Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dziwne zalecenia, a najbrdziej chyba dziwi ten zakaz ćwiczeń? jaki to ma związek z chorobą?
-
dodam ze lekarz zabronila jej intensywnie cwiczyc :/ juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec - ja cwiczylam
kinia jest 5 miesiecy po operacji - myslicie ze to temu ?
-
dziewczynki mam do Was pytanie
czy po raku tarczycy i jej usunieciu (i leczeniu) lekarz endo zabronila Wam jesc produkty ktore zawieraja jod ? oraz zabiegi z algami i jodem ?
kinia z tego forum wlasnie wrocila od endo i powiedziala ze lekarz zabronila jej jesc jedzenie z jodem :/ i robienie zabiegow z algami i jodem :/
pierwszy raz slysze cos takiego - dla mnie lekarz powiedziala ze moge jest wszystko !
-
jorka
maj dalej wydaje mi sie za odlegly :/ no ale lepsze to niz 2014 :) wszystkie odoby ktore znam po raku taczycy mialy jod od miesiaca do 4 po operacji strasznie dziwi mnie ze Ty bedziesz miala go tak pozno - nie chodzi tu ze cos sie Tobie stanie - bo ten rak moze czekac - mialas operacje co jest najwazniejsze i jestem pewna ze raka juz nie masz - ale czekac tylko na lekczenie uzupelniajace hmm.. toz to az smieszne jest !
wiem ze to nie Twoja wina ale ja bym zawalczyla o inny termin !!! chrzania ze miejsca nie ma - co raptem wszyscy na raka tarczycy choruja ?
mysle ze jak sie uprzesz to uda Ci sie ustalic inny termin - po co masz czekac i sie stresowac
ja mialam jod miesiac po operacji i raczej wiekszosc tam ma ze jod ma 1-2 po operacji
mysle ze u Ciebie to poprostu olewka lekarza a nie brak miejsca
-
to teraz dalyscie mi klina, napierw ten jod mialam miec w 2014 ale ze pogadalam o tej ciazy to niby przyspieszyli na maj 2013. twierdza ze nie ma miejsca szybciej. mialm 2 wizyty kontr a teraz dopiero ten maj. no nie wiem, zapytam lekarza bo dopiero ide do jakies nowej, moze bedzie madrzejsza niz ten poprzedni...
-
kasia
nie wiem czemu :/ wogole w tej irlandi to jakies dziwne to wszystko :/ wycieli jej polowe tarczycy z rakiem i powiedzieli ze drugiej polowy nie trzeba ruszac i ze wszystko jest ok !!!! wszyscy mowili jej ze to jakies dziwne wiec postanowila skonsultowac sie z lekarzem w polsce - lekarz powiedzial odrazu ze trzeba usunac cala tarczyce - w czasie operacji okazalo sie ze ma tez guzy na drugim placie !!!! szok normalnie !!!
potem dostala jod a scyntografie robili jej po 6 miesiacach - wyniki byly ok ale kolezanka po scyntografi znalazla sobie juz endo w polsce i tak musi jezdzic na kontrole - przestraszyla sie ze tam zle lecza i teraz co pol roku lata do pl :/
ciesz sie z z Twoim Mezem wszystko ok :)
-
Ona,
tak z mężem jest wszystko dobrze, wybudził się i jutro będzie przeniesiony na zwykłą salę.
Dziwne, że koleżance po jodowaniu nie zrobili jej scyntygrafii.
Jorkga,
nie rozumiem dlaczego jod chcieli podać 2 lata po operacji skoro zalecenia ogólne przy leczeniu tego typu raka mówią, że jod do 1 roku się podaje. Może to ma być kontrola, a nie jodowanie, może coś źle wpisali Ci na wypisie. Po 2 latach to ma się już nie tylko jodowanie ale i najczęściej 2 kontrole.
Miłego wieczoru.
-
mam kolezanke w irlandi ktora miala podany jod a scyntografie miala dopiero po pol roku - tez bardzo mnie to zdziwilo
-
jorka
no naprawde jakies dziwne te Twoje leczenie - ludzie po takim czasie dostaja juz 2 jody a Ty dostaniesz dopiero pierwszy mowisz ze jestes obciarzona genetycznie - ale nie wiem co to ma wspolnego z jodem ? wydaje mi sie ze chyba wlasnie tym bardziej powinni podac jod szybciej
no ale kazdy jest leczony inaczej jedni czekaja pol roku inni mniej ale nigdy nie slyszalam zeby ktos czekal tak dlugo
-
Jorkga dziwne to leczenie u Ciebie, jaki to sens podawać jod półtora roku po operacji? zwł, że masz tam znajomości :)
Matti trzymaj się !