Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Aniu, mój mąż też w szpitalu miał jednoczęściowe. Jak wrócił do domu, wypróbowałam wszystkie. Jednoczęściowe trzeba często zmieniać, szkoda skóry. Natomiast dwuczęściowe, przyklejasz płytkę, która jest do tygodnia i zmieniasz tylko woreczki. Mąż na początku używał Densaca, teraz ma Colplastu, są one dwuczęsciowe. Musisz sama wypróbować. Na początku u nas to była masakra, wszystko się odklejało, aż Nasz Bolek mi powiedział, żeby nie uzywać za dużo kosmetyków, szare mydło i potem spirytus i było już dobrze. Skóra też musi się przyzwyczaić. Ale to wszystko minęło i teraz jest super.
  • 8 lat temu
    Anna nie wiem jak sie pisze wiadomosci:( niby jest napisz na Twoim profilu a nie idzie:(
  • 8 lat temu
    Anna super:) szybko wraca,dacie rade:) napisze Ci wiadomosc prywatna jak mozesz to odpisz.
  • 8 lat temu
    Kala niestety nie znam się za bardzo. Będziesz musiała pogooglować "rak gruczołowy prostaty". Anno najczęściej po wycięciu węzłów powstają opuchlizny bo jest problem ze spływem chłonki. Potem się wszystko normuje.
  • 8 lat temu
    Morpheus, wolałabym chyba tego nie wiedzieć co teraz przeczytałam :( znasz sie moze na tych oznaczeniach? Czy bardzo zlosliwy?
  • 8 lat temu
    Wycinają po prostu okoliczne węzły jak leci. Później bada je histopatolog. Wyniku spodziewaj się 2 tygodnie po operacji.
  • 8 lat temu
    Teraz wszystko jasne. W tym przypadku mamy do czynienia z odrębnym nowotworem prostaty. Jest to niestety możliwe. Przykra sprawa, ale dobra wiadomość, że w pęcherzu czysto.
  • 8 lat temu
    Morpheus, 1. ściana pęcherza z cechami włóknienia 2. rak gruczołowaty prostaty wg skali Gleasona 4+3 utkany w 7% badanego materiału. 1. wycinek z dna guza w pęcherzu 2. wycinek gruczołu krokowego Jak to mozliwe ze to odrebny rak?:( jak jedna osoba moze miec jednocześnie dwa nowotwory?
  • 8 lat temu
    Jeżeli nie jest zaznaczone, że to rak pęcherza to pewnie chodzi o odrębny nowotwór prostaty. To by tłumaczyło czysty pęcherz, ale proszę przepisz słowo w słowo wynik histopatologii abyśmy nie błądzili wśród domysłów.
  • 8 lat temu
    Witaj Kasiu <3 Wszystko jest jeszcze takie "świeże", ból i tęsknota za tatą, długo jeszcze te emocje będą dominować. Czas żałoby trzeba przeżyć, nie ma innego wyjścia. Ale w żadnym wypadku nie możesz się obwiniac, że coś przeoczylas czy byłaś mało czujny. Kasiu zrobiłaś wszystko co mogłaś, byłaś z tatą w czasie choroby, po operacji i kiedy zdrowial. Tego co się stało nikt nie przewidział,powikłania niestety się zdarzają. Pozdrawiam serdecznie <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat