Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
JUTRO ZABIERAM TATĘ DO DOMU!!
I ZNÓW CZEKAMY 6 TYGODNI, BADANIE CZY TO PASKUDZTWO ODROSŁO CZY NIE!
PĘCHERZ MA , JAK DŁUGO TO SIĘ OKAŻE!!!
CZUJE SIĘ ŚWIETNIE!
CIĄGLE CHCE MU SIĘ JEŚĆ!!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
-
Agatap ja też pracowałam w Jaroszowcu w byłym Szkłomaszu i do was do laboratorium chodziliśmy robić badania okresowe, teraz już nie ma zakładu i badania robią w Kluczach, wysłałam ci e-meila i daj znać czy dostałaś,może skonsultowalibyście męża przypadek z dr. Habratem, nie zaszkodzi a może pomoże, pozdrawiam gorąco
-
Dona1955
Może tak być, że i szpital w Olkuszu wysyła teraz badania bo może uznał, że taniej zlecić niż samemu normy spełniać sanepidu. Jak pracowałam w szpitalu w Jaroszowcu to oni również wysyłali do Katowic.
Dona1955 mąż cały czas leczy się na Grzegórzeckiej, znam doktora Habrata. Ty nie leczysz się już na Grzegórzeckiej więc jeśli możesz to napisz mi na agata-107@o2.pl dlaczego i gdzie teraz.
Męża prowadzi dr który przyszedł razem z Profesorem z Kielc.
A jeśli chodzi o badanie na posiew wszystko wskazuje na to, że wszystkie badania z Olkusza są wysyłane do Katowic.
-
witajcie moi kochani . A propos bóle kostne . Trudno je sprecyzować , nie można jednoznacznie wskazać miejsca bólu ale zwykle jest nasilony w jednym miejscu i promieniuje . U Cibie Heniek ból może być skoncentrowany w stawie barkowym stąd trudności z zapięciem szelek z tylu spodni i dalej promieniuje do kości ramiennej obejmując mięśnie. Wizyta u ortopedy jest wskazana wyłącznie po wykluczeniu przyczyny onkologicznej owych bóli . Uwierzcie proszę w to co mówię.
-
dona
nie wiem jak Ty ale mnie Pani laborantka uprzedziła abym za każdym razem gdy oddaję mocz do analizy zaznaczała że jest on ze stomii. Mnie też jak zrobili posiew w szpitalu to napisali że jest bardzo zanieczyszczony jakieś 2 bakterie i bez antybiogramu. Natomiast w zwykłej przychodni jak zaznaczyłam jak pobierałam już od razu był antybiogram.
Pozdrawiam Cię kochana
-
sierotka ja robiłam to badanie całkowicie prywatnie ale niepłatnie, to co ja się orientuję to badają tylko oznaczoną część ciała. A skierowanie to chyba trzeba mieć od specjalisty np ortopeda lub onkolog. Nie za wiele Ci pomogłam ale no cóż sama zbyt wiele nie wiem.
Pozdrawiam
-
Wydatki nielimitowane, uprawniające do ulgi rehabilitacyjnej
- adaptacja i wyposażenie mieszkań stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności;
- przystosowanie pojazdów mechanicznych do potrzeb wynikających z niepełnosprawności;
- zakup i naprawa sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz ułatwiających wykonywanie czynności życiowych (z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa domowego);
- zakup wydawnictw i materiałów szkoleniowych;
- odpłatny pobyt na turnusie rehabilitacyjnym;
- odpłatny pobyt na leczeniu w (np. w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego) oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne;
- opieka pielęgniarska w domu nad osobą niepełnosprawną w okresie przewlekłej choroby uniemożliwiającej poruszanie się oraz usługi opiekuńcze świadczone dla osób zaliczonych do I grupy inwalidztwa;
- opłacenie tłumacza języka migowego;
- kolonie i obozy dla młodzieży niepełnosprawnej oraz dzieci osób niepełnosprawnych, które nie ukończyły 25. roku życia;
- odpłatny, konieczny przewóz na niezbędne zabiegi rehabilitacyjno-lecznicze osoby niepełnosprawnej karetką oraz dzieci osób niepełnosprawnych do lat 16 (również innymi niż karetka środkami transportu sanitarnego);
- odpłatne przejazdy środkami transportu publicznego związane z pobytem: na turnusie rehabilitacyjnym, w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego, rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz na koloniach dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej oraz dzieci osób niepełnosprawnych, które nie ukończyły 25. roku życia.
Źródło: MF
Wydatki limitowane, uprawniające do ulgi rehabilitacyjnej
- opłacenie przewodników osób niewidomych zaliczonych do I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa – maksymalna kwota odliczenia w roku podatkowym wynosi 2280 zł;
- utrzymanie przez osoby niewidome i niedowidzące (I lub II grupy inwalidztwa) oraz osoby z niepełnosprawnością narządu ruchu (I grupa inwalidztwa) psa asystującego, tj. odpowiednio wyszkolonego i specjalnie oznaczonego psa (np. psa przewodnika), który ułatwia osobie niepełnosprawnej aktywne uczestnictwo w życiu społecznym - maksymalna kwota odliczenia w roku podatkowym wynosi 2280 zł;
- używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (lub współwłasność) osoby niepełnosprawnej (I lub II grupy inwalidztwa) lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną (I lub II grupa inwalidztwa) albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16. roku życia, na potrzeby związane z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne – maksymalna kwota odliczenia w roku podatkowym wynosi 2280 zł;
- leki, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki stale lub czasowo. W tym wypadku odliczeniu podlegają wydatki w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy wydatkami faktycznie poniesionymi w danym miesiącu a kwotą 100 złotych.
Heniek coś takiego znalazłam i może ktoś coś w tym znajdzie dla siebie, ja odliczam ulgę na dojazd swoim samochodem na zabiegi lecznicze (wymiana wężyka), zakup sprzętu np.rowerek, aparat słuchowy i jeśli bym dostała dofinansowanie do sanatorium to na przyszły rok też odliczę to co zapłacę do pobytu,do zabiegów i dojazdu, pozdrawiam serdecznie
-
Agatap dzięki za rade ale sama nie wiem gdzie robić ten posiew, pierwszy raz oddawałam koło skarbka tam na piętrze, ta babeczka od razu przelała to do jakiejś próbki i włożyła do jakiegoś pojemnika i zrobili mi ok,ale słyszałam różne rzeczy i teraz oddałam w laboratorium na terenie szpitala ,tutaj odebrała ode mnie i położyła razem z innymi,( wejście z boku od psychiatryka) i tak spieprzyli, ale najlepsze że na obu wynikach pisze że wykonano Katowice ul.Mikołowska 53, jeśli wiesz jeszcze inne laboratorium to proszę napisz, czy dalej mąż jest leczony na Grzegórzeckiej, ja tam się leczyłam przez 3 lata przed operacją pod okiem dr.Habrata i jest dobrym specjalistą,pozdrawiam serdecznie ciebie imęża
-
Witam,
remil
Operacja męża zbliża się bo to już 10 marca, okropnie się męczy w nocy, jak był tylko jeden worek od urostomii to dał radę spać ale ten wszyty od nefrostomii jest z drugiej strony i ciężko.
Boję się tej operacji bo jeszcze nie ma roku od usunięcia pęcherza a tu znowu problem, to wodonercze nie jest dobrym znakiem, on sam coraz bardziej przeżywa.
Okropna ta choroba a teraz jak czytam wpisy o bolących kościach to muszę przyznać że mąż również pytał kilka razy lekarza o ból kręgosłupa i słyszał odpowiedź, że to po tej operacji, że może naruszony jakiś nerw, oby to nerw bo ten czas od kiedy ta choroba zagościła w naszym domu spowodował wielkie zmiany, nawet córeczka mająca 4 lata mówię, że teraz tata jak ma worek nie może jej nosić na rękach.
Dona1955
jeśli chodzi o badanie moczu wysyłane z Olkusza do Katowic może się zdarzyć, że wynik jest niewiarygodny. Mocz zanosisz do laboratorium a tam do 13 leży w temp.otoczenia co ma również wpływ na wynik. A jeśli możesz to w szpitalu w olkuszu robią badanie moczu w szpitalnym laboratorium i jest bardziej wiarygodne.
O wynikach moczu wysyłanych do Katowic do Frydy krążą właśnie takie opinie, mąż również tan zanosił mocz i tak się złożyło że rano zaniósł a na wieczór był w szpitalu w Krakowie z gorączką i tam również zrobiono posiew. Odebrałam wynik w Olkuszu a potem porównaliśmy z wynikiem szpitalnym i były rozbieżności.
-
Witajcie moi kochani:)
Nie zawsze piszę bo jak wiecie mam pęcherz z jelita i na woreczkach mało się znam:)
Wczoraj wróciłam od przyjaciółki:) Byłam w Zielonej Górze, a jutro jadę pilnować wnusi.
Staram się na bieżąco czytać wpisy, strasznie dużo tego, ale cieszę się, że sobie na wzajem pomagacie:).Tak trzymać:)
Pisazej liście różnych bólach i musze się przyznać, że mnie już pół roku boli ręka i nie wiem co z tym fantem zrobić, nie wiem czy to kość czy ścięgno. Chciałam od lekarza rodzinnego skierowanie na TK, ale podobno nie może mi wystawić bo jest drogie, dała mi skierowanie do ortopedy i tam podobno mogą mi je wystawić, oczywiście mam powiedzieć, że leczę się onkologicznie. 13 marca mam wizytę u ortopedy i zobaczymy co wskóram.
Heniek jeśli chodzi o odliczenia to raczej nie bardzo mamy co odpisywać, ale jak coś odkryjecie to piszcie:).
pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum:))