Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Heńku, mój mąż też ma krwiomocz, co to za tabletki cyklaminian??????
  • Beatko42. Do COZL, mąż dostał się tak, że poszedł do Luxmedu do dr. Klijera i on od razu wziął go na oddział.
  • Heńku - tak, co trzy miesiące były pobyty w szpitalu usuwanie 2-3 małych zmian w coraz to innym miejscu, HIST-PAT i tak przez dwa lata.Nawet na przed ostatnim pobycie lekarz powiedział,"że o mały włos byśmy Panu pęcherz usunęli" jest dobrze!!! Jaka radość nas wtedy ogarnęła...na darmo... Na początku leczenia tomograf pęcherza , płuc , jamy brzusznej i oprócz pęcherza nic nie wyszło. Teraz najpierw RTG płuc był tam cień wyszedł,to tomograf na cito i wyszło...potem tomograf w Centrum Onkologii też wyszło... Bolek-o leczeniu klinicznym nic nie wiem, godzi co i jak?Czy tu w Lublinie jest to możliwe nie wiem.Tata został skierowany na onkologię kliniczną - czy to coś oznacza w tym temacie? Morpheus - fakt nawet o biopsji nikt nie wspomniał. Mój tata "chłop jak dąb" 182 cm, 102 kg i choroby nic nie widać...co to za paskudztwo... Tyle tu piszecie za co DZIĘKUJĘ ,że jak teraz z tatą pojadę do szpitala to oj pytaniom moim nie będzie końca!!! Z każdą Waszą pomoc DZIĘKUJĘ!!!
  • Beatko42. Do COZL, mąż dostał się tak, że poszedł do Luxmedu do dr. Klijera i on od razu wziął go na oddział.
  • Beato jeśli są liczne przerzuty lekarze zazwyczaj odstępują od wycięcia guza pierwotnego dlatego, że zakładają rozsiew choroby na cały organizm. Jest tak nie tylko w przypadku raka pęcherza, ale też innych nowotworów. Czasami w drodze wyjątku podejmują się operacji kiedy mamy przerzut pojedynczy, który także da się usunąć drogą chirurgiczną. Guz wytną także jeśli zagraża bezpośrednio życiu. Zalecenia w przypadku raka pęcherza mówią, o ile się nie mylę, że operację wykonuje się do stadium T4a M0 (guz nacieka stercz bądź pochwę, brak przerzutów odległych). W przypadku Twojego taty jest jeszcze sprawa tego, jak ktoś tu wcześniej zauważył, że nie wykonano biopsji guzów w płucach. Lekarze założyli, że to guzy przerzutowe chociaż zdarza się bardzo rzadko, że ma się do czynienia z dwoma odrębnymi nowotworami wówczas zmiany w płucach nie miałyby nic wspólnego z guzem pęcherza.
  • Beata a czy macie możliwość leczenia klinicznego skoro chemia nie działa to onkolog powinien skierować na takie badania Bo ja miałem za proponowane jak miałem zile opis TK.
  • Asia Tak krwiomocze będzie dużo pici i tabletki cyclamine żurawinę aby płukać i No-ospa jako rozkurczowa
  • Dziękuję , zawsze coś nowego.No tak, każdy przypadek jest inny. U mojego taty, po pierwszym pobycie w szpitalu - miał operację usunięcia wewnątrz i zewnątrz pecherza tych zmian.Potem hist-pat ok i przez dwa lata ok było a teraz do płuc poszło - "liczne guzki". Nasz urolog wtedy skierował nas od Centrum Onkologicznego COZL.Tu trafiliśmy do lekarza pierwszego kontaktu onkologicznego - zebrał wywiad złożyliśmy dokumentację medyczną i za kilka dni było konsylium i wezwano nas na oddział na chemię.Tak jak pisałam bez rezultatu, i teraz znów na oddział na inną chemię. Więc tu o operacji to nie będzie... Sawusia49 to w COZL trafiliście do urologa, onkologa?
  • Asiu98, nie wiem jak powinno być, ale mój mąż po cystoskopii siusia z krwią, ja zwalam to na biopsję, że tam coś jest ruszone. Co do leków to mąż żadnych leków na to nie dostał, jedynie jak poszłam do lekarza po wypisie, to prosiłam o czopki przeciwbólowe, to mu wypisał dicloberl i coś na bakterie w pęcherzu.
  • 9 lat temu
    czy przy raku pęcherza przy czekaniu na operacje pomimo jakis tam leków normalny jest dalszy krwiomocz??

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat