Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    margo16, nixe20, honia, sierotka - Bardzo wam dziękuję za ciepłe słowo.
    Wiem, że mi to forum jest potrzebne i to bez dwóch zdań tylko ....

Kiedy tu zajrzałem i poczytałem poczułem ulgę i mniejszy strach. Dzięki Wam namówiłem Tatę..... I pragnę z całego serca aby inni którzy tu trafią mieli takie odczucia jak ja. Boję się, że moje dalsze opowiadanie mojej historii będzie przerażające i paraliżujące dla osób które usłyszą diagnozę - rak pęcherza.
    A PRZECIEŻ TO NIE WYROK.
    To forum to najczęściej - jak pisał heniek - główne i prawie jedyne miejsce gdzie można otrzymać wsparcie, poradę, i zastrzyk wiedzy i zależy mi piekielnie na tym aby tak pozostało!!!

Nie rozważam odejścia od Was i nie pisania tutaj - Rozważam zaprzestanie opisywania historii mojej i Taty!

czarownica gdybyś chciała kontaktu prywatnego to mój e-mail rademil@o2.pl
  • 11 lat temu
    karolina23118
    CARCINOMA UROTHELIALE - nowotwór urotelialny
    M-8120/3 - nie mam pojęcia ale wygląda to na katalogowy nr choroby czyli to co wyżej
    HIGH GRADE - niestety WYSOCE ZŁOŚLIWY odpowiednik oznaczenia G3
    NON INVASIVE UROTHEIAL CARCINOMA - nie jestem pewien ale moim zdaniem oznacza to, że nie nacieka mięśniówki właściwej a więc odpowiednik pT1

Powinnaś mieć na Histopatologii jeszcze oznaczenie w stylu pT1 lub podobne bo to światowa klasyfikacja nowotworu pęcherza. Nie mam tam nic takiego?

Wiem że stopień złośliwości przeraża ale jak powiedział mi profesor - "nie ma nowotworów pęcherza nie złośliwych. A jeśli ktoś ma G1 to tylko chwilowo" Tego się nie bój!!! Ta gnida tak ma, że odrasta. Jak poczytasz forum to zobaczysz, że każdemu odrósł po resekcji przezcewkowej. Musisz przygotowywać się i powoli tatę na usunięcie pęcherza ale jeśli nie ma naciekania to jeszcze nie teraz tylko z tą gnidą trzeba bardzo uważać bo rozwija się piekielnie szybko za sprawą świetnie ukrwionego pęcherza.
    Najważniejsze aby nie przegapić momentu kiedy gnida osiągnie II stopień czyli tzw pT2 inaczej - naciekanie mięśniówki właściwej - wtedy natychmiast usunąć pęcherz.

Macie szczęście że to ten nowotwór bo MOŻNA GO CAŁKOWICIE USUNĄĆ i być ZDROWYM tylko czas jest tutaj KLUCZOWY. Tak więc pozdrawiam i trzymam kciuki
  • puk puk jest tu ktoś???
  • 11 lat temu
    remill to już jest oczywiście Twoja sprawa czy chałbyś się dzielić z nami, wiesz ja uważam że jak najbardziej powinienieś - przede wszystkim Tobie będzie lżej, a o to tu chodzi prawda? Ty musisz być silny by wspierać tatę. Powiem Ci na swoim przykładzie gdy dowiedziałam się że mam raka pęcherza to myślałam że to już koniec - naprawdę byłam taka zielona. Otrworzyła mi dopiero oczy nasza czarownica i tu uwierzyłam że można zyć bez pęcherza w taki lub inny sposób. Napewno zdajesz sobie sprawę że nie wszyscy są do końca tak oświeceni i z każdego tematu dot. nas będziemy wspierać i będziemy wspierani. Pozdrawiam - nie zamykaj się w sobie
  • 11 lat temu
    remil...oczywiście, ze pisz. tu ma być prawda...jaka by nie była. prawdziwe emocje...jakie by nie były...wiec nie przestawaj pisać. tu nie chodzi o to aby było tylko słodko. nawet nie wiesz kto i jak będzie czerpal z twoich przezyc...PISZ!!!!
  • 11 lat temu
    Witam kochani właśnie wczoraj wróciłam do domciu po radykalnej operację miałam 7.08. i jestem jeszcze bardzo słaba-ale najważniejsze ze w domu Dziękuję wszystkim za wsparcie
  • WITAJCIE. MAM NA IMIĘ KAROLINA MÓJ TATO MA RAKA PĘCHERZA. PÓŁ ROKU TEMU MIAŁ USUWANEGO GUZA PRZEZCEWKOWO I WYNIK HIST. BYŁ OK. PO 4 MC MIAŁ KONTROL GUZ ODRÓSŁ . WCZORAJ DOSTALISMY WYNIK HIST. BRZMI TAK "CARCINOMA UROTHELIALE M-8120/3 HIGH GRADE ORAZ NON INVASIVE UROTHEIAL CARCINOMA." PROSZĘ MI NAPISAĆ CO TO OZNACZA ... JESTEM ZAŁAMANA :-(
  • 11 lat temu
    remil widzę że twój tata ma podobna sytuacje jak mój. Jak czytałeś historie mojego taty to też nie miał lekko ale jakoś wyszedł z tego żeby żyć możne trochę inaczej ale żeby żyć i cieszyć się z każdego dnia który jest mu dany. Jak chcesz możesz pisać do mnie na prywatnego e-maila: honmal@wp.pl
    pozdrowienia dla wszystkich
  • Witaj Remil :);) pisz po prostu pisz o tym wszystkim co leży Tobie na sercu .O troskach i swoich odczuciach,o radosciach i smutkach .Najlepszą terapią jest rozmowa z innym człowiekiem .Tutaj na tym forum ,wszyscy mamy i radości i smutki.Ważne by z naszymi odczuciami nie pozostawać samemu .
    Cieszyć sie z innymi ,płakać tez z innymi.
    Twoje wpisy nikogo nie przestraszą ,zaryzykuję stwierdzenie ,że raczej mogą pomóc innym ,ponieważ gro osób odwiedzających to forum chce wiedzieć wszystko o danym schorzeniu ,by było im łatwiej z tym schorzeniem sobie poradzić.
    Nie wiem czy Ciebie zachęciłam ,ale mam nadzieję ,że tak .
    Pozdrawiam Ciebie serdecznie .Pozdrowienia dla taty.

3-maj się :):):)
  • Witaj Moni12 procedura w ZUSIE około miesiaca ,ale dostanie wyrównanie od dnia złożenia dokumentów ,czyli róbcie to szybko.Natomiast o zasiłek pielęgnacyjny należy się starać wtedy jeśli w orzeczeniu jest zapis niezdolny do samodzielnej egzystencji i wymaga opieki osoby drugiej.Sam zapis że mąż jest niezdolny do pracy nie upoważnia do zasiłku pielęgnacyjnego.Nie wiem z jakiego tytułu mąż Twój ma tę niezdolność do pracy ,ale możecie też uzyskać np kartę parkingową ,uprawniającą męża do stawiania auta na miejscach przeznaczonych dla niepełnosprawnych.Posiadanie takiej karty daje też możliwość np Tobie do parkowania w tych miejscach.Pytaj Moni w miarę posiadanego doswiadczenia ,podpowiem.
    Pozdrawiam serdecznie i pozdrowionka gorące dla męża:):):)
    Trzymajcie się mocno ,będzie dobrze.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat