Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Janku, dzięki za odpowiedź. Tym bardziej jestem Ci wdzięczna, że mimo wszystkiego, myslisz o czyichś problemach. Janku, czy nacieki na prostatę i jej usuniecie to nie jest rak? Janku, życzę Ci dużo zdrówka.
  • Uzupełniając poprzednią wiadomość, to może dla kogoś będzie to przydatne. W naszym przypadku TURT nie był taki straszny... tzn mówię to z perspektywy czasu. Początki były cięzkie i obawy że przecież to guz. Sam zabieg u mojego taty przebiegał ok - natomiast różnica była w samym znieczuleniu. Przy znieczuleniu do kręgosłupa było ciężko po zabiegu. Potem tata dowiedział się, że można zrobić to pod narkozą i różnica była spora na plus. Oczywiście zaraz po zabiegu i przez jakiś czas odczuwał dyskomfort spowodowany problemami z trzymaniem moczu i częstymi wizytami w toalecie. Natomiast z perspektywy czasu nie ma się czego bać.
  • Uzupełniając poprzednią wiadomość, to może dla kogoś będzie to przydatne. W naszym przypadku TURT nie był taki straszny... tzn mówię to z perspektywy czasu. Początki były cięzkie i obawy że przecież to guz. Sam zabieg u mojego taty przebiegał ok - natomiast różnica była w samym znieczuleniu. Przy znieczuleniu do kręgosłupa było ciężko po zabiegu. Potem tata dowiedział się, że można zrobić to pod narkozą i różnica była spora na plus. Oczywiście zaraz po zabiegu i przez jakiś czas odczuwał dyskomfort spowodowany problemami z trzymaniem moczu i częstymi wizytami w toalecie. Natomiast z perspektywy czasu nie ma się czego bać.
  • Witam serdecznie, dziś dowiedziałem się, że mój Tata ma raka pęcherza kwalifikującego się do całkowitego usunięcia. W ostatnich latach kilka razy przechodził TURT i zwykle wyniki wychodziły w porządku. W zeszłym roku przechodził wlewki i myśleliśmy że mamy to już za sobą. Podobno wlewki to jedna ze skuteczniejszych metod. Dziś jednak nowina, że nie jest dobrze. Sporo już przeczytałem o tym i to forum jest bardzo pomocne:-) Natomiast wiem, że dla taty usnięcie pęcherza to duże wyzwanie. Szukam z Poznania lub Śląska z kim moglibyśmy o tym porozmawiać a kto już to przechodził. Myślę, że dla taty byłoby to bardzo ważne i może strach byłby mniejszy. PS. ktoś z was zna dobrego lekarza w Poznaniu lub na Śląsku do którego można się z tym problemem zgłosić?
  • Janku zycze zdrowia, Tacie w 3 tyg guz odrósl już na 1cm.. Przyspieszą operację i wytną i między czasie podadzą chemię i tu moje pytanie leczył się ktoś w rzeszowie lub brzozowie?
  • Janku, Zdrowiej...trzymam kciuki. Daj znać jak tam Tk i pozostałe badania,napewno wyniki będą ok. Pozdrawiam.
  • Sawusia dzisiaj byłem na kontroli rozmawiałem o pet wprzypadku urologi tylko przy nowotwór prostaty jest wskazaniem do zrobienia pet. Sorry za chaos ale jestem w szpitalu mam problemy z krwiakami. Coś mnie łamie.Niechcą ryzykować. Robią mi kompleksowe badania łącznie z TK
  • Sawusia Lekarze mają rację nie ma konieczności robić PET Jeżeli co cokolwiek to jest TK Pozdrawiam
  • Witam, dzisiaj mój mąż poszedł do szpitala, a jutro ma być operacja. Lekarz przeprowadził z nim rozmowę na temat operacji. Po tym ja zapytałam lekarza, o badanie PET, po operacji, odpowiedział mi,że takiego badania nie robią po tej operacji, ponieważ badają węzły chłonne i wynik tego badania mówi, czy są jakieś przerzuty. Nie bardzo mnie to przekonuje. Podpowiedzcie, czy lekarz ma rację, a może macie jakieś argumenty, aby w tym wypadku przeprowadzić to badanie.
  • 9 lat temu
    Kochani, trochę poza aktualnymi tematami forum, ale ponieważ dotyczy choroby i zaopatrzenia, umieszczę info tutaj. Zostało nam trochę materiałów pomocniczych po wyleczeniu, może komuś się przydadzą - oddam za darmo napoczętą paczkę (brakuje może 2 szt.) worków CareBag Men's Urinal firmy Cleanis, dokładnie takich jak tutaj: www.amazon.com/Carebag-Urinal-Super-Absorbent-Count/dp/B004XMI6ZC - służą do dyskretnego oddawania moczu w sytuacjach "awaryjnych", gdy nie ma dostępu do toalety, np w samochodzie. Szczególnie mogą się przydać panom świeżo po TURbT, którzy nie rezygnują z codziennej aktywności i wychodzenia z domu. Mogę wysłać listem zwykłym albo Inpost, lub odbiór osobisty w Warszawie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat