Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Morpheus, Betaloc działa doraźne, nie ureguluje ciśnienia na dłużej, tak samo Cordarone. I są to leki silnie działające, więc podawane przez personel medyczny. Dziwię się, że lekarz rodzinny pogotowia nie zapisał coś o długotrwałym działaniu.Czasem ból powoduje wzrost tych parametrów, możesz podać więcej leków p/bólowych i coś na "wyciszenie", jakieś leki uspokajające. Jest zasada, że w ostatniej fazie choroby nowotworowej, nie podejmuje się większych działań leczniczych, niwelowany jest tylko ból. Przykre, ale humanitarne postępowanie. Przedłużenie cierpienia chorego, czasem powodowane przez nacisk rodziny jest działaniem bez sensu. Tylko patrzeć bezczynnie to zbyt trudne...
  • W nocy wezwałem pogotowie, ciśnienie 180/110, puls 150. Po zastrzyku z Betalocu, cały czas ciśnienie skacze, doszła silna arytmia, puls cały czas w ok. 120. Lekarza z hospicjum nie ma i będzie "kiedyś" w przyszłym tygodniu. W przychodni wizyta domowa umówiona na wtorek ale "właściwie po co, przecież Pan wie, że w tej chorobie tak będzie i co my w zasadzie mamy zrobić". Nie wierzę, że przy tylu możliwościach nie ma sposobu wyregulowania ciśnienia krwi. Może jedynym wyjściem będzie zmiana hospicjum o ile jakiekolwiek inne działa w naszym rejonie.
  • 8 lat temu
    N - oznacza nodus lymphaticus czyli węzeł chłonny, M - metastasis czyli przerzut.
  • 8 lat temu
    Morpheus Co to za hospicjum gdzie trzeba się prosić o lekarza. Jak ja potrzebowałam lekarza to był w ciągu kilku godzin. Może spróbuj interweniować u rzecznika praw pacjenta, mi kiedyś pomogli. Życzę Ci dużo siły a mamie żeby jak najmniej cierpiała. Doskonale wiem co przeżywasz.
  • Leon, dzięki za rozczytanie wyniku, wiedziałam, że tak jest, ale ta złosliwość i zaawansowanie mnie dobija i jeszcze to maleństwo w nerce, czekamy na rezonans, ale mam takie przeczucie, że wszystko jest dobrze. Ja również dołączam się do dziewczyn, jak tam TK???
  • 8 lat temu
    Leon, jak wyniki TK?( jeżeli oczywiście chcesz o tym pisać).
  • 8 lat temu
    Morpheus, czasem używam bardziej dosadnych słów, na określenie raka, ale nie nadaje się to do publicznych wiadomości. ;-) Nienawidzę tej choroby i kiedy jest tak trudno z nią walczyć, kiedy burzy normalne życie, kiedy strach i rozpacz to jedyne co czuję, mam ochotę czasem krzyczeć z bezsilności. Wiem co przeżywasz, patrzeć na cierpienie bliskich sprawia ból, który trudno sobie wyobrazić. Ale twoje wsparcie i troska łagodzi chociaż trochę ten ciężki czas jaki przechodzi mama. Trzymaj się!
  • Aniu mój mąż miał T4a G3 NO MO, te zera przy N i M to prawdopodobnie brak przerzutów do narządów pobliskich i dalekich, własciwie tak nam powiedział lekarz neurolog, który męża operował. Mąż dostał chemię zapobiegawczo ze względu na duże zaawansowanie i złośliwość. Mąż teraz ma niesamowity apetyt, bardzo dobrze wygląda. Wiesz, a ja ciągle mam gdzieś w głowie, że może mu coś dolega, a on nie chce mnie martwić i dlatego nic nie mówi.
  • To nie jest nic wielkiego, że piszę tutaj o różnych, moim zdaniem ciekawych rzeczach. Żeby jeszcze cokolwiek na tego diabła działało. Tylko do tego można porównać nowotwór - inteligentny, bezlitosny diabeł. Jak ktoś pisze o nim "gad" to wydaje mi się to takie trywialne.
  • Leon masz jakieś dziwne tendencje do wyszukiwania i przepłacania za amerykańskie wynalazki. Resweratrolu jest pełno w dobrych cenach na Allegro. Na moją mamę chyba przychodzi pomału kres. Wątroba silnie i boleśnie powiększona, czuję dosłownie twarde guzy pod skórą przy zmianie woreczka. Mało je, tętno przyspieszone. Nie mogę się doprosić o lekarza z hospicjum. To wszystko dzieje się szybko, z dnia na dzień znaczne pogorszenie. Jestem tym wszystkim okropnie zmęczony.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat