Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Agniecha,
    ja czekałam ok.3 tyg. Za pierwszym razem bez hormonów byłam 7 tyg. (od operacji do wyjścia po jodowaniu) . Ok. 5tyg, czułam zmęczenie ale bardziej chyba przez siedzenie w domu niż brak hormonów, i trochę spuchłam na buzi (zatrzymanie wody). Później jak miałam dostawiać hormony to na miesiąc przed kontrolą i było ok. Najgorszy był pierwszy raz bez.

Lila,
    po jodzie się nie tyje!
  • 12 lat temu
    hmm.... mowia Ci ze jeszcze nie ma wynikow ? kurcze to nic Ci nie zostalo tylko czekanie a wiem ja ono meczy :/
  • 12 lat temu
    Ona26 - no ja właśnie dzwonie i dzwonie i nic nie ma....a czas płynie. Będę lada dzień wracała do pracy...wolałabym wiedzieć na czym stoję...straszne to czekanie...
  • 12 lat temu
    bula

to moze byc spowodowane brakiem hormonow - takie roztargniecie jestem pewna ze wszystko minie jak bedziesz juz bedziesz je brala

ja dzisiaj dzwonilam do endo naszczescie juz jest :) nie rozmawialam z nia tylko z jej sekretarka bo teraz moja lekarz nadrabia zaleglosci i nie mogla zemna pogadac - ale sekretarka powiedziala ze napewno do mnie oddzwoni
  • 12 lat temu
    Agniecha ja teraz jestem na glodzie hormonalnym ogólnie czuje sie dobrze ale jest pewne ale, juz nie wiem czy to z braku hormonów czy poprostu jestem roztargniona, ale nigdy przedtem mi sie to nie zdarzało. Mianowicie zapominam o rożnych rzeczach. Np. Nalalam wody do wanny i zapomniałam zakręcić wodę, albo zapomniałam wyłączyć żelazko. Najlepsze to na koniec. Poszłam do łazienki zeby zrobić siusiu i zapomniałam otworzyć klapy. Ha ha ha jaka jak berety. Moj mąż mówi ze chyba musi mnie pilnować bo chałupe spale albo co? trochę to śmieszne ale i niebezpieczne. Jesze trochę... do poniedziałku jakoś wytrzymam. Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    agniecha

no troche dlugo czekasz na te wyniki :/ z tego co wiem czeka sie do 2 tyg - mozesz tam zadzwonic i zapytac czy juz sa ? (wiem ze ludzie dzwonia i pytaja o wyniki)
    co do zmeczenia i reszty objawow - wszystko zalezy od organizmu :) niektorzy mowia ze czuli sie dosyc dobrze inny ze byli bardzo zmeczeni, rozdraznieni
  • 12 lat temu
    Hej moze moje pytanie wyda sie smieszne ale czy po jodowaniu sie tyje?jestem juz po i moje cialo sie troche szybko zmienilo i mam wzmozony apetyt....jak bylo u was??
  • 12 lat temu
    W końcu wycięli mi całą tarczyce a na chwilę obecną nie przyjmuje niczego....samopoczucie mam dobre.
  • 12 lat temu
    Witajcie kobiety.

Mam pytanie do Was. Długo czekałyście na wyniki badania histopatologicznego? Mi już mijają prawie 3 tygodnie i nadal cisza.
    Narazie lekarz zabronił mi brać jakiekolwiek hormony, bo w przypadku, gdy potwierdzi się rak, konieczna bedzie scyntygrafia i mam być na głodzie hormonalnym.

Czy ktoś tak też długo czekał. Kiedy miałyście pierwsze jakieś objawy niedoczynności. Podobno hormonów starczy na ok. mc potem można czuć różnice ( zmęczenie, drażliwość, poddenerwowanie)-> czy to wszystko prawda? Jak to u Was wyglądało.

Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Dziewczyny na stres najlepsza medytacja -wyciszyć sie i pogadać sama ze sobą.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat