania miałaś tak?
-
basiunia7
przypomniało mi się, że kiedyś jak czekałam do endo poznałam dziewczynę, która miała tsh poniżej 0,1 i tez opowiadała, że włosy sobie garściami wyjmuje. Mi wypadały ale nie aż tak.
Dziewczyny też na pewno mają rację, że stres wpływa na wypadanie.
kasiab
gratuluję rocznicy :)) z tej okazji życzę dużo zdrowia ;)
Uwielbiam przemyślenia mojego syna. Wczoraj zobaczył zdjęcie usg swojego przyszłego kuzyna i pyta:
- Mamo a kto to jest?
- Twój kuzyn Sebastian
- Ja nie byłem u niego !
- bo on jest jeszcze w brzuchu u cioci
- hmmm to pojedz (powiedz) jej ze ma go kochać !!
:)))))))))))))
-
kasia
gratuluje :) 5 latek to juz sporo !!! przekroczylas 5 latek a to dla nas wazne :)
jeszcze raz GRATULUJE :)
-
Basiunia,
ja jestem 79 :o) W Gliwicach jest trochę inaczej i tam dają zastrzyk. Ja leczona byłam w Zgierzu i zawszę (nie ważne czy jodowanie czy diagnostyka) musiałam odstawiać hormony. Włosy leciały mi jeszcze długo przed leczeniem i przez prawie rok ale nie od leczenia jodem ale ze stresu. Jednak intensywność wypadania włosów przed i po leczeniu początkowo była tak sama, potem prawie przestały wypadać.
Fasola,
dobrze wiedzieć, że kipsi działają na ból gardła ;o)))
Ona,
u mnie z włosami było dokładnie tak jak u Ciebie.
A mi dziś mija 5lat od podania jodu.
-
witam
co do wlosow to mi wypadaly jeszcze przed diagnoza !!! i to bardzooooooooo :/ powiem Wam ze po operacji i jodzie bylo ok
nakladanie cytryny na wlosy - wzzmacnia je i daje witaminy i dzieki temu nie wypadaja :) napewno nie wszystkim to pomaga - mi pomoglo :)
-
fasola1983 ja jestem 1980 ja miałam w listopadzie operacje i od grudnia mi tak wychodzą włosy do teraz hmm trzeba mi badania zrobić może na anemie i takie ogólne zobaczymy jadę w październiku na kontrole do gliwic i w 2013 też jesienią na diagnostykę do szpitala na 3 dni wtedy nie będę musiała odstawiać hormonu dają mi coś w zamian. Przed jodem musiałam na 4 tyg być bez tabletek mam nadzieję że będzie ok .
-
Dziękuję ona25 za porady postaram sie zastosowac:) może kiedyś mi przestaną wypadać