Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Massie8989
Masz rację, bo diagnoza "rak" powala a "guz brodawkowarty" brzmi całkiem przyzwoicie. My już swoją diagnozę usłyszałysmy, ale inni mogliby zaoszczedzic sobie trochę nerwow :)
-
Luba
Masz takie zalecenia jak ja miałam przy wypisie. Co do endokrynologa jeśli wcześniej nie chodziłaś do żadnego to zorientuj sie jaki jest dobry u Ciebie w okolicy i tam się zapisz ewentualnie pierwsza wizytę prywatnie to będzie szybciej. Też po operacji byłam zagubiona jeśli chodzi o endo. Pierwszy kontak z takim lekarzem miałam w dzień biopsji i lekarka mi nie pasowałam. Po operacji nie wiedziałam co i jak aż trafiłam na lekarza do którego teraz regularnie chodzę. Tak więc przede wszystkim sie nie denerwuj. Zorientuj sie może tak jak pisze Fasola.
Aneta31
Masz podobnie widzę jak ja :( A jakie masz tsh, ft3 i ft4? Będąc w grudniu w szpitalu poinformowałam lekarza że mam zawroty i momentami bardzo silne to lekarz powiedział że to nie od tarczycy. I jestem w kropce. W kwietniu miną 2 lata od operacji - tarczyca i węzły. Zawroty hm wcześniej nie zwracałam na nie uwagi - przeważnie w nocy i nie za często. Od listopada pogorszyło sie bo i na pogotowiu raz wylądowałam. Prowadzącemu endo nie mówiłam ale jestem pod kontrolą neurologa w związku z migrenami. Mam juz skierowanie na rezonans głowy - niestety termin lipiec :( A w środę mam rezonans kręgosłupa :( Co do infekcji dwa lata non stop kaszle :( Coś mi przeszkadza w gardle odkasłuje coś lekarze rozkładają ręce. Samopoczucie też średnie zależy w sumie od dnia. Ale przeważnie jestem zmęczona, siniaki pod oczami i bez siły. Kiedyś myślałam że to od spadku wagi (w pół roku schudłam 29 kg), ale przy tej ilości witamin co łykam powinnam tryskać energią. Sama nie wiem. O zawroty dopytam sie po niedzieli endo może on coś poradzi. Pozdrawiam
-
Kalmara ja ostatnio też ciągle chrząkam. Z tym, że chyba to przez to że spływa mi ciągle katar z zatok, nie wiem, chyba po 27 latach życia okaże się, że mam jakąś alergię. I tak myślę, że od tego też chrząkam.
Co do łykania witamin - zamiast takich w tabletkach spróbuj zielonych szejków. Polecam :)
-
kalmara
Szczerze to niewiem jakie mam wyniki bo zapomnialam zabrac wydruku badan krwi,ale napewno dobrze wszystko bo bralam dawke 137 i doktorka zmniejszyla mi na 125 bo sie tam wszystko uregulowalo,stwierdzila ze teraz jak mi da 125 to napewno bede czuc sie ok a tu zadnej poprawy.Nie za bardzo wiem co robic,funkcjonowac tak nie moge zwlaszcza ze mam 3 latka w domu.Zelazo mialam dosc niskie ale na granicy wiec przepisali mi pastylki ale nie widze roznicy.Ogolnie jestem okropnie slaba a dobrze sie odzywiam i nawet po 12 latach rzucilam papierosy.Na wlasna reke zrobilam sobie rezonans glowy ale tez jestw porzadku wszystko.Nie wiem co robic bo poprostu tak zyc nie moge,ale do kogo isc z tymi moimi dolegliwosciami.Dodam jeszcze ze operujac wezly prawostronne uszkodzili nerw i niemam czucia na szyi i troche ograniczone ruchy prwa reka ale przyznali mi grupe invalidzka wiec chociaz tyle.Napisz jak po wizycie moze czegos sie dowiesz nowego a moze jakies badania trzeba by bylo zrobic.Caluje :D
-
Mialam trzy operacje pierwsza byla na laryngologi i miala byc to zmiana lagodna a wyszlo inaczej, jak ja jezdzilam do Gliwic to faktycznie na jod trzeba bylo czekac tylko trzy miesiace i iGliwice nie zostawily mnie samej sobie bo kontrole tam mam ale stwierdzili ze maly jod jest na chwile obecna nie potrzebny, kto wie moze kiedys mnie na niego skieruja a to ze mialam kolejna operacje to twierdze ze to oni mi spartolili sprawe i nie wycieli wszystkiego za pierwszym razem
-
przeproszam ze ja o tym samym ciągle ale ne daje mi to żyć.... a mianowicie przytarczyce! ciekawa jestem czy komuś sie poprawify f-cje przytarczycy przy pth poniżej 3 czy już pozamiatane bo boje sie że czeka mnie dopiero wiele problemów z nimi a nie z rakiem?!
-
a i jeszcze jedno jakie jest sampopczucie przy nieskim wapnie takie ogólne narazie mam ok oprucz doła z powodu ich braku ale boje sie ze problem sie pogłębi....
-
ewka22
Ja mialam operacje w 2012 roku.
Do dzis biorę calperos 1000 3razy dziennie i alfadiol 1mg 2 razy dziennie.
Wapń przy dolnej granicy.
Lekarz powiedział mi, że mam niedoczynnosc przytarczyc ale są i pracują, bo gdyby ich nie bylo w ogóle to na takiej dawce bym nie ujechała.
Ja nie widzę żadnych skutków ubocznych w związku z tym. Nie mam żadnych objawów. Łykam leki i tyle. Nie myślę o tym. Zdrowo się odżywiam, chodzę na siłkownię, ćwiczę w domu itp itd.
A nasze samopoczucie głównie zależy od nas samych i od tego jak się nastawimy. :)
Pozdrowienia
-
Witaj fasola 1983! Dziękuję za inf.budujące jest bycie wśród Was-nie czuję się samotnie w tej matni!
W poniedz.podjadę kolejny raz i postaram się coś więcej dowiedzieć o karcie. DILO być może jest w mojej kartotece. Terminy do endo na Przybysza są na koniec grudnia 2018 r.!tam właśnie mam lekarza prowadzącego ?może mając kartę wizyta będzie wczesniej??
-
Kitek! moja lekarka jest na feriach ma wrócić ok 15.02 wyników jeszcze nie mam -we wtorek mija 2 tyg.od operacji. Mam jeszcze pytanie-kiedy pierwszy raz badać TSH i jakie jeszcze wykonać badania czy skierowanie ma wypisać lekarz rodzinny?