Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
zwariuje do tego czasu :(
-
dziękuje serdecznie za odpowiedz <3 mogę spytać jak się mąż czuje?:)
-
Tak USG wykryje jaki jest rak czy to brodawczak czy inny typ Tylko nie jest wiadomo jakiej jest złośliwość dopiero po cystoskopie i wycinku i badaniach HP jest wiadomo co za typ
-
Majaajsza, po 2 wycinku była dokładna diagnoza. Dlaczego po 2. - bo w pierwszym nie było warstwy mięśniowej i nie było wiadomo jakie jest T czyli nacieka czy nie. Ale bardzo często po 1. TURBT wszystko wiadomo z wyniku hist-pat. Nie martw się na zapas. Znajdzcie lekarza któremu zaufacie i niech tatę prowadzi.
-
tak tak dopyta,ale ja chciałam ze swojej strony wiedziec jak najwięcej,zeby spisać wszystko na kartce i ''zmusić'' do stosowania sie haha:)
-
tak tak dopyta,ale ja chciałam ze swojej strony wiedziec jak najwięcej,zeby spisać wszystko na kartce i ''zmusić'' do stosowania sie haha:)
-
Co do suplementów to warto na tym etapie po prostu zadbać o zdrową urozmaicona dietę i regularne posiłki, pozbyć się nałogów... to chyba wszystko. Na pewno nie jest to stadium wyniszczenia nowotworowej, to tam dieta jest inna. Co do suplementów trzeba pamiętać żeby nie karmić też raka. On podobno lubi cukry proste (biały cukier) więc warto ograniczyć. I tak w ogóle to dopytywać o wszystko lekarzy :)
-
i to po czym stwierdzili,że to brodawczak a nie ten inny typ raka? przepraszam za pytania ale jestem zielona w tym temacie i przerazona
-
dużo miał tych zabiegów ?:(
-
USG nigdy nie określi typu nowotworu, tylko badanie histopatologiczne wycinka z guza daje na to odpowiedź. Muszą wejść do pęcherza i pobrać wycinki. Wbrew pozorom ten zabieg nie jest bardzo obciążajacy, często następnego dnia jest się w domu. Mąż zazwyczaj 3. dnia po TURbT szedł już do pracy.