Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Ehh ten rak to niekończąca się walka :(
my jutro odbieramy wynik histo i im bliżej tego tym mam czarniejsze myśli. Już wolałabym znać prawdę bo najgorsza jest ta niepewność i domysły.
-
Gaja Ja o tym że będą przeżuty to wiedziałem już dawno od 2006 r Po zabiegu pęcherza moja doc.żebym nie palił mostów tylko był w stałym kontakcie z nią Tak jak piszesz że nie ma urządzenia żeby wykryło nie aktywnego raka
-
No więc właśnie, przerzuty, wznowy potrafią się tworzyć z pojedynczych komórek nowotworowych, które wędrują po organizmie. Często chemia nie jest w stanie wybić wszystkich komórek do końca, wystarczy że pozostanie kilka niewidocznych na tomografie i po jakimś czasie sie odnawiają, dzielą, rozrastają tworząc guz.
Czy po usunięciu pęcherza są wznowy? Niestety mogą mieć miejsce. Im większe zaawansowanie i złośliwość nowotworu tym większe prawdopodobieństwo nawrotu choroby po operacji.
-
janek19646 to chyba nie jest źle, zaawansowanie jest małe. Przy jasnokomórkowym z tego co wiem wycięcie nerki kończy leczenie, potem tylko obserwacja.
bolek1950 jesteś twardy facet, nie dawaj się! Trzymamy za Ciebie mocno kciuki... Pytasz jeszcze czemu było czysto, a teraz wznowa - niestety nikt na to pytanie nie odpowie. Ostatnio usłyszałam od doktora że rak pęcherza "lubi" się wznawiać nawet po 10-15 latach. Mikroprzerzutu nie wykryje _żadne_ badanie obrazowe, ani TK, ani rezonans. Nie jest to pocieszające, ale trzeba walczyć.
kala1234 no niestety bywają jak widzisz :(
-
Wznowy są nawet po usunięciu pęcherza?
-
Morpheus
A jak wytłumaczyć skoro po zabiegu i po chemii było czysto po 10 miesiącach guz wątroby Jesteśmy za raczeni i chemia go tylko usypia Następny zabieg i chemia i czysto i są nowe ogniska meta
-
Niestety moja mama też ma wznowę - przerzut do kości i prawdopodobnie wątroby.
Wznowy i przerzuty zależne są od stopnia zaawansowania nowotworu, w drugim rzędzie od stopnia złośliwości.
-
majaajsza
Na to pytanie to chyba sami lekarze za bardzo nie wiedzą Ja mam dość często Wygląda na to że chemia nie działa za dobrze
-
Janek 19646
Innej opcji nie widzę tylko walka 4,04 mam wizytę u onkolog
Pozdrawiam
-
Bolku musisz być silny! od czego zależy jak często są wznowy ?:(