Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • Jeżeli Twój mąż nie wpisanej specjalnej diety to oczywiscie. Kup na początku jeden, bo może nie będzie chciał jeść.One są bardzo delikatne.mozna troszke posoloc, bo sa bardzo mdłe.Próbowałam jak podawałam córce.Dla mnie były paskudne.Aleto było juz awno i może smak troche sie zmienił.Jeszcze jedno,przedtem zapytał dla pewnosci nawet pielegnarki,bo może w karcie ma zapisane \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Możesz spróbowac.Kup na próbę jeden bo one sa mdłe i zwyczajnie mąż nie będzie chciał jesć. Można ewentualnie dosolić odrobinę.Przedtem zapytaj nawet pielęgniarke czy mozna, żeby nie było potem pretensji. Nie sądzę,że nie wolno,chyba ,że ma coś o diecie wpisanew kartę.Może warto ugotowac kawałek piersi z kuczaka bez skóry zmiksowac z marchewka , i podac kilka łyżeczek.Pamietac,że ilość jedzenia po ych przejściach i przygotowaniach do kolonokopii musza byc malutkie.Jelita nie pracują normalnie.Czy zjadł dzisiaj tek kleik? Jak się po nim czuł?
  • .
  • 9 lat temu
    Wiem... zapamietalam przed wyslaniem bo rozlaczylo mi internet i teraz nie moge wkleic. Ktos mi poradzil , abym zawiozla mezowi bobofruty dla niemowlakow ...co o tym myslisz?
  • 9 lat temu
    .
  • Eliee Twój tekst nie pojawia się.
  • 9 lat temu
    .
  • 9 lat temu
    .
  • Eliee kochana, na to bolesne gardlo po rurce to mozna kupic w atce niedrogie spray do psikania. One dzialaja p zapalnie i p bólowo. W aptece doradza napewno. Bolek ma racje,paliatywna kojarzy sie wszystkim z jednym. Ato tak nie jest. Tam czesto ustawiaja leczenie p bolowe. płucami narazie nie zamartwiaj się.Przecież od takiego leżenia plackiem to nawet może pojawić sie zapalenie płuc i tez bedzie widoczne w rtg.Poza tym pamietaj ,że techniki obrazowania też maja próg błędu.
  • 9 lat temu
    Witaj Eliee tu jest jeden problem że męża organizm nie toleruje normalnyh posiłków i jest wycieńczony ,Stomia tak innej opcji chyba niema BOLEK-JEST DOKLADNIE TAK JAK PISZESZ , ZE JEST WYCIENCZONY...WYDAJE SIE ,ZE TE POSILKI POWOLI ZACZYNA TOLEROWAC.GDYBY NIE ZATKALO SIE JELITO BYLBY TERAZ W INNYM STANIE. apluca to sprawdzi wcześniejsze opisy i porównaj ja mam na płucach zwapnienie od wielu lat tak że byłem kilka razy u pulmonologa to jest stan po za palmy teraz w szpitalu miałem RTG płuc i doświetlenie punktowe i nie potwierdza raka teraz mam robione TK to zobaczymy co powie . JA TEZ MAM ZWAPNIENIA W PLUCACH BO W DZIECINSTWIE WIELE RAZY CHOROWALAM NA ZAPALENIE PLUC. MOJ SYN TO SAMO.../ DOPIERO TK CHYBA POKAZE JAKI JEST STAN RZECZY. POZA TYM NA POCZATKU SIERPNIA MAZ CALY CZAS ODCHRZAKIWAL I LEKKO POKASLYWAL , A TERAZ JEST OK .POKI CO MAMY TYLKO PODEJRZENIE. A leczenie paliatywna to jeszcze nie jest wyrok ja też byłem pod ich opieką bo wymagałem stałej kontroli lekarza a ich mam pod ręką WIEM BOLEK , A W PRZYPADKU MEZA OZNACZALO BRAK MOZLIWOSCI WYKONANIA OPERACJI W DANYM MOMENCIE. Tak że nie jest tak strasznie tylko to jedzenie stoi na przeszkodzie WIEM , WIEM BOLEK -NIE JEST JESZCZE STRASZNIE -DZIEKUJE ZA TE SLOWA- MAZ MUSI JAKOS SIE PODNIESC PO TYM ZATKANIU JELITA, A NAJWAZNIEJSZYM BADANIEM BEDZIE DLA NIEGO TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA , KTORA ZROBI SZPITAL NA URSYNOWIE W CZWARTEK . W TYM SZPITALU CO TERAZ MAZ ZOSTANIE TYLKO WTEDY JESLI ZAPLANUJA OD RAZU WYKONAC STOMIE -SA TAM BARDZO DOBRZY CHIRURDZY-ALE JESLI TAKIEJ DECYZJI NIE PODEJMA TO PRZENOSINY. PONIEDZIALEK BEDE MIALA BARDZO STRESUJACY BO OD 8 RANO MUSZE ROZMAWIAC Z LEKARZAMI NA URSYNOWIE A'PROPOS PRZENOSIN I DALSZEGO LECZENIA POCZAWSZY OD CZWARTKU BO WTEDY MOZNA ZROBIC TK ( ZAJETE TERMINY)-TU MUSZE MIEC ZAPEWNIENIE ORDYNATORA NA 100% , ORAZ Z CHIRURGAMI W TYM OBECNYM SZPITALU NA TEMAT STOMII -BO TYLKO WTEDY MAZ ZOSTANIE. Pozdrawiam cię życzę ci dużo siły i cierpliwość <3 DZIEEEKUJE <3 <3
  • 9 lat temu
    Janku- slow " paliatywna to wyrok" uzyl lekarz w tym szpitalu, w ktorym maz teraz jest.Ten lekarz jest chirurgiem. Natomiast lekarze onkolodzy w klinice na Ursynowie wyjasnili mi, ze powszechnie zle sie rozumie to slowo bo wszyscy kojarza to prawie z hospicjum .Natomiast u meza tak nie jest -> chca caly czas zrobic operacje radykalna , ale musza byc spelnione warunki : reakcja pozytywna na chemioterapie, oraz dobre wyniki ogolne aby mozna bylo wdrozyc inny lek onkologiczny i brak przerzutow do pluc. Jesli TK pokazaloby ze jest progresja choroby to poki co kiepsko by bylo.Zmiana leku onkologicznego tez wymaga silnego w miare organizmu. 11 sierpnia byl w dobrym stanie -jezdzil samochodem , chodzil ...a za 3 dni zatkalo sie jelito i powalilo go! Dlatego stomia jest konieczna. <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat