Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    dona, jak samopoczucie?
  • marko62 radzisz sobie doskonale, u kobiet jest tyci inaczej bo mają krótszą cewkę, ale w nocy raczej nie panujemy nad organizmem. Godzina w dzień po dwóch miesiącach to bardzo dobrze, jeszcze trochę i dojdziesz do ok 2 godzin. Pęcherz jest mały i nie można go zbyt mocno rozciągnąć, w końcu to jelito i trzeba uważać. Nie wiem czy wiesz, że trzeba dużo pić co wiąże się z częstym oddawaniem moczu, ale musi być cały czas nawilżany. Jak już będziesz miał dosyć budzika to proponuję świetny i mocny sen z pielucho-majtkami. To żaden wstyd i najlepszy sposób na sen:)) Pozdrawiam :)
  • chili praktycznie jajababa już Ci odpowiedziała, nic dodać nic ująć. Głowa do góry jak widzisz można sobie jakoś radzić:))
  • 11 lat temu
    Witam wszystkich pozdrawiam .Czarownica mam pytanie - poradziłaś sobie z moczem ,jeśli tak to po jakim czasie .Jutro minie dwa miesiące od operacji jak na razie nie ciekawie godzinę do półtorej jeszcze jakoś utrzymam ale w nocy żadnej kontroli ,ustawiam co półtorej godziny budzik i tak się próbuję ratować .Reszta pomału do przodu.Pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    Leukoplakia to stan przedrakowy, ale ja już od 12 lat mam stwierdzoną leukoplamię sromu i nic mi się w zwiażku z tym nie pogarsza.. Chili Zrobiłaś mi nadzieję, że ja też mam leukoplakię w tym pęcherzu. Mam cytoskopię w poniedziałek. Nie martw się, jestem myślami z Tobą.
  • 11 lat temu
    Dziękuję czarownica44, czy to prawda że leukoplakia pęcherza to nie jest stan przedrakowy? Wspierasz tu wszystkich , Twoja historia wzmacnia , dodaje sił :) Cokolwiek by nie było, muszę być silna mam trójkę dzieci, najmłodsze 4 lata :)
  • chili chyba musisz czekać na wyniki, spokojnie, bez nerwów. Jeśli jest to leukoplakia to nie ma tragedii, podejmiesz leczenie i będzie dobrze:). Głowa do góry, musi być dobrze:)
  • 11 lat temu
    Witajcie. Jestem już po cystoskopii. Pobrali 2 wycinki : jakiś (mały 5mm) guzek ze szczytu i wycinek śluzówki. Podejrzenie leukoplakii trójkąta pęcherza moczowego. Opis: "cały trójkąt p.m. pokryty białą dobrze ograniczoną śluzówką przypominającą masę perłową o strukturze kostki brukowej. Obraz charakterystyczny dla leukoplakii. Na obrzeżach zmiany śluzówka zaczerwieniona , przekrwiona o wzmożonym unaczynieniu. W szczycie 5mm pole zaczerwienionej śluzówki z koncentrycznie ułożonymi naczyniami" Czy ktoś to miał? Na wyniki hist-pat mam czekać 3 tyg. Oszaleję :(
  • Ale tu dziwnie na tym portalu... Kocica moj tata tez mial guza nienaciekajacego i chyba nieinwazyjnego ale zmiany zajmowaly mu wieksza czesc pecherza wiec postanowili usunac. A propos posilkow jesli dobrze pamietam to mial 2-3 dni kroplowki a potem 2-3 dni jakies papki juz do jedzenia. U nas ta roznica ze ojciec nie ma pecherza tylko stomie.
  • kocica przypomniałam sobie, cewnik wyjęli mi dopiero przed wyjściem do domu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat