Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Agatka80
    rozumiem jak Ci ciężko. Ale w tym całym dramacie piękne jest to że dbasz o swoich rodziców i bardzo ich kochasz.Mój Tata też powiedział że nie podda się radykalnej operacji i koniec,ale myślę że to taki mechanizm obronny. Ludzie chorzy często buntują się ze zwyczajnej bezsilności i strachu.My czekamy na his pat i wtedy zapadnie decyzja.
    facingnorth,kaja1
    tata leczy sie prywatnie i niestety za badanie trzeba zaplacic a jak sie dzisiaj udał do lekarza urologa na nfz to pan doktor powiedział ze nie da skierowania bo cyt," jak narazie nie trzeba.proszę przyjść w maju". Piękny ten nasz kraj ale służba zdrowia pozostawia wiele do życzenia
    córka
    co u Ciebie,jak Mama
  • 12 lat temu
    Hela108, wysypka moze byc reakcja alergiczna, ale wysoki poziom potasu i kreatyniny wskazuje na zaburzenia funkcji nerek-nie chce Cie martwic, ale zbyt wysoki potas niszczy klebuszki nerkowe i uposledza funkcje nerek, jesli jak piszesz Twoj Tato ma tylko jedna sprawna nerke to trzeba dzialac szybko.
    U mnie Kochani tez niewesolo, bo Mama albo wpadla w jakas depresje albo sama nie wiem. Dzisiaj oswiadczyla mi, ze nie podda sie zadnej operacji, ze woli umrzec...:( Ona nawet zwyklych badan sie boi i odwleka je jak moze a tu jak jej powiedzieli, ze 6-8h operacja to na Mamy rozumowanie moze tego nie przezyc a nawet jak przezyje to co to za zycie, skoro wiele rzeczy nie bedzie mogla robic, jakby posprzatanie mieszkania bylo sensem zycia. Wieci mi jako dziecku rece normalnie opadaja. Tato jest po amputacji palcow przy nogach (powiklania cukrzycowe), ma problemy z sercem i oboje sa teraz schorowani, ja mieszkam 1000Km od domu, mam meza i prace i nie wiem jak mialabym to wszystko pogodzic, zeby wszystkim dogodzic. Mama bedzie miala dopiero 54 lata a Tata 60 a juz takie problemy jakby mieli przynajmniej z 80 z haczykiem. Wiecznie sie martwie, wyszukuje roznosci zeby im pomoc, ulzyc w chorobach ale raka nie potrafie odczarowac i jak slysze takie gadanie "lepiej umrzec" to opuszczaja mnie sily. Niecale dwa lata temu brat lezal z udarem na OIOMie, cudem z tego wyszedl, Tata po zawalach,udarach i z powiklaniami cukrzycowymi, Mama teraz z tym cholernym rakiem pecherza i przerzutami a ja juz zwyczajnie nie mam sily. Jestem wykonczona tym wiecznym zamartwianiem sie i walka, jestem taka wypalona, wpadlam w anemie i nie moge z niej wyjsc ale tez i jak, no sami powiedzcie? Przeciez to ktos o stalowych nerwach by nie wytrzymal. Przepraszam, ze Was zawalam tymi zalami, ale musialam gdzies dac upust emocjom, maz jest teraz w pracy, to moge sobie troche poplakac. Zwyczajnie boje sie, ze tak bedzie z Mama jak u Corki, ze zanim Mama sie w sobie zbieze lub przestanie wyszukiwac powody dla ktorych zycie bez pecherza i reszty nie ma sensu,to ze otworza i zszyja i powiedza ze juz za pozno...Dlatego wyrazam podziw dla wszystkich tu obecnych, ktorzy to przechodzili i mysleli tez o swoich bliskich, bo ja czuje sie podle wiedzac ile sie nagimnastykowalam a jaka moja Mama podjela decyzje...
  • 12 lat temu
    Facingnorth powiem tak -miałam trzy cystoskopie jak do tej pory i nigdy nic nie bolało zarówno przed jak i i po:)Jest tak jak Heniek napisał parę minut i po cystoskopii:)Nie musisz być na czczo ale przy tym badaniu w przeciwieństwie do usg pęcherz musi być pusty.Pewnie u mężczyzn jest trochę gorzej jak Kaja 1 napisała:(ale Heniek jak czytasz też nie narzekał:)))Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i zdrowiejcie:))))Hanna Aniołku napisz nam coś:)))
  • TK prywatnie (miednicy mniejszej) to wydatek ok. 800 zł. Więc warto spróbowac uzyskać skierowanie, ale musi je wystawić najprawdopoodbniej lekarz specjalista - ten pierwszego kontaktu nie może. Najlepiej poza wizytami prywatnymi zapisać się do jakiejś poradni urologicznej, regularnie umawiać na terminy i otworzyć sobie w ten sposób ścieżkę do uzyskania potrzebnych skierowań. Ale wiem jakie są wszędzie terminy :-( ale to warto zrobić na przyszłość. PS warto lekarza też na wszelki wypadek poprosić o zapisek "pilne" na skierowaniu na TK, o ile oczywiście jest taka potrzeba.
    dziękuję za informacje o cystoskopii :-) aha, jeszcze chciałam zapytać czy trzeba być na czczo i czy można potem prowadzić samochód?
  • 12 lat temu
    tatinka, pewna nie jestem, ale my też mieliśmy skierowania z prywatnego gabinetu i nie płaciliśmy. lekarz jednak tez pracował w szpitalu, w którym były badania.
    Córka-odezwij się, martwimy się!
    Gloria- pewnie, ze będzie ok, nie ma innej opcji... :)
  • 12 lat temu
    Witam proszę o odpowiedz.Czy jeśli Tata dostanie skierowanie na tomografię komp od lekarza który prowadzi prywatna praktyke lekarską i nie ma podpisanego kontraktu z nfz to będzie musiał płacić za to badanie?
  • 12 lat temu
    Długo mnie nie było ale były problemy z tatą- jest po wszczepieniu rozrusznika co bardzo poprawiło pracę serca ale koniec z chemią. Lekarze mówia że ona nie była obojetna ale miała duży wpływ na prace serce stad te zaburzenia rytmu. Miejmy nadzieje że będzie ok.
  • 12 lat temu
    ech... znów wszystko mi zjadło... Zatem po krótce-Witajcie kochani. Ba i Anuś-super wieści, ąż człek nabiera chęci do walki. Heniu-cieszę się, że wszystko dobrze się układa. Tatinka-trzymam kciuki. G2 nie musi kwalifikować do wycięcia pęcherza, ważne są nacieki. Cierpliwości w czekaniu na wyniki, choć wiem, że zwariować można. Co do białka - to koniecznośc i przed operacją i po, choć na zdrowy rozum-powinno kolidować z nerkami. Ale cóż, trzeba. Cystoskopia- mój mąż i inni pacjenci (mężczyźni) mówili zgodnym chórem, że takiego bólu jeszcze nie przeżyli, nie wiem, jak to jest u kobiet. tu nie podawali nic przeciwbólowego. po pierwszym badaniu mąż prawie zemdlał. Agatko, dobrze, że ta operacja będzie tak szybko. Przemyśl jednak termin urlopu, bo jeżeli ma kto być przy mamie po operacji, później bardziej się przydasz-fizycznie, psychicznie i by zadbać o odpowiednią dietę. W szpitalu jest opieka i lekarze, w domu bywa różnie, a 3 tyg jest się w szpitalu, jeśli nie ma powikłań. Urlopu na kilka miesięcy przecież nie weźmiesz. To oczywiście moje zdanie.
    Hela- decyzję musi podjąć lekarz, nie myśl od razu o najgorszym.
    Buziole kochani i zdrowiejcie.
  • ba67 super wieści, oby tak dalej:)) niech wszyscy piszą takie nowiny to będziemy skakać z radości:))
    Pozdrawiam:)

Heniek:) urlop czy nie jak mogę to zaglądam:) internet nie zawsze pozwala:)
    Pozdrowionka:)

hela108 nic nie mogę na ten temat powiedzieć:(, nie znam się na tym, ale bądźmy dobrej myśli:)
  • 12 lat temu
    mam pytanie u mojego ojca wystąpiła wysypka ,bardzo swedzi go całe ciało.Byłam na wizycie u rodzinnego to mi powiedział ze jest bardzo wysoki poziom potasu,kreatyninyi mocznika w badaniach z krwi.Boje sie żeby to nie było wynikiem wodonercza,czyżby druga nerka też odmawiała już posłuszeństwa.powoli opadam z sił,już nawet płakać niemoge>>>

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat