Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • córkataty

Nie widział lekarz wyniku tk,masz rację.on słyszeć nie chce o radykalnej...musze zacząć go przygotowywać.. .

• radykalnej,bo jeśli jest w tkance tłuszczowej...

• Kochani,orientuję się  troszkę  co do leczenia ponieważ w ubiegłym roku byłam bardzo aktywna tu na forum. Jednak dzisiejszy wynik zawalił mnie z nóg, gdyż  podobno punlmp nie daje wznow. 

Do tej pory rak brodawczakowaty męża  ograniczony był tylko do pecherza,a teraz wynika z to ze może być  w tkance  tłuszczowej.Stad moje  pytania  odnośnie 

• no noe do konca tak. Po badaniu obrazowym mozna przypuszczac ze mamy naciek wiec jedyna metoda leczenia powinno byc usuniecie pęcherza i na to należy sie nastawić. Szczegolnoe ze mąż Tosi ravzej bedzie z tych ktorzy beda potrzebowac woecej czasu żeby sie zdecydować. Dobrze ze macie juz wyznaczony zabieg. Później pewnie wszystko istali wam lekarz. Jesli mam buc szczera wybralam bym soe jeszcze na prywatna wizyte zeby temat przyspieszyć bo rozumiem ze lekarz nie widzial jeszcze wynikow tk?

• Tosia42  Jak to będzie dalej zależy od lekarzy, po turt może być re turt,(badanie endoskopowe), póżniej znowu może być turt, mogą być zastosowane wlewki bcg, póżniej może być leczenie na onkologii - radioterapia, chemioterapia, wszystko zależy czy postęp tego raka zostanie powstrzymany, zależy też jak się mąż czuje z tym rakiem, czy choroby współistniejące nie będą zagrożeniem podczas operacji. Jak wyczytałem Twój mąż walczy z nim od 2014r. Usunięcie pęcherza to jest leczenie ostateczne. Poczytaj moje wpisy na forum, może coś ciekawego znajdziesz? jak się czułem przed operacją i moje zdrowie po operacji.

• ostatnie usg i cystoskopia były w styczniu.Przypomne pokrótce męża  historie.Pierszy turb wrzesień 2014 wynik rak urotelialny hg, pTa. Mąż zbuntowany przestał się leczyc (wie wszystko najlepiej i lekarz mu nie przypasował).wystraszył go krwiomocz w 2016.zmienil Osrodek z Poznania na Bydgoszcz i tam lekarz postawił to do pionu.Postraszył,że teraz pęcherz na pewno do usunięcia,że po tamtym turt t o już kolejna  wznowa  okaże  się  czymś  gorszym.  Nasze  zdziwienie  i radość  nie miały  końca  gdy po turt  w maju ub.roku okazało się  że  to  punlmp. Potem  co 3 miesiące  cystoskopia  i do stycznia  było czysto.wtedy lekarz uznał, że kontrola za pół roku. Resztę  już znasz...

• plasko, czyli nie ma to budowy brodawczaka. Podejrzewam ze najpierw chca sie upewnic co to jest. Noe moga usunac pecherza na podstawoe samych badan obrazowych. a wcześniejszą przed ta czerwcowa cystoskopoe maz miał kiedy? I kiedy mial ostatnio usg?

• Też mam przeczucie że  pęcherz usuna.Ale to chyba po turt który jest zaplanowany na 16.lipca czy właśnie zamiast turt od razu usunąć? 

• corkataty 

Cystoskopia była 19 czerwca,lekarz coś zauważył i skierował na tk w trybie pilnym.odbyla się już po 2 dniach i dziś odebralismy wynik.

Co masz na myśli,że płasko to wygląda, tzn.nieciekawie?

• a kiedy była ostatnia cystoskopia? czy w między czasie było USG? podejrzewam, że w tym momencie będzie usuwany pęcherz. wygląda to jakoś płasko z opisu

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat