Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Chcę zadać prozaiczne pytanie, kto wydaje kartę Dilo? Mąż ma w kartach napisany nr karty Dilo, ale chyba trzeba mieć coś osobnego.
  • 8 lat temu
    Anna, nie jest to niezbędne. Ale ja dałem pielęgniarkom wielką bombonierkę, bo były niesamowicie miłe i pomocne!
  • Witam was po dlugiej przerwie, u mojego taty rak z pecherza przeszedl na prostate a pecherz czysty czy to bardzo zle wrozy? :( jestesmy zalamani... Dlaczego zrobil przerzut skoro nie naciekal na miesniowke :(
  • 8 lat temu
    Anna dziekuje bardzo za wyjasnienie.Moja mama juz ma kartę DILO i ten numer kartoteki.Dr Siekiera powiedzial ze najlepiej jak na spotkanie z anestazjologiem bedziemy miec juz ekg i rtg,ktore mozemy zrobic u nas w miescie,a krew juz w CO.Wiec nie wiem czy zapisywac sie do piradni urologicznej do lekarza czy odrazu do anestozjologa? Jestem zakręcona jak swinski og o nek ;)
  • 8 lat temu
    Wczoraj juz nie pisalam bo padlam jak kawka,o 23 bylam w domu.Po wizycie u dr Siekiery mama się troszke uspokoila.Oczywiscie czeka ją radykalna,ale dr powiedzial ze mozna jeszcze spróbować naswietlan,na co mama ze jest zdecydowana na wycięcie pęcherza na co doktor że bardzo dobra decyzja.No i powoli machina ruszyła,teraz badania i oczekiwanie na tel z Bydgoszczy o dacie przyjęcia. AnnaS masz jakąś pomoc? Na pewno jest Ci ciężko,bo maluszek potrzebuje duzo uwagi.Super ze maz dochodzi do siebie,jestescie juz po,na pewno wszystko sie ułoży,czego z calwgo serca Wam życzę.Dzisiaj mama ma dzwonic do Bydgoszczy do biura pocjeta o nadanie numeru kartoteki (tak to zrozumialam) jak bedzie ten numer to mamy go zawieźć do doktora i ta kartę DILO i czekamy za tel z CO.Mam takie pytanie,bo 2 tyg.przed przyjęciem na oddzial mama ma miec badanie krwi i spotkanie z anestezjologiem,czy na taka wizytę trzeba się zapisac? Jak to wyglada? Czy jedzie sie w ciemno?
  • Jak po mapowaniu wynik się potwierdzi to będzie t2g3 lub po nowemu t2 hg. Jest to wskazanie do usuniecia pęcherza. Już tym momencie radze wam zwijać się z Wejherowa do bardziej doświadczonego ośrodka. Noezmoennie polecam Bydgoszcz i dr. Siekiere. Sami jesteśmy z Gdańska ale jeździmy do niego. I nie ma co czekać bo terminy bywają odlegle a czas jest ważny. I nie za bardzo rozumiem to mapowanie jak niedookreslono stopnia zaawansowania. Chyba ze doskrobią co tam zostało.
  • Leon nie jedyny. Pozwolę zacytować Wikipedię: ciążowa choroba trofoblastyczna ziarnica złośliwa chłoniaki nieziarnicze (niektóre) ostra białaczka limfoblastyczna ostra białaczka szpikowa nowotwory zarodkowe jądra lub jajnika
  • 8 lat temu
    Anno, nie chce mi się wierzyć, że twój mąż pali, wybacz ale w tym stanie zdrowia to bardzo głupie...! (chociaż trochę go rozumiem bo sam kiedyś paliłem). Wit. C 1000 rozpuszczalna (w proszku) jest bardzo polecana jako rewelacyjny antyoksydant, ale może powodować odkładanie się szczawianów, należy ją pić nie częściej niż co dwa dni.
  • Aniu, od tego jest ta grupa, żeby dzielić się swoimi troskami, sama się o tym przekonałam. Nie obawiaj się powrotu męża do domu, zobaczysz jak szybko wróci do zdrowia i prawie wszystko będzie tak jak dawniej.
  • Pocieszę Cię, że rak jądra jako jeden z nielicznych da się wyleczyć całkowicie samą chemioterapią.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat