witaj Margo16 szczerze nie wiem czemu nie dali ci tego wężyka, jeśli nie dają wstawki jelitowej tylko robią to z moczowodu to w/g mnie powinni ci to dać a zwłaszcza na początku aby to się wszystko ustabilizowało ale może w waszym szpitalu są lepsi specjaliści i mają nowe metody,mnie tak to lekarz powiedział, że aby nie zarastało i nie zapychało się i po obudzeniu się z narkozy już to miałam włożone, popytaj swego lekarza dokładnie czy może i co będzie gdy się to stanie,każdy szpital ma swoje metody ale które są lepsze to nie wiadomo,u mnie gdy zaczynam nerkę odczuwać to poruszam tym wężykiem i spłynie mocz i nie robi się żaden zastój,twój lekarz powiedział że chyba że będzie zarastać i co wtedy-zrobią nową operację,zmienią moczowód a masz tylko 1 nerkę i trzeba o nią dbać, dowiedz się dokładnie ,może on ma rację,pytasz czy bolała mnie nerka,o ile pamiętam to nie, byłam słaba bolał mnie brzuch na dole,miałam skoki temperatury od 35 do 38,i ogólnie rozbita, ale to minie ,pij dużo wody i sprawdzaj czy ci schodzi mocz bo gdyby się zatrzymał to może nerka boleć, dobrze się odżywiaj i pamiętaj że to była poważna operacja i musi minąć trochę czasu by organizm wyzdrowiał, nie dźwigaj nawet garnka z wodą ( na razie),jeśli chodzi o worki to ja zmieniałam je stojąc w wannie ,najpierw robiła to córka a po ok miesiącu ja sama w lusterku,próbowałam różne worki ale zostałam przy Dansac (worek Dansac Nova 2 Urostomy REF 1218-43 ; płytka Dansac Nova 2*3 Wafer REF 1343-15 ) one są z pierścieniem 43mm co przy naszych małych dziurkach wystarcza,tych jednorazowych nigdy nie używałam bo szkoda mi skóry by codziennie je odrywać, na razie za dużo na raz ich nie zamawiaj bo gdybyś chciała zmienić choćby na mniejsze, gdy będziesz już pewna że takie ci odpowiadają to wtedy więcej, ja ze szpitala też dostałam dansac ale płytki były za duże i zmieniłam na mniejsze bo nie mam aż tak dużego brzucha,mam nadzieje że moje rady ci pomogą i jeśli masz jakieś pytania to pisz ,będę się starała ci pomóc, pozdrawiam serdecznie i zdrowiej kochana, po ok 2 miesiącach będzie już super dobrze ja już jeździłam sama samochodem,pa