Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    ika70

Ja przeszłam leczenie raka brodawkowatego w Poznaniu i nigdy nie trafiłam do centrum onkologi z tego powodu :))) Moja endo powiedziała mi, że tam są miejsca na cięższe przypadki. ( aczkolwiek Pani która była ze mną na jodzie miała operację w centrum onkologi, chyba zależy jak lekarz skieruje) Operacje miałam w Szpitalu Wojewódzkim a leczenie jodem odbywa się w Szpitalu Klinicznym jeśli chodzi o Poznań. Mnie osobiście podoba się organizacja no i fakt, że nie muszę nigdzie wyjeżdżać :))
  • 12 lat temu
    Anioszka,
    ja byłam operowana u siebie w Bydgoszczy. Skierowanie do Gliwic dostałam po odebraniu wyniku histopatologicznego. Mam skierowanie, opis operacji, wyniki histo i z tym mam tam jechać. Szpital ze swojej strony wysłał już moje szkiełka i cos tam jeszcze to powtórnego przebadania. Nie wiem po, to drugie badanie, byłam w szoku jak usłyszałam wynik, którego się zupełnie nie spodziewałam, więc się nie zapytałam. Zastanawiam się , czemu mam wycieczkę do Gliwic, skoro na miejscu jest Centrum Onkologii, a bliżej jeszcze w Poznaniu i w Warszawie. Niektóre z dziewczyn i chyba jakiś facet (Matti), byli operowani w Gliwicach i potem też tam się dalej leczyli. Głowa go góry. Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Dziewczyny
    Jesteście silne i odważne, ja tez się tak postaram:)

IKA70, Czy byłaś operowana w Gliwicach? I czy na pierwszą wizytę w Medycynie Nuklearnej potrzebne jest skierowanie? Zapomniałam dopytać ,jak się umawiałam telefonicznie na wizytę.

Czy jak się trafia do C.O. z wynikami biopsji,to oni sami operują "u siebie", czy odsyłają do innego szpitala?
  • 12 lat temu
    Agus_k2,
    ja miałam 2 razy takie wczasy 6 i 18 m-cy po jodowaniu, kolejne wyznaczone na 2014 r. ale idę teraz luty/marzec na kontrolę do innego szpitala więc Zgierz mnie ominie.
  • 12 lat temu
    kasiab
    Przez jaki okres czasu miałaś takie coroczne tygodniowe wczasy refundowane przez NFZ :-).
    Ja w zeszłym roku byłam, w tym pewnie też będę ale lat tak się na to nastawiać?
  • 12 lat temu
    Ona,
    ja miałam tak kiedyś podobnie jak Bulka601.

Bulka,
    ja mieszkam koło Łodzi
  • 12 lat temu
    dzieki :)
  • 12 lat temu
    Sylwia ja tez tak nigdy nie miałam dopiero tak od dwóch lat mam takie objawy przedtem to nawet nie wiedziałam ze mam okres bo nic mi nie było zero objawów. Teraz moim objawem nadchodzącego okresu są bolace piersi i czasem pryszcze na twarzy i juz sie przyzwyczilam. Ginekolog powiedziała ze wszystko jest w porządku.
  • 12 lat temu
    no wlasnie nigdy tak nie mialam :/ I nie wiem kiedy bede miala okres bo odstawilam tab wiec domyslam sie ze bedzie rozregulowany :/ piersi mnie raczej nie bola tylko sutki - sorry ze ja tak nie na temat
  • 12 lat temu
    Ja nie biorę anty juz od ok 1,5 roku bo miałam plamienia miedzy miesiaczkami i odstawilam. Powiem ci ze zawsze tydzień przed okresem mam bolace piersi. Raczej wrażliwe na dotyk. Moje koleżanki tez sie na to uskarzaja więc myśle ze nie ma sie czym martwić. Niektóre boli brzuch niektóre piersi tak juz my kobiety mamy i nic na to nie poradzisz.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat