Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Morpheus Jak się czuje Twoja mama? jest pod opieką hospicjum domowego?
  • Dziękuję za miłe słowa, ale w sumie to nie są jakieś skomplikowane rzeczy. Mimowolnie nauczyłem się wszystkiego wraz z chorobą mamy, która i tak niestety, mimo wielu wysiłków z mojej strony, zmierza ku nieszczęśliwemu zakończeniu. Sam też otrzymałem kilka cennych informacji od osób z tego wątku.
  • 8 lat temu
    Morpheus, hmm zdaje się, że na temat raka pęcherza wiesz wszystko! Przyznaj się, jak to robisz? Stara "gwardia" rzadko tu zagląda, dla nowych jesteś nieoceniony. Twoje rzeczowe odpowiedzi są pomocne, wiem jak to jest ważne, kiedy spada na nas taka diagnoza,jaką jest choroba nowotworowa. Właśnie na forum znalazłam oparcie w pierwszych dniach choroby męża. Teraz też zaglądam tu na codzień i cieszę się, że mogę podzielić się swoimi problemami. Jakkolwiek to zabrzmi, raźniej mi z wami!
  • Skoro był wcześniej usuwany guz to sprawdzają czy nie zostały jakieś ślady nowotworu niewidoczne dla cystoskopu - mapping pęcherza, zdaje się o tym już kiedyś pisaliśmy.
  • ehh to czemu nie jest zle to czemu od razu wycinek trzeba pobrac?:(
  • ehh to czemu nie jest zle to czemu od razu wycinek trzeba pobrac?:(
  • Za późno to nie jest. Spokojnie. G2 oznacza średni stopień złośliwości, chemię można podać przed operacją lub po, to już lekarz musi zdecydować.
  • 8 lat temu
    Morpheus jeszcze raz dziekuje. Mam nadzieje ze nie jest jeszcze za późno :( Jutro dam znać co powiedział lekarz. On już po turtb powiedział mamie ze ma się przygotować psychicznie bo prawdopodobnie będzie trzeba usunąć pecherz. A jak to jest z tym G2? Chemia?
  • Teraz już rozumiem dlaczego napisali "naciekający". Szybko załatwiajcie operację.
  • 8 lat temu
    Morpheus dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Jutro mama ma wizytę u urologa także postaram się wszystkiego wypytac. Boje się ze nie będzie dobrze,ponieważ mama miała robiony TK przed turb i na wypisie doczytałam że są nacieki na tkankę tłuszczową czyli na mój rozum wyszło juz poza pecherz :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat