Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Roza-pobrali probki , a to moze oznaczac , ze beda zwlekac ze stomia i np TK. A jesli beda zwlekac to maz przenosi sie na Ursynow w Czwartek.Co do pluc to nic nie mozna powiedziec przed zrobieniem TK ( jamy brzusznej plus jakies rozszerzenie). Jedzenie -> zwracal wode bo jest tak slaby , ze sam nie moze usiasc i pil na lezaco.Poza tym ma podraznione gardlo od rurki , ktora tam byla kilka dni. Jednak zupki ryzowe i kawe zbozowa albo herbate toleruje. Dzisiaj mam mu ugotowac taki kleik ryzowy na wodzie i zawiesc do szpitala- sam poprosil. Nie wiadomo czy on nie zareagowal na chemie .Gdy lekarz slyszy , ze zatkaly sie jelita to jest zlej mysli , ale sam maz mowil , ze juz tego wybrzuszenia nawet nie czuje co wskazywalo na pozytywna reakcje. Wszystko wyjasni sie po TK. Co do stomii to wiem, lekarka powiedziala to samo co Ty <3
-
Eliee, sytuacja napewno jest poważna. Ale przeciez to było wiadomo juz od dawna.Ciekawe czy pobrali probki do badania tych zmian w jelicie. Jeżeli chodzi o pluca to zawsze sie mówi że dopóki nie pobierze się wycinka do histopat. to nie mozna wydawac wyroków. Jężeli mąż nie reaguje na ta chemie, to może być różnie. Paliatywna nie wyleczy ,ale często zdarza się ,że choroba jest trzymana w ryzach przez długi czas. Wielka szkoda że mąż nie może jeść, byłby silniejszy. Tak bardzo zyczę, żeby zaświeciło Wam jeszcze słońce. Stomia sie nie martw, przy zagrożeniu życia to pikus. Ja także jestem z Wami.
-
-
Droga eliee .Z tego co piszesz to obraz tego wszystkiego nie jest za wesoły" Celem leczenia paliatywnego nie jest uzyskanie wyleczenia, czy też zatrzymania procesu chorobowego, ale poprawienie jakości życia chorych w danym stadium choroby.
Uzyskanie tego efektu jest możliwe dzięki łagodzeniu objawów choroby, eliminowaniu lub ograniczaniu bólu oraz dolegliwości pojawiających się w trakcie rozwoju zasadniczego procesu chorobowego. Leczenie paliatywne obejmuje głównie chorych w zaawansowanych stadiach choroby nowotworowej.'' Może brutalny jest ten cytat Ale to tłumaczy słowa lekarza o wyroku.Pamiętaj wszystko co zrobisz dla chorego męża aby złagodzić mu te trudne chwile jest dobre .Bądź silna.To co teraz napisałaś rzuca nowe światło na zachowanie męża.On nie wszystko Tobie mówił.A sam nie potrafił sobie radzić z natłokiem złych wiadomości.I stąd ta słowna agresja,i obcesowość.Trzeba jemu to wybaczyć .Współczuje Tobie. Stajesz przed sytuacją gdzie trzeba podejmować konkretne decyzje dotyczące drugiej osoby które mogą być brzemienne w skutkach.Będziesz miała co robić przez weekend.Ale bicie się z myślami to nie jest dobre zajęcie. Pozdrawiam życzę dużo samo zaparcia ,siły i cierpliwości .Jestem z Wami .j.a
-
Bolek , Janek...
1-Kolonoskopia niby wykazala guz w jelicie grubym i spenetrowala tylko 6 cm bo dalej blokada, czyli tak naprawde powtorzyla sie sytuacja z Woloskiej -guz w jelicie grubym to wybrzuszenie od raka pecherza moczowego.
2-Lekarz otrzymal ode mnie wypis ze szpitala na Ursynowie i po przeczytaniu slow chemioterapia paliatywna powiedzial , ze to wyrok.
3-Jesli maz nie bedzie dalej tolerowal normalnego odzywiania to konieczna bedzie stomia
4-Po tej rozmowie pojechalam od razu do szpitala na Ursynowie
5-poznalam wszystkie rokowania i interpretacje slow "paliatywna" ...
6-Jesli reakcja meza na taxol bylaby pozytywna -> do stwierdzenia po tomografii komputerowej i nie bedzie przerzutow to kwalifikuje sie do operacji radykalnej , ale stomia jest wskazana
7-niestety podczas roentgena pluc zobaczyli jakas zmiane 25 mm ...jesli to nowotworowe to operacja nie ma sensu-maz powiedzial wczesniej , ze roentgen pluc byl OK
8-chca zmienic lek onkologiczny gdyby taxol nie zadzialal- bedziemy wiedziec po TK
9-Reasumujac: chyba jest nadzieja na przetransportowanie meza na Ursynow w czwartek i od razu zrobienie TK ...stomia moze byc wtedy robiona na Ursynowie
10- Jesli w pn lekarze na Stepinskiej uznaja , ze te stomie nalezy zrobic w trybie pilnym -to wtedy nie ma sensu przenosic meza w czwartek
11-jesli jednak lekarze uznaja , ze to nie jest pilne to maz wraca na ursynow
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Poplakalam sie po informacji o tych plucach, ale syn mowi , ze wcale nie musi to byc nowotworowe bo u palacza moga byc inne zmiany np zwapnienie i etc..
I taki jest pokrotce obraz sprawy . Co mam myslec ?????????????
-
Witam tak więc teściowa była wczoraj u tego lekarz Pani ordynator oddziału onkologi w Pile i nie jest wesoło w poniedziałek ma wizyte u chirurga onkologa czy jak to sie tam nazywa w związku z tym guzkiem na plecach maja jej to albo usunać albo pobrać wycinek nie jest dobrze bo przerzuty ma na oba płuca są też przerzuty na wątrobę i żołądek nie wiadomo czy teściowa w ogóle zostanie zakwalifikowana od chemii czy to ma sens
-
Duzo napisalam Bolku, Janku...i skasowalo sie . Napisze jeszcze raz po powrocie ze szpitala ...
-
Witaj Blania
Co nowego w postępowaniu leczenia taty A jednak zabieg był z paprany i szukali winch w odbijanie piłeczki jak z przerzutami stało się zakażenie a zakażenia się zdarzają a tu jeszcze te rurki A tu mnie martwi te 50% szans to coś tam jest nie tak zrobione
Pozdrawiam cię i życzę dużo zdrówka i cierpliwość :D
-
-
Eliee.Faktycznie masz ciężki orzech do zgryzienia.Za dużo niewiadomych.Musisz cala sytuacje skonsultować z lekarzem prowadzącym .I faktycznie zastanowić się nad możliwością przetransportowania męża do drugiej kliniki.Przecież masz znajomego onkologa który jest przyjacielem domu może on coś jest wstanie podpowiedzieć.Może niech on porozmawia w tej klinice gdzie leży małżonek. ..Z nim będą inaczej rozmawiać (ta solidarność korporacyjna)nic innego nie przychodzi mi do głowy.Pozdrawiam jestem z Wami ,Trzymam kciuki.j.a