Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Witam heniek, gratuluje pierwszego miejsca, pasji i radości. Jechałam motorem tylko jako pasażer, ale i tak była to zawsze frajda, pozdrawiam.
  • 9 lat temu
    Dona wlasnie przeczytalam co napisalas tydzien temu o swoim mezu i jak zmaga sie z choroba. Moj maz ma to samo tzn: schudl podobnie, narzeka od ostatniej chemii na dretwienie nog i jest nerwowy...Poza tym dzielnie daje sobie rade. On bierze taxol , nie wiem co Twoj maz, ale ma za soba dopiero 2 chemie, trzecia w srode i pozniej 2 tygodnie przerwy.Dopiero pod koniec zeszlego tygodnia pojawily sie lekkie skutki uboczne, ale jednoczesnie odczuwa jakby guz sie zmniejszyl? Niedlugo zapewne zrobia TK i zapadnie decyzja o operacji.Musimy zapytac lekarza jak zmniejszyc te skutki uboczne chemioterapii ?! Pozdrawiam serdecznie P.S. Zastanawiam sie czy podczas tej przerwy w podawaniu kroplowek mozemy gdzies sobie wyjechac ? Czytalam , ze niekorzystne sa zmiany klimatu ?
  • Heniek gratuluję 1 miejsca i podziwiam cię za to że masz to swoje hobby i chęci na spełnianie swoich marzeń, do stomii jak człowiek się przyzwyczai to zapomina że ją ma i żyje normalnie jak wszyscy ,stomia w niczym nie przeszkadza tylko trzeba ją zaakceptować i traktować jak coś normalnego,życzę ci wielu takich rajdów ,a jak tam żuczek,czy już zrobiony?, pozdrawiam
  • Witaj Wiktorio 11 smutne wieści że tato ma taką chorobę ale walcz do końca zawsze jest nadzieja że się uda Chodzi o lekarzy to zależy na jakiego się trafi sa doktorzy i porostu doktorki do brania kasy ,Ja też zmieniłem chirurga i szpital od 5.05. wziął płytę z tk miał do mnie dzwonić żeby umówić jakiś termin czekałem ponad miesiąc i bez odzewu to ja mu po prostu podziękował już jestem w innym szpitalu tu już mam przybliżony termin zabiegu A to co w trzebnicy zrobili to naj lepszemu mechanikowi uda się sknocić a nie na prawić tak ja z tom nerką najlepsi lekarze i to spaprali a to są moi doktorzy i na pewno każdemu bym życzył a by tam sie dostał do leczenia chodzi o urologie Pozdrawiam
  • 9 lat temu
    Witam Wszystkich- chcialabym zapytac forumowiczow , ktorzy brali chemie co mysla o skladzie lekow jaki podano mojemu mezowi : dexaven,clemasin,ranigast,taxol. Wiem ze, trzy z nich sa odpowiednio ->przeciwzapalne, przeciwalergiczne, ranigast zapewne zapobiega powstawaniu wrzodow jelita...natomiast znalazlam niewiele informacji o skutecznosci leku taxol. Oczywiscie czytalam o korze cisu i etc...ale nie wiem w porownaniu z innymi lekami onkologicznymi jak to dziala ?
  • 9 lat temu
    Wlasnie maz pojechal na druga chemioterapie .Wczoraj odebral wyniki badania krwi , byly lepsze niz przed pierwsza chemia co go tak zmotywowalo do dzialania , ze az dostal apetytu i zjadl porzadne sniadania. Zawsze dobre wiadomosci nas motywuja -chce sie dzialac ,oby ich najwiecej bylo :). Do Janek19646-> mamy problem z rurkami i kranikami czyli tym wszystkim co odprowadza mocz z nerek. Co jakis czas staje sie nieszczelne , trzeba dokrecac , podklejac.Czy jest moze jakis sklep specjalistyczny gdzie mozna byloby kupic zapas takich akcesoriow ? Pozdrawiam wszystkich.
  • Zgadzam się z tym eliee .Nic dodać nic ująć .Może tylko to że nasi lekarze przez cały czas poza empatia powinni pamiętać o podmiotowości a nie traktować nas przedmiotowo..Racje prof.Koszarowskiego są prawdziwe tylko jak zawsze teoria sobie a życie sobie .Szpitale i przychodnie weryfikują tą filozofie Na tym poziomie empatia pozostaje zupą z Azji.Smutne .
  • 9 lat temu
    Mysle , ze to co nizej wklejam jest dosyc pouczajace w omaeianym temacie "lekarze": www.sior.pl/index.php/zasoby/wiadomoci-archiwalne/756-relacje-pacjent-lekarz-w-kontekcie-onkologii-humanistycznej Pozdrawiam Wszystkich.
  • 9 lat temu
    Delek66-czy moglbys napisac jak znosisz chemioterapie? Masz jakies skutki uboczne ? Moj maz idzie jutro na druga chemie . Pozdrawiam serdecznie.
  • 9 lat temu
    Anniu masz czas żałoby i twój ból jest normalny, ale staraj się myśleć o ukochanej mamie, w kategoriach nie co straciłaś, ale jak wiele dostałaś mając taką mamę.Pomyśl ze są tacy dla których jesteś szczęściarą Kiedy czytałam twoje wpisy, łezki mi się zakręciły z żalu że nigdy takiej nie miałam.pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat