Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Sawusia Czy toto dostał jakieś leki po cystoskopie przeciw zapalne bo to za długo jest krwiomocz Po każdej cystoskopii lekarze przepisują leki przeciw bólowe i przeciw zapalne np Cipronex .lub inny. Cyklonamina pomaga ale nie przy dużym krwawieniu Może być też podrażniony przewód moczowy .To powinien zobaczyć urolog
-
Sawusia no ta cyklonamina to raczej na pewno nie na te objawy.
Owszem ma działanie przeciwkrwotoczne ale nie przy takim krwawieniu z pęcherza.
Do lekarza najlepiej...
-
Gaja
Dziękuje za te dobre słowa. Strasznie się boje. Czy znasz może jakieś metody leczone stosowane za granicą?
A mogłabym prosić o podesłanie linku do konkretnego tematu na forum onko gdzie mogę zadać kilka pytań lekarzom?
-
Gaja
Dziękuje za te dobre słowa. Strasznie się boje. Czy znasz może jakieś metody leczone stosowane za granicą?
A mogłabym prosić o podesłanie linku do konkretnego tematu na forum onko gdzie mogę zadać kilka pytań lekarzom?
-
mon_m, przykro mi, że nie masz dobrych wieści. Widzę, że Missy na forum onko też Ci odpowiedziała. Ona dobrze radzi... I zawsze możesz prosić tam lekarzy o konkretną pomoc i poradę. Trzymajcie się, nie można się poddawać. Musisz być silna i otoczyć Tate troską i miłością.
-
Tata był dzis na wizycie u lekarza i wiem, że jest bardzo źle. Lekarz kazał czekać na chemie. A to że tate boli kregosłup to niestety nie może pomoc. I nie przepisze mi plastrów przeciwbolowych.
-
paulinak3, w warunkach szpitalnych ważna jest szybka pionizacja pacjenta, tzn. po kilku dniach od operacji już każą powoli wstawać. Ważne po operacji jest ruszać trochę ciałem, biodrami, by nie było odleżyn, oklepywać plecy w pozycji siedzącej lub półsiedzącej. Po tym ważne jest chodzenie :) Bardo powoli włączają po operacji normalne jedzenie - najpierw woda, kleik, potem dopiero inne pokarmy.
Na pewno po operacji traci się na wadzę.
Ważne - nie można podnosić nic ciężkiego przez długi czas po operacji (w przypadku stomii chyba w ogóle nie można). No i zdrowo się odżywiać, trochę ruchu też nie zaszkodzi. Wszystko stopniowo i w swoim czasie. Aha, w szpitalu zazwyczaj przychodzi rehabilitant, można go o wszystko wypytać. Powodzenia!
-
Czy ktoś mi może przybliżyć jak wygląda rekonwalescencja po wycięciu pęcherza. Co można a czego nie można.
-
Mon_m, rozumiem.. Ale nie można się poddawać. Im szybciej lekarze zajmą się problemem, tym są większe szanse na powodzenie leczenia. Trzeba być dobrej myśli. Trzymam za was kciuki.
-
sawusia49
W przypadku mojego Taty pomimo przyjmowanych leków krwiomocz nie ustępował do samej operacji.
Pozdrawiam