Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Justin00 oooo jaki przywilej hehe. Dzięki :) A powiedz - miałaś wymagane to badanie szpary głośni w Gliwicach na pierwszy duży jod?
-
o kurczę odkąd w Gliwicach można brać codziennie kąpiel na jodzie :O ? Ja tam 2 lata temu z hakiem byłam na dużym jodzie brudasem - śmierdziasem. Może to jest zależne od tego w jakim miesiącu idziesz na jod - jak się pod koniec roku kończy miejsce na "radioaktywną wodę" to robią limity kąpieli ;). A co do okularów to hmmm też się zmieniło - wcześniej była mowa że okulary, aparaty słuchowe i protezy możesz sobie nosić tylko nie dzielić się z innymi. Pewnie bezpieczniej tak jak teraz mówią.
-
Cyganeczka daj znać jak żyjesz i czy coś się u Ciebie wyjaśniło, pozdrawiam!
-
Więc moja wizyta nie była satysfakcjonującą..... dostałam wyniki na to co pisaliście ATG I ATPO wyszły w normie i nie wiem co dalej jutro mam dzwonić i ona mi powie. Do tego czekać na wyniki biopsji.... boli dalej jak bolało no i rośnie.....
-
justin bardzo dziękuje za odpowiedz chyba bardziej podniosła mnie na duchu niż zapewnienia lekarzy ze można go przeoczyć... ps a miałaś zajęte węzły chłonne?
magda wyślijcie biopsje do gliwic oni ją jeszcze raz badają i kwalifikują u siebie na zabieg na jej podstawie ale wcześniej zadzwoń na nuklearną i dowiedz sie co i jak
-
anulka 123
Jutro jedziemy sie zarejestrowac wlasnie na Roentgena. Wczoraj miałyśmy konsultacje w Centrum Damiana u Pani dr. Stachlewskiej, zależy nam zeby to ona operowala i ona powiedziala ze taki właśnie jest okres oczekiwania. U mamy jednoznacznie stwierdzono oba płaty do usunięcia, naa jedyn zmiany sa łagodne, ale duże, natomiast w prawym placie stwierdzono podejrzenie nowotworu pecherzykowatego kat.IV
-
Ja z podejrzeniem raka brodawkowatego tarczycy byłam operowana równo miesiąc później! Pol roku to obłęd jakiś ! Zaznaczam , że też były u mnie podejrzenia bo biopsja nie wykazała komórek nowotworowych!
Massie a czy byłaś wtedy u laryngologa który badałCi glosnie kamera ? Jak to wygląda?
-
No właśnie tutaj żadna z dziewczyn nie pisała o tej glosni bo pytalam...
-
Strach mnie żadną kamerką laryngolog nie badała, teraz sobie przypomniałam, że to było badanie strun głosowych przed i po operacji a nie szpary głośni :/ Złapała mi język i wkładała dość głęboko (ale spokojnie, bez odruchy wymiotnego) takie lustereczko jak mają dentyści i musiałam mówić "eeeee". Cholera nie wiem co robić z tą szparą :/ Tż jutro mi zadzwoni do laryngologa prywatnie czy robią takie badanie. No serio przecież żadna Dziewczyna o takim badaniu przed jodem nie pisała, a siedzę na forum od sierpnia! Felerna kartka Nam się trafiła czy co?! Kurcze Dziewczyny odpiszcie czy coś takiego miałyście czy nie. Mnie czas goni, 1 marzec już tuż tuż :/
Kuleczka88 ta codzienna kąpiel chyba tylko dla tych szczęśliwców w okresem :D
-
Cyganeczka, czekanie wkurza, no ale trzeba poczekać na wynik biopsji, powoli się wszystko wyjaśni. Głowa do góry!
Magdalena.92, ja z podejrzeniem brodawkowatego czekałam 3 miesiące, u Was to faktycznie trochę długo - nie możesz u lekarza rodzinnego załatwić papierów do karty pacjenta onkologicznego?
StrachMaWielkieOczy, mialam badanie foniatryczne kamerą, już zupełnie nie pamiętam jak kamera wyglądała, ale nie było to jakieś traumatyczne, coś tam lekarka wsadziła (równie dobrze mogła wsadzić patyczek do lodów) i na takim telewizorku widziałam jak wygląda moja szyja od wewnątrz ;-) - miałam dźwięki z siebie wydawać na sygnał typu "eeeeee", "aaaaaa", "yyyyyy", to się nagrało, lekarka zrobiła zdjęcie z filmu w komputerze i wydrukowała to razem z opisem.
Massie8989, ha no to chyba, że tak sprawa wygląda, najgorzej zniosłam zapach z łazienki który jest chyba zapachem tego jodu, albo jakiegoś środka czyszczącego, ale stawiam, że jodu, bo jak wyszłam ze szpitala to ten zapach prześladował mnie jeszcze ze dwa tygodnie.