Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
-
hmm, chyba ucięło mi posta :(
-
@Iwona42
Ja bym zaczęła od nefrologa, bo te wyniki w pierwszej kolejności wskazują na problem z nerkami a nie z pęcherzem. Tak jak już ktoś napisał w moczu nie powinno być ani białka ani erytrocytów.
Białkomocz wskazuje na stan zapalny (dodatkowo masz podwyższone CRP) i zazwyczaj jest objawem kłębuszkowego zapalenia nerek. U Ciebie ta ilość białka jest stosunkowo niewielka, a spotkałam się nawet z opiniami że poziom <50 nie jest niczym niepokojącym. Erytrocyty też masz niewysokie, taki poziom może powodować zwykły kamyczek, który "drażni" nerkę. Nie bagatelizuj objawów i szukaj przyczyny, ale ja bym zaczęła od USG nerek i nefrologa.
W przypadku mojego taty objawami raka pęcherza był widoczny gołym okiem krwiomocz i problemy z wypróżnieniem pęcherza - w zasadzie nieustające parcie, a leciało niewiele.
-
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia Różo! Zdecydowałam już że na pewno tak sprawy nie zostawię i będę działać ;)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
-
Iwonko, białka nie powinno być w moczu, natomiast zarowno erytrocyty jak i leukocyty moga fizjologicznie wystapic ale najcześciej w zakresie od 0 do 2 lub 3 w polu widzenia.Znaczy to że w badaniu utomatycznym wychodzi negatyw , natomiast juz w badaniu przez mikroskop ujawniaja sie pojedyńcze wartości. Ty masz więcej erytrocytów niz norma dopuszcza, dlatego musisz to badac dalej.Dodatkowo CRP też przekracza normę.Nie daj sie spławić.Jeżeli poczytaszprzykłady z forum to przekonasz się jak to różnie bywa.Absolutnie nie chcę Cie straszyć ,bo wyniki moga świadczyc tylko o bamalnej infekcji.ale naprawde trzymaj reke na pulsie.Mój mąż miał w badaniu moczu jeden erytrocyt .Okazało sie ,że był guz pęcherza.Lekarze gratulowali mi czujności onkologicznej.Dzieki temu wykryty guz okazal sie byc wczesnym stadium. Pozdrawiam.
-
różo! Wyniki które podałam są z karty informac. ze szpitala. Znajoma pielegniarka powiedziała mi że w ogóle w moczu nie powinno być białka,leukocytów,ani erytrocytów. Nie ma norm podanych w wypisie. Sama poszukiwałam informacji no i faktycznie widzę że niewesołe te moje wyniki.Dodam,że nigdy nie paliłam ale całe życie byłam w otoczeniu palaczy. Rodzice dużo palili,potem mąż nałogowy palacz.Nie wiem jaki to może mieć wpływ :(
-
Witaj Iwona. Bolek i Janek maja rację.Wskazana szybka diagnostyka u b. dobrego radiologa. Z wyników widać,że cos jest nie tak.Masz erytrocyty w moczu. Nie podałas czy to są erytrocyty świeże czy wylugowane.To ma duże znaczenie. Konieczna dalsza diagnostyka bez ociągania. Może być tylko kamica ,ale to trzeba okreslic badaniami.Nam urolog powiedział, że szczególnie u palaczy gdy pojawia sie krew w moczu niekoniecznie widoczna gołym okiem zawsze powinno sie dalej diagnozowac. Czy w wynikach moczu nie było podanych norm ? Napewno jest jakis stan zapalny.
-
Skoro zgodnie twierdzicie że trzeba do urologa to tak zrobię...popytam...podzwonię. A jutro jeszcze wizyta u rodzinnego z wypisem ze szpitala...zobaczę co tym razem powie...Kochani jesteście że tak szybko reagujecie i pomagacie w podjęciu decyzji <3
Spokojnej nocy Wszystkim.
-
Iwono Popytaj na forum o specjalistę blisko twojego domu.podaj rejon to ktoś Tobie podpowie. Jeśli kolejki długie to radzę prywatnie do jakiegoś dobrego lekarza oni mają przeważnie USG w gabinecie u siebie to koszt będzie mniejszy . Stopnia zagrożenia nie mogę ocenić .Radze tylko nie bagatelizuj tego .Trzymaj się bądź dobrej myśli i myśl pozytywnie to bardzo ważne.Pozdrawiam .ja
-
Przekształciłam ... literki gubię..śpieszę się z pisaniem i tak wychodzi...